Η πρώτη Αποτειχισθείσα Θεολόγος

Ένα ποτήρι νερό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα στον παπά Νικόλα

εικόνα άρθρου: Ένα ποτήρι νερό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα στον παπά Νικόλα
Γράφει η “πρώτη Αποτειχισθείσα Θεολόγος
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Πάντα ψάχναμε να βρούμε την ευκαιρία να σας ευχαριστήσουμε…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Συγκινηθήκαμε βαθύτατα όταν προσφάτως διαβάσαμε την επιστολή διαμαρτυρίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επικείμενη επίσκεψη του πάπα στη χώρα μας.

Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πάπας Φραγκίσκος ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού, θα επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα την 4ην και 5ην Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Κανείς δε μίλησε, μέχρι στιγμής, δεν ενοχλήθηκε και δε διαμαρτυρήθηκε όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, από την εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας μας. Το θεώρησαν φαίνεται ως το πιο φυσικό γεγονός στον κόσμο να έρχεται στην Ορθόδοξη Ελλάδα ο μέγας αιρεσιάρχης πάπας. Πού καιρός όμως να ασχοληθούν με τα θέματα της Πίστεως από τη στιγμή που έθεσαν ως προτεραιότητά τους να λύνουν αυτά της υγείας;

Βρέθηκε όμως ένας κι αυτός είναι ο Σεβασμιότατος Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Είναι ο μόνος που τόλμησε να αποτανθεί ευθαρσώς με επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο για να την ταρακουνήσει. Να την ξυπνήσει και να την προειδοποιήσει, πως αν δεν μπορεί να σταματήσει το γεγονός της έλευσης του πάπα στη χώρα μας, μιας και καλείται ως αρχηγός κράτους, να μη συμμετέχει τουλάχιστον σε εκδηλώσεις προς τιμήν του. Κυρίως να μην τον αποκαλέσει «ἀγαπητόν ἐν Χριστῷ ἀδελφόν», γιατί όπως τονίζει θα είναι τεράστιος ο σκανδαλισμός του Ορθοδόξου πληρώματος της Εκκλησίας μας.

Επιτέλους, ακούμε για πρώτη φορά, ίσως, τα τελευταία χρόνια, από επίσημα εκκλησιαστικά χείλη να αποκαλείται αίρεση ο παπισμός και αιρεσιάρχης ο πάπας. Εύγε Σεβασμιότατε! Να αγιάσει το τίμιο και ευλογημένο στοματάκι σας! Τέτοιους Ιεράρχες θέλουμε, να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να ομολογούν Χριστό.

Ο γενναίος αυτός ποιμενάρχης τόλμησε να πει ευτόνως στην επιστολή του τα εξής ηρωικά λόγια: «Διαμαρτύρομαι εντόνως δια την έλευσιν του αιρεσιάρχου Φραγκίσκου Περγκόλιο εις την Ορθόδοξον Ελλάδα και ευλαβώς τονίζω ότι και δι’ εμέ είναι ανεπιθύμητος. Διότι μόνον κακό θα προκαλέσει εις το πλήρωμα της Εκκλησίας μας».

Σας ευχαριστούμε λοιπόν από τα βάθη της καρδιάς μας για τη σωστή και καίρια τοποθέτησή σας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επάξια κρατάτε το σκήπτρο της Ποιμαντικής και Αρχιερατικής σας ιεροσύνης. Μακάρι και άλλοι Ποιμενάρχες να μιμηθούν το παράδειγμά σας. Σας παρακολουθούμε βέβαια και σας θαυμάζουμε και σε άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ενέργειές σας ειδικά στα εθνικά θέματα. Είσαστε πράγματι ένας ηρωικός αγωνιστής στο δυσκολότερο ίσως και πολυπαθέστερο κομμάτι της κατακτημένης ακόμη ελληνικής γης, τη Βόρειο Ήπειρο. Είχατε πει με εγκύκλιό σας το 2019 για τις εκδηλώσεις σχετικά με την επέτειο αυτονομίας της, πως πρέπει να προσέξουμε εμείς οι Έλληνες πολύ τη Βόρειο Ήπειρο που υποφέρει. Το είπατε παρ’ όλο που γνωρίζατε κατά βάθος, ότι η κυβέρνηση υποκύπτοντας για άλλη μια φορά στις απαιτήσεις και τα σχέδια των ισχυρών της γης, θα δώσει λύση και σε αυτήν την περίπτωση, ανάλογη δυστυχώς με εκείνη των Πρεσπών.

Ο Θεός να σας δυναμώνει και να σας ευλογεί στο δύσκολο αγώνα που κάνετε. Είσαστε άξιος συνεχιστής του σπουδαίου έργου που σας άφησε ως παρακαταθήκη, ο μακαριστός αγωνιστής επίσκοπος Σεβαστιανός.

Ήρθε η ώρα όμως που καιρό περιμέναμε ευκαιρίας δοθείσης, να σας ευχαριστήσουμε και για ένα άλλο κάπως πιο ειδικό θέμα. Ένα θέμα που αφορά κυρίως την αδελφότητά μας. Την πνευματική αδελφότητα που άφησε πίσω του φεύγοντας για τας ουρανίους μονάς, ο μακαριστός πνευματικός μας πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μανώλης. Γνωστός και αυτός για τους αγώνες του στα εθνικά αλλά κυρίως στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Ένας άξιος ιερέας της Θεσσαλονίκης, γόνος ευλαβέστατης ιερατικής οικογένειας με θέρμη και ζήλο Χριστού στην καρδιά του περίσσιο. Τόσο που τον ανάγκασε να διακόψει τη μνημόνευση του αιρετίζοντος επισκόπου του κ. Ανθίμου, όταν αυτός αναγνώρισε και επικρότησε την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου της Κρήτης. Πώς μπορούσε αυτός ο αγωνιστής ιερέας που όλα τα χρόνια κήρυττε την Ορθόδοξη Πίστη, να μνημονεύει τον επίσκοπό του που φρονεί ότι οι αιρέσεις στο εξής θα θεωρούνται ισότιμες με την Ορθοδοξία; Σεις ο ίδιος Σεβασμιότατε αναφερόμενος στην επιστολή σας προς την Ιερά Σύνοδο στον παπισμό, τον αποκαλείτε αίρεση. Τέτοια είναι άλλωστε και ως τέτοια θα παραμείνει αυτός και οι παραφυάδες του, ασχέτως της χρυσής επικάλυψης που του προσέδωσε η ψευδοσύνοδος της Κρήτης.

Πριν ακόμη όμως φτάσει στην Ιερή Αποτείχιση το Φεβρουάριο του 2017 από τον οικείο του επίσκοπο, ο παπά Νικόλας έδωσε πολλές πνευματικές μάχες με τον ίδιο και τους συν αυτώ. Μάχες με πρωταίτιο τον ίδιο τον Δεσπότη που ακαίρως ευκαίρως τον επέπληττε και του τόνιζε πως δεν έπρεπε να κηρύττει εναντίον του Οικουμενισμού. Γι’ αυτόν και για τη συνοδεία του, όπως ειρωνικά τόνιζε, πέρα από την αίρεση των χιλιαστών δεν υφίστατο καμία άλλη αίρεση. Όλα αυτά ήταν στη φαντασία του παπά Νικόλα, τον οποίο τρελό ανεβάζανε και ακραίο κατεβάζανε. Και δως του κλήσεις προς απολογία και δως του απειλές για δικαστήρια και καθαίρεση… Έτσι τα μάζεψε τα στεφάνια του ο γέροντάς μας. Στάθηκε έως τέλους ομολογητής, ταπεινός και πάντα προσευχόμενος ο Θεός όλους να τους φωτίσει.

Φτάσαμε λοιπόν και στο δια ταύτα. Στο συνοδικό δικαστήριο στο οποίο κλήθηκε ύστερα από παραπομπή του κ. Ανθίμου το Μάιο του 2015, μεταξύ άλλων αρχιερέων ήσαστε μέλος κι εσείς. Όρθιος λοιπόν ενώπιον όλων σας μετά την ταλαιπωρία του ταξιδιού του ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στο σώμα της Εκκλησίας, απολογείτο πάνω από μία ώρα. Κανείς δε σκέφτηκε να τον ανακουφίσει στην πρωτόγνωρη δυσκολία την οποία βίωνε, προσφέροντάς του έστω ένα ποτήρι νερό. Κανείς, εκτός από εσάς. Καθόσην ώρα μιλούσε απολογούμενος, η κίνησή σας αυτή να του βάζετε νεράκι στο συνεχώς άδειο από την αγωνία και την κούραση ποτήρι του θα μείνει αξιομνημόνευτη και εδώ και στον ουρανό. Πάντα σας μνημόνευε ως μέγα ευεργέτη του και δάκρυζε κι αυτός και η πρεσβυτέρα του στο άκουσμα του ονόματός σας ασχέτως από την παράτυπη εξέλιξη της συγκεκριμένης δίκης. Καθ’ ην δική ο Αρχιεπίσκοπος προβληματισμένος από την παλικαρίσια του στάση, θεώρησε πως καλό θα ήταν να επαναληφθεί η διαδικασία μετά από ένα μήνα, για να σκεφτεί όπως είπε τα όσα είχε ακούσει από το στόμα του αγωνιστή ιερέα, που μοναδικό του έγκλημα ήταν η βαθιά του Πίστη. Οι φωνές και η οργή του κ. Ανθίμου όμως για αυτήν την καθυστέρηση της τιμωρίας, τον έκαναν να επισπεύσει τις διαδικασίες, να αθετήσει την υπόσχεσή του προς τον παπά Νικόλα και εντός 24ώρου να του επιβάλει τις ανάλογες για την «παρανομία» του ποινές.

Αυτά και πολλά άλλα συνέβησαν τότε, τα οποία με μεγάλη ταπείνωση δεχόταν και βάσταζε ο δυνατός στην πίστη και το φρόνημα πατήρ. Μέχρι της στιγμής της ηρωικής του Αποτείχισης από τον αιρετίζοντα επίσκοπό του. Μιας κίνησης που έγινε με πολλή σκέψη και σύνεση και όχι για προσωπικούς και εγωιστικούς λόγους, όπως κάποιοι λανθασμένα αποφαίνονται. Την Αποτείχιση την έκανε καθαρά για λόγους Πίστεως, τους οποίους προαναφέραμε.

Πάντα λοιπόν ψάχναμε να βρούμε την ευκαιρία και την αφορμή εμείς τα πνευματικά του παιδιά, να ευχαριστήσουμε εκ μέρους και της οικογένειάς του, τον άνθρωπο εκείνο – γιατί περί ανθρωπιάς πρόκειται πρωτίστως – που ως άλλος Κυρηναίος σήκωσε το σταυρό του γέροντά μας δροσίζοντας τα διψασμένα χείλη του. Ευλογημένος να είστε Σεβασμιότατε εις τους αιώνας και το νερό με το οποίο τον δροσίσατε τις δύσκολες εκείνες ώρες, να γίνει για εσάς ουράνια πηγή χαράς και ευφροσύνης, τόσο εδώ στη γη, όσο και στον ουρανό. Καλή δύναμη στο δύσκολο αγώνα σας! Η Παναγιά να είναι πάντοτε φρουρός και σκεπαστής τόσον δι’ εσάς τον ίδιο όσο και για ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο την οποία αξίως ποιμαίνετε.

Με τιμή και σεβασμό ασπαζόμενη τη δεξιά σας,

Η πρώτη αποτειχισθείσα Θεολόγος.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Εγκύκλιος Δεκαπενταυγούστου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου

Θέμα: «Ἡ Κοίμηση τῆς Θεοτόκου, πανηγύρι χαρᾶς» Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 5ῃ Αὐγούστου 2019 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 220ῄ Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί, -Α- Μέσα στήν καρδιά τοῦ καλοκαιριοῦ, ἡ Ἐκκλησία – ἀνάμεσα σέ πολλές καί...

Αναστάσιμος Εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσης κ.Ανδρέου

Θέμα: “Ἀνέστη Χριστὸς καὶ πεπτώκασι δαίμονες”. Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! – Α – Ἔπειτα ἀπὸ τὴν θλίψη τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, κι’ ἔπειτα ἀπὸ τὸ σκοτάδι τὸ βαθύ, ποὺ σημάδεψε τὴν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.