Επικαιρότητα

Ενθρόνιση Μητροπολίτη Περιστερίου. Υπάρχει φως ή μία από τα ίδια;

εικόνα άρθρου: Ενθρόνιση Μητροπολίτη Περιστερίου. Υπάρχει φως ή μία από τα ίδια;
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Το βιογραφικό του θαμπώνει αρκετούς, όχι όμως τους αγωνιζόμενους χριστιανούς…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη

Tην Κυριακή 14 Νοεμβρίου, μετ’ ευφροσύνης υποδέχτηκε κλήρος και λαός της Μητρόπολης Περιστερίου, το νέο του Ποιμενάρχη. Κατά την υποδοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Περιστερίου, παρέστησαν ο Δήμαρχος και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος, Ιεράρχες όπως ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και άλλοι του «ιδίου αναστήματος».

Η εκδήλωση είχε την ανάλογη μεγαλοπρέπεια, τηρώντας πάντα τα υγιειονομικά πρωτόκολλα(!). Ένα αποκρουστικό και κακόγουστο θέαμα ήταν φυσικά η παρουσία νεαρών κοριτσιών, ντυμένων με αρχαιοελληνικά ενδύματα, τα οποία έραιναν με άνθη το νέο Επίσκοπο, σαν να συμμετείχαν σε Ελευσίνια μυστήρια. Πρόκειται για ένα δρώμενο άσχετο με την πίστη μας, που όμως και σε άλλες Μητροπόλεις το έχουν υιοθετήσει δυστυχώς.

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη κ. Γρηγορίου

Επανερχόμενοι όμως στο νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη κ. Γρηγόριο Παπαθωμά θα εστιάσουμε στο βαρύ και ασήκωτο βιογραφικό του με τα πτυχία θεολογικής και νομικής, καθώς και μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Πλούσιες εξίσου είναι οι διοικητικές θέσεις που έχει καταλάβει στο παρελθόν ως κληρικός στην Μητρόπολη Κιλκίς, πρωτοσύγκελος, Ηγούμενος, Σχολάρχης, ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ενώ είναι ταυτόχρονα καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Σέργιος» – από αυτό πέρασε και ο Γέρων Χαλκηδόνας- καθηγητής επίσης σε Παρισινό πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών αλλά και υφηγητής Νομικής Σχολής και πάλι στο Παρίσι.

Η πραγματική αξία των τίτλων σπουδών

Αυτό είναι ένα βιογραφικό που θαμπώνει αρκετούς, όχι όμως τους αγωνιζόμενους χριστιανούς. Οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί και όχι οι χλιαροί χριστιανοί-επισκέπτες των ιερών ναών, δεν δίνουν ουδεμία βαρύτητα σε αυτές τις επιστημονικές θεωρητικές γνώσεις αν δεν ταυτίζονται και δεν συμπορεύονται με το Ορθόδοξο φρόνημα. Για να ακριβολογούμε οι εκ της Εσπερίας σπουδές, πολλάκις έχουν αποδείξει την ματαιότητά τους, εφόσον μακράν απέχουν από το πνεύμα του Χριστού και της Αγίας Εκκλησίας μας κυοφορώντας συνεπώς πολλαπλούς κινδύνους. Αυτοί που σκοπεύουν να καταλάβουν θέσεις στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, έχουν προηγουμένως ενστερνιστεί αιρετικές καινοφανείς δοξασίες στα Πανεπιστήμια της Δύσης και έρχονται έπειτα να τις εφαρμόσουν στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας. Ο μακαριστός π. Αθανάσιος Μυτιληναίος έχει μια καταπληκτική ομιλία για το καρκίνωμα που προκαλούν στην Εκκλησία μας οι σπουδάσαντες τον Ουμανισμό της Δύσης, Επίσκοποι.

Στην προσλαλιά του ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου, τόνισε την ανάγκη να ανέλθει στον Επισκοπικό θρόνο ένας βαθύς γνώστης της θεολογίας, καθώς παρατηρείται “αποϊεροποίηση” και “εκκοσμίκευση” του θεολογικού λόγου σήμερα… Θεωρία στη θεωρία, μηδέν εις το πηλίκο, θα απαντούσαμε στον κ. Ιερώνυμο.

Ποια είναι η σημερινή επιτακτική ανάγκη;

Πράξη θέλουμε να δούμε επιτέλους οι πιστοί, μπουχτίσαμε με τα πτυχία και τα διδακτορικά σας. Ζητάμε απεγνωσμένα να βρούμε ορθόδοξο βίωμα σε έναν Επισκοπικό θρόνο και αντ’ αυτού βλέπουμε βιτρίνες, κορνιζαρισμένα πτυχία μεστά κενότητας…

Αναζητούμε με βαθύ ψυχικό άλγος τον ταπεινό Ποιμενάρχη, τον Ορθόδοξο λειτουργό του Υψίστου, που πρωτίστως θα έχει σπουδάσει την Ορθοδοξία όχι ως πανεπιστημιακή γνώση, αλλά ως μαρτυρική πορεία ζωής που οδηγεί με την Χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού στη σωτηρία της ψυχής. Επιπροσθέτως, ο αληθινός Ποιμενάρχης είναι ανάγκη να μιμείται τους προκατόχους του, τους αγίους Επισκόπους της Εκκλησίας, το ομολογιακό τους πνεύμα και έπειτα τη θυσία που είχαν αυτοί προς το ποίμνιο.

Θέλουμε Επισκόπους να στέκουν επί σκοπόν, να διαφυλάττουν ανόθευτη την πίστη. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο μέλημα. Και για να πετύχει αυτό, χρειάζεται υποχρεωτικά σπουδή στην αληθινή εσωτερική πνευματικότητα. Σε αυτήν που δεν φαίνεται, που προτιμά να βρίσκεται κρυμμένη μυστικά στην καρδιά και όχι να πλασάρεται με θράσος υπό μορφή τίτλων και βραβείων…

Ο αληθινός θεολόγος ομολογεί υπέρ της Αληθείας! Αλλά πού να το καταλάβουν αυτοί που μένουν μόνο στο γράμμα του Νόμου και μάλιστα στο παραποιημένο γράμμα του Νόμου, γιατί αυτό σπουδάζουν στα θρανία της αμαρτωλής Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι θεολογικές γνώσεις όταν είναι σε στέρεες χριστοκεντρικές βάσεις επαινούνται και είναι απαραίτητες όπως μας δίδαξαν οι Άγιοι Πατέρες, οι φωστήρες του πνεύματος των οποίων ο λόγος ήταν ταυτόχρονα “το των αιρέσεων θέριστρον”! Οι Πατέρες και τη θεωρία κατείχαν και το Ορθόδοξο φρόνημα αναλάμβαναν. Σήμερα δυστυχώς ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο.

Δεν είναι αισιόδοξα τα δείγματα που έχουμε από μέρους του

Πάντως ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου το στίγμα του το έδωσε κατά τη χειροτονία του λέγοντας «στο Ιερό Σώμα της Εκκλησίας δηλώνω Συνοδική υπακοή… το δε μυστήριο ενότητας του Αρχιεπισκόπου ως Πρώτου της Αποστολικής Παράδοσης, θα αποτελεί πυξίδα…»

Μάλιστα, η επιφύλαξή μας ως προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου, κορυφώνεται καθώς διαβάζουμε στη συνέχεια του βιογραφικού του ότι είναι μέλος του «Ινστιτούτου Ερευνών για τη μελέτη των Θρησκειών» της Σορβόννης αλλά και ότι έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα στον τομέα της Συγκριτικής Θρησκειολογίας- Εθνολογίας.

Μήπως εδώ κρύβεται ο ακριβής λόγος της επιλογής του κ. Γρηγορίου στον Επισκοπικό θρόνο; Μήπως μόλις έγινε ο διορισμός ενός άλλου καταστροφικού θεωρητικού της αλλοτριωμένης θεολογίας όπως αυτής που εισηγείται ο έτερος θεωρητικός του Φαναρίου Μητροπολίτης Περγάμου; Οψόμεθα…

Ως πιστοί χριστιανοί καταπληγωμένοι από την προδοσία της πίστης που επιτελούν σύσσωμοι σχεδόν οι Επίσκοποι -εκτός των φωτεινών εξαιρέσεων- ευχόμαστε στον Μητροπολίτη Περιστερίου να μην βαδίσει στα χνάρια των νεοεπισκόπων. Αλλά, να σταθεί στο ύψος του Επισκοπικού του αξιώματος τηρώντας απαρασάλευτη την πίστη μας και υπερασπιζόμενος την Ορθοδοξία με κάθε κόστος.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.