εικόνα άρθρου: Ένα μεγάλο φυτίλι από την Ουκρανία μέχρι το Σουδάν 
του Δήμου Σερκελίδη
γραμματέα του συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Τί σχέση έχει ο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος και το Ελληνικό Κράτος με τον Εμφύλιο στο Σουδάν; 


Το Σουδάν εδώ και μια εβδομάδα φλέγεται από εμφύλιο πόλεμο. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν σημείωμα στην μητρόπολη Χαρτούμ παραμένουν εγκλωβισμένοι  ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας και 15 πιστοί Έλληνες στην καταγωγή, εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας. Άλλοι τουλάχιστον 150 Έλληνες κατοικούν στην πολύπαθη χώρα.

Το Σουδάν έχει έντονο παρελθόν εμφυλίων πολέμων που κατέληξαν στην απόσχιση των νότιων επαρχιών του που σήμερα αποτελούν το ανεξάρτητο Νότιο Σουδάν. Οι σημερινοί αντίπαλοι στρατηγοί ήταν χθεσινοί σύμμαχοι στην κατάπνιξη της εξέγερσης των μη Αράβων Σουδανών στο Νταρφούρ. 

Ο Αλ Μπουρχάν είναι ο αρχηγός του επίσημου στρατού και ντε φάκτο αρχηγός του Σουδανικού κράτους, ενώ ο αντίπαλός του, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, είναι ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Χαμντάν Νταγκάλο έχουν υπό τον έλεγχό τους τα ορυχεία εξόρυξης χρυσού και συνεργάζονται με την Ρωσική Wagner, ενώ οι Κυβερνητικές δυνάμεις του Μπουρχάν έχουν την υποστήριξη της Αιγύπτου και δι’ αυτής των ΗΠΑ. 

Ειδήμονες περί τα γεωπολιτικά υποστηρίζουν ότι ο εμφύλιος του Σουδάν αποτελεί περίπτωση οριζόντιας κλιμάκωσης του πολέμου δι’ αντιπροσώπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο πόλεμος στη Ουκρανία ενεργοποίησε άμεσα ή έμμεσα όλες τις περιφερειακές αντιθέσεις και τις κατέστησε δυνάμει στρατιωτικές συγκρούσεις. 

Ο εμφύλιος του Σουδάν δυνητικά μπορεί να εμπλέξει όλες τις συνορεύουσες χώρες της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, της Λιβύης και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Στην περιοχή έχουν συμφέροντα εκτός από την Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα. Λαμβάνοντας υπόψη δε ότι τυχόν ευθεία σύγκρουση ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα αναπόδραστα θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, η οριζόντια κλιμάκωση, δηλαδή η δημιουργία νέων μετώπων με σκοπό την κατατριβή του αντιπάλου, είναι η πιό πιθανή εξέλιξη που όμως θα καταλήξει σε έναν αληθινά παγκόσμιο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.

Φαινομενικά ο πόλεμος στο Σουδάν δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα πολλώ δε μάλλον με την Εκκλησία μας, για την οποία και εξ αντικειμένου ενδιαφερόμαστε. Ωστόσο με μια προσεκτικότερη ματιά φαίνεται πως ούτε η Ελλάδα ούτε το Φανάρι και η Ελλαδική Εκκλησία είναι αθώες. Ήδη αποκαλύφθηκε ότι το αμαρτωλό σύστημα παρακολουθήσεων Predator εξήχθη με άδεια την Ελληνικής Κυβέρνησης στο Σουδάν και πιθανόν η χρήση του από έναν από τους δύο αντιπάλους να προκάλεσε αύξηση της έντασης. 

Από την άλλη, αν ευσταθεί ο ισχυρισμός των γεωπολιτικών αναλυτών ότι η σύρραξη στο Σουδάν είναι έστω και εμμέσως απότοκη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τότε το Φανάρι και η Ελλαδική Εκκλησία έχουν την μέγιστη ευθύνη ότι με την αναγνώριση του ψευδοουκρανικού αυτοκεφάλου άναψαν το φυτίλι του πολέμου στην Ουκρανία και προκάλεσαν το ντόμινο προς μια παγκόσμια σύγκρουση. 

Η ανόητη αναγνώριση του ψευδοουκρανικού αυτοκεφάλου μπορεί να μοιάζει άσχετη με την σύγκρουση των παγκόσμιων γιγάντων, γιατί το φυτίλι είναι μακρύ και καλά κρυμμένο. Σε άλλο σημείωμα εξηγήσαμε πως η θρησκευτική μισαλλοδοξία που προκλήθηκε με την αυτοκεφαλία χώρισε άπαξ  διά παντός το λαό της χώρας και έδωσε στους αντιρώσους Ουκρανούς την απαιτούμενη ενότητα και αυτοπεποίθηση, ώστε να τα βάλουν με τη Ρωσία. 

Στην Ουκρανία το κακό έγινε. Στην Αφρική που τα συμφέροντα όλων είναι τεράστια η φωτιά μπορεί να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή. Σε όλο τον πλανήτη τα κράτη επανεξοπλίζονται και συνάπτουν άμεσα συμμαχίες. Αν η αλληλουχία των δυσάρεστων γεγονότων συνεχιστεί και η Ουκρανία αποτελέσει την αρχική αιτία ενός παγκόσμιου πολέμου τότε στην ιστορία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πράσινος πατριάρχης, ο πατριάρχης του κλίματος και της κατανόησης, έχει φέρει τον πλανήτη πιό κοντά από ποτέ στην ολοσχερή καταστροφή. 

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε ο Θεός να δείξει το έλεός του (η ιστορία του ψυχρού πολέμου έδειξε ότι χάρη στο έλεος του Θεού αποφύγαμε τον πυρηνικό όλεθρο και όχι στην ανθρώπινη αυτοσυγκράτηση ή την λεγομένη αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή) και οι εγκλωβισμένοι Έλληνες του Σουδάν γρήγορα να βρεθούν σε ασφαλές μέρος και να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα ο εμφύλιος σε αυτή την πολυπληθή αλλά και βασανισμένη χώρα της Αφρικής.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Η Ακαδημία Βόλου πρωταγωνιστεί στην αντιρωσική προπαγάνδα

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Η στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με θέμα «Η Τρίτη Ρώμη: Η Μόσχα και ο θρόνος της Ορθοδοξίας», μέρος της συντονισμένης προσπάθειας για να παραχαραχθεί η αλήθεια ως προς το θέμα και να βαθύνει ο διχασμός του ποιμνίου

Μητροπολίτης Ζαπορόζιε: «καταστροφέας της παγκόσμιας Ορθοδοξίας ο π. Βαρθολομαίος»

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Όταν στην Ελλάδα, Ιεράρχες στρώνουν κόκκινα χαλιά στους σχισματικούς και συλλειτουργούν με τους αχαρίτωτους, ένας αληθινός Επίσκοπος κρατά ψηλά το λάβαρο της Ορθοδοξίας και αντιδρά στην πτώση που επιβάλλει το Φανάρι!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.