Πατερικά

Ένας γέροντας διδάσκει τη μετάνοια και την ταπείνωση

εικόνα άρθρου: Ένας γέροντας διδάσκει τη μετάνοια και την ταπείνωση

Πνευματικές συμβουλές μέσα από την διδασκαλία του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη


Η αμαρτία κλείνει τα μάτια και αυτιά μας

Για τον άνθρωπο, οι μέρες της αγίας Τεσσαρακοστής είναι μέρες σκληρού και επίπονου αγώνα. Όμως η απαίσια αμαρτία πάει και κολλάει σαν το στρείδι στις ψυχές και δεν αφήνει τον άνθρωπο να δει πρόσωπο Θεού.

Ο Κύριος δεν μας εγκαταλείπει, είναι εκεί, στέκεται υπομονετικά έξω από την πόρτα, ώστε να δει πότε θα συνέλθουμε από την κατάσταση της πνευματικής νέκρωσης που μας έφερε η αμαρτία. Εκείνος περιμένει να του ανοίξουμε, να τον καλέσουμε μέσα, να καθαρίσει την ψυχή μας από τα σκουπίδια. Ήρθε στον κόσμο, ενανθρώπισε για χάρη μας, για να μας ελευθερώσει από τα δεσμα που δεν μας αφήνουν να ακούσουμε καθαρά τις πατρικές διδαχές Του «Διατί τήν λαλιάν τήν ἐμήν οὐ γινώσκετε; ὅτι οὐ δύνασθε ἀκούειν τόν λόγον τόν ἐμόν».

Στροφή στον Θεό: Από την αμαρτία στη μετάνοια

Ο μακαριστός πνευματικός μας πατέρας, στην ομιλία του «Πώς ο Χριστός βρίσκεται μέσα στους αγίους», είπε τα εξής: «Όταν όμως αδελφοί μου, έρθει ο καλός ο Χριστούλης στην καρδιά μας, θα μας κάνει να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημά Του, σαν να ζει Αυτός μέσα μας. Τότε θα πάθουμε αυτό που έπαθαν όλοι οι Άγιοι όταν συνάντησαν τον Χριστό. Να θυμηθούμε, τι έπαθε το Τελώνης επάνω στη συκομωρέα; Περνούσε από κάτω ο Χριστός και αυτός έδειξε μία αγωνία να τον γνωρίσει. Ήταν και κοντός και ανέβηκε πάνω στη συκομουριά και κοιτούσε, γιατί δεν έφτανε να δει τον Κύριο, τον εμπόδιζαν οι άνθρωποι. Ο Χριστός στάθηκε κάτω απ’ αυτόν το δέντρο, σήκωσε τα πανάχραντα μάτια του, κοίταξε τον Ζακχαίο και του είπε «Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι∙ σήμερον γάρ ἐν τῶ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι». Κατέβα του λέει, θα μείνω στο σπίτι σου. Στο σπίτι ποιανού; Του τελώνη; Του κλέφτη; Που έκανε παρέα με τις πόρνες και τους κλέφτες και τους ληστές; Θα κατέβει ο Χριστός και θα καταδεχτεί να ρθει στο καπηλειό σου;

Ένας γέροντας διδάσκει τη μετάνοια και την ταπείνωση

Ο γέροντας αν και ευθυγράμμισε όλο τον βίο του σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, συνήθιζε μαθητεύοντας κοντά στον μακαριστό γέροντα Αγάθωνα, να κρύβει τις αρετές και την αγιότητά του πίσω από μία ανεπιτίδευτη σαλότητα. Βιώνοντας ουσιαστικά και αληθινά την αρετή της ταπείνωσης, δεν έχανε ευκαιρία να μέμφει τον εαυτό του λέγοντας πως είναι ο αναξιότερος των ιερών και ο πιο αμαρτωλός των ανθρώπων.

«Aχ Θεέ μου, στο δικό μου το καπηλειό πότε θα ρθεις; Η ψυχή μου είναι ένα καπηλειό μεσ’ στα τσιγάρα, τα ποτά, τα ναρκωτικά. Ό,τι θέλω εδώ μέσα το έχω. Και να θυμηθώ και μία παλιά φράση που έλεγα, αν θέλω να δω καμία ξένη ταινία γκανγκστερική, τσακ ανοίγω την καρδούλα μου. Γκάνγκστερ ο παπαΝικόλας. Να θέλω να δω καμιά πορνική. Πορνό ο παπαΝικόλας! Μοιχός ο παπαΝικόλας! Κλέφτης ο παπαΝικόλας! Απατεώνας ο παπαΝικόλας! Κωμωδία ο παπαΝικόλας! Αυτά είναι ο παπαΝικόλας και κάθε παπαΝικόλας. Ξέρετε τι χρειάζεται στον παπαΝικόλα τον βρώμικο και σε κάθε βρώμικη ψυχή για να μπει ο Χριστός; Χρειάζεται αυτό που έκανε ο Τελώνης ο Ζακχαίος, να κάνει λίγο προσπάθεια και να ανέβει στο δέντρο αυτό και να δείξει εν προθυμία να δει τα ματάκια του Χριστού. Τότε, αυτός ο Χριστός ο ελεήμων και φιλεύσπλαχνος Κύριος, ο Παντοκράτωρ που όλα τα γνωρίζει, θα κοιτάξει και εμένα επάνω στο δέντρο και θα μου πει παπαΝικόλα, σήμερα θα φάω και θα πιω στην καρδούλα σου. Και εγώ θα πω εν εμοί Κύριε, μέσα μου Χριστέ μου! Τα σκορπίζω όλα, ό,τι έκλεψα, όποιον αδίκησα, όλους τους συγχωρώ, τα μοιράζω όλα, όλα μου φαίνονται σκύβαλα, γιατί έχω εσένα Χριστέ μου. Γιατί, εσύ μου δόθηκες και ζω και αναπνέω τον Χριστό μου».

Στο κεφάλαιο Πνευματικές Αλλοιώσεις, στο βιβλίο Βίωμα Ορθοδοξίας, παραθέτει από τον βίο της Αγίας Συγκλητικής το παρακάτω χωρίο: «Σ’ αυτές τις ψυχές να φέρνουμε και μαρτυρίες από τις άγιες Γραφές που να φανερώνουν την απρόσμετρη συμπάθεια του Θεού σ’ εκείνους που αμάρτησαν και μετανόησαν. Να τους λέμε για παράδειγμα πως η Ραάβ ήταν πόρνη, αλλά σώθηκε χάρη στην πίστη της. Πώς ο Παύλος ήταν διώκτης, έγινε όμως σκεύος εκλογής. Και πως ο ληστής λεηλατούσε και σκότωνε, αλλά με ένα του μόνο λόγο άνοιξε πρώτος τη θύρα του Παραδείσου (…)».

To αλάθητο και οι αμαρτωλοί

Οι αγωνιστές ιερείς με τον προσωπικό τους αγώνα αλλά και με την ομολογία τους, δίδαξαν στο ποίμνιο τι εστί Ορθοδοξία και ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός και η Ορθοδοξία. Μέσα από τους λόγους τους και μέσα από το ζωντανό παράδειγμά τους, ελπίζουμε να δουν οι εν μετανοία χριστιανοί πρόσωπο Κύριου. Γνωρίζουμε καλά όλοι μέσα μας, πως ο αμετανόητος αμαρτωλός που βιώνει την ευτυχία, δεν υπάρχει. Όμως, στην εποχή που ζούμε, ας μας προβληματίσει και το εξής: Πώς ο κλήρος που νομίζει ότι κατέχει το αλάθητο, το πρωτείο του πρώτου άνευ ίσων, θα σκύψει πάνω από τις δικές μας αμαρτίες;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Ο Όσιος Μακάριος ο Ομολογητής, Ηγούμενος της Μονής Πελεκητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη αρθρογραφεί για katanixi.gr. Αφού, αγωνίστηκε καλώς κατά των παθών και απέκτησε την τέλεια ταπείνωση, ήρθε η ώρα ο Κύριος να του αποδώσει και τον στέφανο της Ομολογίας!

Ο Ακάθιστος Ύμνος και τα λυσσασμένα σκυλιά οι Σταυροφόροι [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη. Πῶς τιμοῦμε τήν Παναγία κατά τόν Ἅγιο Γρηγόριο Παλαμᾶ καί τί συνέβη κατά τήν ἀποφράδα ἡμέρα τῆς ἀλώσεως τῆς Πόλης ἀπό τά λυσσασμένα σκυλιά, τούς Σταυροφόρους!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.