Επικαιρότητα

Ένας δεσπότης στο εδώλιο· ακολουθήσαμε τη διαδρομή!

εικόνα άρθρου: Ένας δεσπότης στο εδώλιο· ακολουθήσαμε τη διαδρομή!

Το χρονικό και ο επίλογος μίας ανίερης δίωξης…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η δίωξη του Μητροπολίτη Κερκύρας αποτέλεσε μια είδηση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στην Εκκλησιαστική Ιστορία και για πρώτη φορά τέθηκε στα ελληνικά νομικά χρονικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μητροπολίτης βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή ορθοτόμησε.

Η πρώτη ποινική δίωξη ασκήθηκε για την πρόσκληση στους πιστούς του εκκλησιάσματός του να κοινωνούν χωρίς φόβο για όσο διαρκούσαν τα περιοριστικά μέτρα της πρώτης καραντίνας, κάνοντας χρήση του κωδικού SMS «για άσκηση σωματικών δραστηριοτήτων». (Η κατηγορία περί ψευδούς βεβαιώσεως κατά το ήμισυ έχει καταρριφθεί, καθώς ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπέδειξε μερικές μέρες μετά στους πολίτες να κάνουν χρήση του κωδικού SMS “σωματική άσκηση” «για να επισκέπτονται νομίμως τους ναούς») Το διαπραχθέν αδίκημα συνέβη στις 25 Μαρτίου 2020.

Η δεύτερη ποινική δίωξη αφορούσε τον συγχρωτισμό εντός του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής λιτανεύσεως του σκηνώματος του Αγίου την Κυριακή των Βαΐων του 2020. Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον ΙΝ Ευαγγελίστριας στην Καστανιά της Κέρκυρας. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ζήτησε τις προσευχές του εκκλησιάσματος για την ευμενή έκβαση της δίκης. Την επομένη, στις 19 Οκτωβρίου, πέρασε το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου και κάθισε στο εδώλιο.

 Στα πλαίσια αυτόφωρης διαδικασίας, είχε σχηματιστεί εις βάρος του δικογραφία για τις εξής υποθέσεις:

  • Παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ). Την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποίησε τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πιστών από τον προβλεπόμενο. (Τέλεση του αδικήματος του άρθρου 285 ΠΚ, που αναφέρεται στην “πρόκληση ασθενειών”)
  • Τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της Θείας Μεταλήψεως στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας κατά την 25η Μαρτίου 2020, εν μέσω περιόδου καραντίνας που είχε επιβληθεί από τις πολιτειακές αρχές λόγω της πανδημίας. (Έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας Τάξης)

Η Εισαγγελέας κ. Υφαντή πρότεινε στην εισήγησή της την ενοχή με ελαφρυντικά επικαλούμενη και πάλι το άρθρο 33 του νέου Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «η πράξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τέλεσε, αν κατά την τέλεσή της αδυνατούσε να συμμορφωθεί προς το δίκαιο λόγω ανυπέρβλητου για τον ίδιο διλήμματος εξαιτίας σύγκρουσης καθηκόντων και η προσβολή που προκλήθηκε από την πράξη είναι κατά το είδος και τη σπουδαιότητα ανάλογη με την προσβολή που απειλήθηκε».

Η υπεράσπιση του Μητροπολίτη αντέτεινε τα εξής:

  • Ο Μητροπολίτης υπερέβη τον προβλεπόμενο αλλά όχι τον συνολικό αριθμό. Υπήρχε η κοινωνική απόσταση και δεν απειλήθηκε η δημόσια υγεία. Όσοι κοινώνησαν, συμμετείχαν στη Λειτουργία.
  • Ο κατηγορούμενος είναι ένας Μητροπολίτης, ο οποίος δικάζεται γιατί επέτρεψε εκείνη τη μέρα να πραγματοποιηθεί μια τελετή που δεν είχε ποτέ διακοπεί.
  • Μπήκε στην ίδια ζυγαριά η ιεροπραξία και μια αφηρημένη ή δυνητική έννοια. Η ζωή του είναι ταγμένη σε αυτό που κάνει. Αποφάσισε υπό το βάρος της κοινωνίας που εκδηλώθηκε έμπρακτα. Ανέβηκε στο εδώλιο επειδή αποφάσισε να κάνει αυτό που του επέβαλε ο εσωτερικός του εγκλωβισμός.

Σε αυτό το σημείο της υπερασπιστικής γραμμής τέθηκε το ζήτημα του άρθρου 33 του ΠΚ σύμφωνα με το οποίο “λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν το ζήτημα της σύγκρουσης καθηκόντων που φυσικά πρόσωπα βιώνουν κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, όταν αυτή η εκπλήρωση έρχεται σε σύγκρουση με τον νόμο.”

  • Σαν αντιστάθμισμα υπάρχει μια αφηρημένη και δυνητική διακινδύνευση ότι μπορεί ή δύναται να διαδοθεί η νόσος. Και αυτό την ίδια περίοδο που την Πρωτομαγιά η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αριθμούσε 1000 άτομα και δε συνέβη τίποτα, ενώ βρέθηκε στο εδώλιο για 15 άτομα ο Μητροπολίτης Κερκύρας.
  • Η σημερινή νομοθεσία διαπνέεται από την αρχή της αναλογικότητας αλλά κι από τη λογική. Στις 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το ίδιο τελετουργικό με άλλη νομοθεσία με κρούσματα στην Κέρκυρα, καθώς ήταν στην κορύφωσή της η τουριστική περίοδος και με παρουσία 100 ατόμων μέσα στο ναό που ήταν επιτρεπτός με δυο φιλαρμονικές απέξω. Ενώ τον Μάιο ήταν 15 άτομα μέσα στο ναό. 

Μετά την αγόρευση της υπεράσπισης, ο Πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας, ο κ. Γεωργιάδης, ολοκλήρωσε τελικά τη δίκη την Τετάρτη στις 21 Οκτωβρίου 2020. Η απόφαση βγήκε υπέρ του Μητροπολίτη, αθωωτική και για τις δύο κατηγορίες με το σκεπτικό ότι έκανε το καθήκον του. Ταυτόχρονα όμως, έκρινε ένοχους τους συγκατηγορούμενους του Σεβασμιώτατου, τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μετάλλινο και τον Τελετάρχη του Δήμου Φ. Σούρτη, επιβάλλοντας 4μηνη φυλάκιση με αναστολή. Το δικαστήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας στον Μητροπολίτη: ΑΞΙΟΣ.

«Σήμερα η αλήθεια είναι ότι η δικαιοσύνη ιερούργησε. Όπως ακριβώς και στην απολογία μου είπα, ότι όταν λειτουργώ δεν μπορώ να έχω τον νου μου πουθενά αλλού, παρά μόνο στον Θεό τον Οποίον λειτουργώ. Και του είπα ότι το ίδιο διακόνημα κάνετε κι εσείς, διότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανθρώπινο, αλλά είναι θείο» είπε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεκτάριος μόλις εξήλθε της αίθουσας.

Στην απόφαση αθώωσης του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας – Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριου, άσκησε έφεση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, Δ. Λαμπρίδης.

Ο συνήγορος του Μητροπολίτη, Γιάννης Κοντός, δήλωσε ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, κάτι όμως που γίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις. Αξίζει μια τιμητική αναφορά στο άρθρο 33 το οποίο όπως προαναφέρθηκε ενετάχθη στην αγόρευση της υπεράσπισης και λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση. Το Άρθρο 33 εισήχθη στον ποινικό κώδικα με τον Νόμο 4619/2019 που ορίζει ότι “η πραξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τέλεσε, αν κατά την τέλεσή της αδυνατούσε να συμμορφωθεί προς το δίκαιο λόγω του ανυπέρβλητου για τον ίδιο διλήμματος εξαιτίας σύγκρουσης καθηκόντων”. Με την ένταξη αυτής της διάταξης δικαιώνεται η εισήγηση κορυφαίων ποινικολόγων που είχαν ζητήσει να ενσωματωθεί στον ΠΚ η Ηθική Συγγνωστή Πλάνη. Η Ηθική Συγγνωστή Πλάνη υφίσταται σε περίπτωση που ο δράστης ενήργησε από βιωμένη εσωτερική ηθική και σε περίπτωση που η ηθική αυτή είναι συμβατή με την κοινωνική ηθική. Οι ποινικολόγοι τότε είχαν αποφανθεί ότι απέναντι στη χριστιανική ηθική το δίκαιο οφείλει σεβασμό, καθώς αφορά αναπόσπαστο κομμάτι της κρατούσας ηθικής του κοινωνικού δικαίου. Αυτές τις περιπτώσεις που εμπεριείχε μέχρι πρόσφατα η θεωρία στην Ηθική Συγγνωστή Πλάνη όπως “του μη φευκτού της υπαιτιότητας στην περίπτωση του τραγικού διλήμματος στη σύγκρουση καθηκόντων” αναγνωρίζει πλέον με σαφή τρόπο ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 33 δίνοντας διέξοδο και χαράζοντας έναν νέο δρόμο στη Νομολογία.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας αδειάζει τον Αρχιεπίσκοπο
Ο μητροπολίτης Κέρκυρας για την παγκοσμιοποίηση και την πανθρησκεία
Πού οφείλεται η νέα ελευθεροστομία και η παρρησία του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου;
Προσθέτουμε στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του μητροπολίτου Κερκύρας τη δική μας αγωνία
Δόξα τω Θεώ! Η προειδοποιητική βολή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα έπιασε τόπο
Η εισαγγελική παρέμβαση και η στάση του μητροπολίτη Κερκύρας
Πρόσκληση των πιστών να κοινωνήσουν στην Εκκλησία, από τον μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριο

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.