Επικαιρότητα
Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου με επιβεβαίωση του πανορθόδοξου σχίσματος
11 Ιαν 2023
Άρθρο της Κωνσταντίνα Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι όλων των ομολογιών και δογμάτων…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Η Βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια
Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η τελετή της ενθρόνισης του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου Γ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας.
Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα έλαβε τα αυτοκρατορικά του προνόμια που έχει παραχωρήσει από το 478 ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ζήνων, όπως ορίζει το τυπικό, καθώς αποτελεί τη μοναδική αρχαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία (από το 431 μ.Χ., η πρώτη στην τάξη μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία).
Η “πανηγυρική” επιβεβαίωση του σχίσματος
Όπως ήταν αναμενόμενο, στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου απουσίαζαν όλοι οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο. Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου αντί να έχει πανηγυρικό πανορθόδοξο χαρακτήρα φανέρωσε “πανηγυρικά” το μέγεθος του σχίσματος.
Στην ενθρόνιση παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αρχιερείς και ιερωμένοι. Σχολιάστηκε η απουσία του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου και δυστυχώς παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των ομολογιών και δογμάτων.
Την Κυπριακή Πολιτεία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, καθώς επίσης και οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας.
Και η οικουμενιστική αμετροέπεια
Με γραπτό μήνυμά του, που διαβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγχαίρει και υποδέχεται τον νέο προκαθήμενο ο οποίος καλείται να συνεχίσει το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε τις δέουσες οδηγίες προς τον νεόφυτο Αρχιεπίσκοπο : «[…] να δώσετε τον εαυτό σας στην Εκκλησία, στον κοινό αγώνα υπέρ της προστασία της πίστεως κατά τον τρέχοντα καιρό, καθώς αυτή ταλανίζεται, όχι τόσο λόγω των διαφορετικών δογματικών φρονήσεως, αλλά εκ της καινής δόξης, της οθνείας καινοφανούς εκκλησιολογίας της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού κ.α.».
Στη συνέχεια στο μήνυμά του ο Πατριάρχης κάνει λόγο για τον δύσκολο αγώνα του και όσων τον ακολουθούν, καθώς μερίδα ανθρώπων με εγκόσμια συμφέροντα από την παραπάνω αλλοίωση, προβάλλουν προπαγανδιστικά και συκοφαντικά τις κινήσεις του ως “δήθεν αντορθόδοξες”.
Και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσφώνησε τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου με τα εξής: «Αναλαμβάνετε αυτή την εκκλησιαστική ευθύνη σε μια εποχή δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα ανθρώπινα πάντοτε λιγότερο ή περισσότερο χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ρευστότητα. Όμως η ρευστότητα του σύγχρονου πολιτισμού με την ψηφιακή του πρόοδο δεν έχει προηγούμενο. Έχει δημιουργηθεί πλέον ένα νέο κοσμοείδωλο εντελώς εκκοσμικευμένο σε σχέση με το λεγόμενο παραδοσιακό. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι πλέον εισήλθαμε στην εποχή του μετανθρώπου. Αυτή η ρευστότητα και μεταβλητότητα δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και τον παραδοσιακό χριστιανικό τρόπο ζωής. Μια νέα διάχυτη θρησκευτικότητα διεκδικεί να εδραιωθεί, νέες συνήθειες υιοθετούνται και από τους Χριστιανούς. Επιπλέον, εσείς έχετε να αντιμετωπίσετε εσείς και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 οι οποίες παραμένουν αθεράπευτες».
Ο Πάπας Φραγκίσκος με το μήνυμά του (ανέγνωσε εκ μέρους του ο αποστολικός νούντσιος στην Κύπρο Adolfo Tito Yllana) έκανε ειδική αναφορά στον μακαριστό Χρυσόστομο B, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακονίας του παρέμεινε προσηλωμένος με ιδιαίτερο τρόπο στη δέσμευσή του για βελτίωση των σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου με το Βατικανό. «Γνωρίζω ότι η Εξοχότητά σας θα συνεχίσει αυτή την δέσμευση για ενθάρρυνση της ενότητας όλων των μαθητών του Χριστού. Στους σύγχρονους καιρούς που διανύουμε, οι οποίοι σημαδεύονται από αδικία, βία και πόλεμο, είναι ολοένα και πιο σημαντικό οι Χριστιανοί να είναι αυθεντικοί μάρτυρες ενότητας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει στο μήνυμα του Θεού για αγάπη, συμφιλίωση και ειρήνη».
Ο ενθρονιστήριος λόγος
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον ενθρονιστήριο λόγο του μίλησε για τη μεγάλη παρακαταθήκη που έχει λάβει από τους Προκατόχους του. Υποσχέθηκε πως θα στηρίξει τους νέους και θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Ως προς τον ρόλο της Εκκλησίας, τόνισε ότι θα καταθέσει τις απόψεις πάνω σε σύγχρονα προβλήματα, όπως τη βιοηθική, την τεχνολογία, τις μεταμοσχεύσεις, την κλωνοποίηση.
Υποστήριξε πως η Εκκλησία είναι στυλοβάτης του Έθνους έχοντας το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή της σε φλέγοντα ζητήματα του Κυπριακού λαού, χωρίς όμως να αναμιγνύεται στα της Πολιτείας.
Έκανε ακόμη αναφορά στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων τονίζοντας ότι θα βαδίζει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τέλος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας έδειξε το ενδιαφέρον του για τα θέματα της παιδείας λέγοντας τα παρακάτω:
«Δεν ζητούμε, ούτε επιχειρούμε εκβιαστικά, ποδηγέτηση της Κυβέρνησης του τόπου στα θέματα παιδείας, ούτε και σε άλλα θέματα. Δεν απεμπολούμε, όμως, το δικαίωμα να έχουμε άποψη επί των κυριότερων ζητημάτων του τόπου και να την εκθέτουμε ελεύθερα, όπως τέτοιο δικαίωμα έχει σήμερα και ο τελευταίος πολίτης».
Επιμύθιο
Όσο λαμπρή και αν ήταν η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όση συγκίνηση και αν ένιωσαν οι φίλοι του και οι υποστηρικτές του, όλα αυτά έγιναν ήδη παρελθόν. Το μέλλον ανοίγεται μπροστά και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιο Γ’ καλείται να ποιμάνει από σήμερα την Εκκλησία που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος. Αν συνεχίσει με τα δείγματα γραφής που έχει ήδη δώσει και με τις οδηγίες που έλαβε από τον Βαρθολομαίο, με τους παπικούς στο πλάι του, αυτό προδιαγράφεται άσχημο για τον ίδιο και καταστροφικό για την Εκκλησία της Κύπρου.
Λόγω όμως του πανηγυρικού της ενθρονίσεώς του, ας του ευχηθούμε και μεις, καλή αρχιερατεία προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας του. Και ας δώσουμε και μια δική μας συμβουλή: Αφού δεν κατάφερε να έχει όλους τους Ορθοδόξους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους δίπλα του, στην τελετή της ενθρόνισής του, τουλάχιστον να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να λήξει το ουκρανικό σχίσμα ώστε να τους έχει όλους στην κηδεία του.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Ποιος είναι ο Γεώργιος Κύπρου και ποια η σχέση του με τον Βαρθολομαίο
– Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Γεώργιος Πάφου
– Αρχιεπίσκοπος Κύπρου… Φανάρι και Ουκρανικό σε κοινό παρονομαστή