Ελευθέριος Κοσμίδης

Ένας προβληματισμός για ένα… ίδρυμα προβληματισμού (ΙΕΘΠ)

εικόνα άρθρου: Ένας προβληματισμός για ένα… ίδρυμα προβληματισμού (ΙΕΘΠ)
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο επιλεκτικός προβληματισμός επί “βολικών” θεμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ακόμα καλολαδωμένο γρανάζι στο μηχανισμό χειραγώγησης του πιστού λαού…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Όταν διαβάζουμε για ψήφισμα που εξέδωσε ένας φορέας υπό την επωνυμία “Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού”, είναι λογικό να προβληματιζόμαστε και να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το Ίδρυμα και τους σκοπούς που εξυπηρετεί.

Διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο του Ιδρύματος: 

“Το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (ΙΕΘΠ) ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών καθηγητών, κληρικών, ειδικών ερευνητών και επιχειρηματιών. Σκοπός του είναι «η μελέτη αποκλειστικώς των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας και του Γένους εκτός της Ελληνικής Επικράτειας. Υποτροφίες, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες, επιστημονικά συμπόσια, αποστολές στους παραδοσιακούς χώρους Ορθοδόξου πίστεως και κληρονομιάς, διαλέξεις, εκπομπές, σειρά εκδόσεων ελληνιστί και αγγλιστί, ψηφίσματα και ηθική και υλική ενίσχυση άλλων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων είναι η μέθοδος εργασίας»”.

Το ίδρυμα αρχικά στεγαζόταν στο Καρίπειον Μέλαθρο, (συμβολή των οδών Ολυμπιάδος και Φ.Δραγούμη), ενώ σήμερα βρίσκεται στο Μέγαρο Μπίλλη στη οδό Μουσών στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Το 2022 μάλιστα στοχοποιήθηκε, όταν τοποθετήθηκε και εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο του κτιρίου, προξενώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές. Αυτές οι πληροφορίες ήταν αρκετές για να προχωρήσουμε λίγο βαθύτερα την έρευνα. 

Ένα θέμα που τράβηξε την προσοχή μας, αναζητώντας πληροφορίες για το καταστατικό και τα μέλη του, ήταν ο θεσμός των Επίτιμων Προέδρων και Επίτιμων Μελών του Ιδρύματος, (παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά τα μέλη):

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Ι.Ε.Θ.Π. 

 • Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίος
 • Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος
 • Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄
 • Α.Μ. ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας
 • Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
 • Μπίλλης Αναστάσιος, Μέγας Ευεργέτης της Μακεδονίας
 • Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, π. Νικηφόρος Ψυχλούδης (..)

ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ Ι.Ε.Θ.Π.

 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τυρολόης & Σερεντίου κ. Παντελεήμων
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος
 • Ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Νικόλαος Πετροπέλλης
 • Χριστόδουλος, Ηγούμενος Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Αγ.Όρους
 • Μάξιμος Ιβηρίτης, Πρωτεπιστάτης Ιεράς Κοινότητος Αγ. Όρους
 • †Καρίπης Αλέξανδρος, Ιατρός
 • †Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Άρχων Μ. Ευεργέτης Οικουμενικού Πατριαρχείου ΚΠόλεως
 • †Αλεξίου Σπύρος, Δημοσιογράφος (..)

Θα μπορούσαμε λογικά να υποθέσουμε πως η εκτενής λίστα των μελών, τακτικών και επίτιμων, αποτελούμενη από Αρχιερείς, Ιερείς, Ακαδημαϊκούς και επιφανείς προσωπικότητες, προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στο Ίδρυμα και στις παρεμβάσεις του για το καλό της Πατρίδας και της Ορθοδοξίας.

Αφορμή για την αναφορά μας στο εν λόγω ίδρυμα στάθηκε ένα ψήφισμα που εξέδωσε σχετικά με τη βεβήλωση των Ιερών αντικειμένων και των Τόπων Λατρείας όλων των θρησκειών. Εκτός από αυτό το ψήφισμα στην κατηγορία Άρθρα – Δημοσιεύσεις διαβάσαμε, μεταξύ άλλων, και εκτενή άρθρα-μελέτες σχετικές με ζητήματα που αφορούν (βάσει καταστατικού) στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στο εξωτερικό: 

Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των μελετών είναι πως τελικά ευθυγραμμίζονται – υπερασπίζονται – υπεραμύνονται των θέσεων του Φαναρίου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε πρόσφατο μάλιστα άρθρο του, με τίτλο “15 χρόνια συνετής Πρωθιεραρχίας”, παρουσιάζεται μια Εσπερίδα η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄.

Διαπιστώνουμε, όμως, πως είναι ένα Ίδρυμα, υποτίθεται με κύρος και αξιοπιστία, που αντί να υπερασπίζεται την Ορθοδοξία της Αγίας Γραφής, της Ιεράς μας Παραδόσεως και των Αγίων Πατέρων, υπερασπίζεται τις θέσεις ενός Πατριάρχη, ο οποίος ελέγχεται σφόδρα για τη Νέα Εκκλησιολογία του Πρώτου άνευ Ίσων, την επιχειρούμενη συνοδική κατοχύρωση της παναίρεσης του Οικουμενισμού ως επίσημης διδασκαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου, και για το νέο Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Διαπιστώνουμε επίσης πως το ίδιο Ίδρυμα επαινεί και τιμά ίσως το χειρότερο Αρχιεπίσκοπο που πέρασε ποτέ από την Εκκλησία της Ελλάδας, οποίος ελέγχεται για την ουσιαστική κατάργηση του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδας, την απραξία του στην προδοσία της Μακεδονίας, τη συμμαχία του με την πολιτική εξουσία κατά την περίοδο του υγειονομικού ολοκληρωτισμού, το κλείδωμα των Εκκλησιών και την μετάθεση της ώρας της Αναστάσεως.   

Ο επιλεκτικός προβληματισμός επί “βολικών” θεμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ακόμα καλολαδωμένο γρανάζι στο μηχανισμό χειραγώγησης του πιστού λαού.

Θα ήταν ευχής έργον τέτοιοι φορείς αντί να λειτουργούν ως Πατριαρχικά φερέφωνα, να συνεισφέρουν αποφασιστικά ρίχνοντας φως σε σοβαρά και ακανθώδη ζητήματα τα οποία αφορούν στην πατρίδα και την πίστη, όπως λ.χ. το σπουδαίο ζήτημα του ασυμβίβαστου της μασονικής ιδιότητας με την Ορθόδοξη πίστη διεθνώς. 

Στην εποχή της μετανεωτερικότητας, του μετανθρωπισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιβάλλει την Μεγάλη Επανεκκίνηση των Κλάους Σβαμπ και Γιουβάλ Χαράρι, η επικαιροποίηση τέτοιων ζητημάτων για τον πιστό λαό είναι επιβεβλημένη.

Καλή Μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.