π. Θεόδωρος Ζήσης

Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

…”στις μέρες μας επικρατεί κατοχή εσωτερική, αφού η Ορθοδοξία βάλλεται πανταχόθεν, διατηρώντας όμως την ελπίδα ότι η Παναγιά μας θα μας βοηθήσει, έστω και το μικρό λείμμα πιστών, και θα μας σκεπάσει όπως πάντα”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αρχικά, όπως μας αναφέρει ο π. Θεόδωρος Ζήσης, εορταζόταν την 1η Οκτωβρίου, όπως είχε καθιερωθεί στο Βυζάντιο, με αφορμή όραμα που είχε ο Άγιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός, μέσα στο Ναό της Παναγίας Βλαχερνών, όπου παρουσιάσθηκε η Θεοτόκος Μαρία, συνοδευόμενη από Αγίους και Αγγέλους και αφού μπήκε στο Ιερό και προσκύνησε, πήγε στο σολέα, έβγαλε το μαφόριό της και σκέπασε το Εκκλησίασμα. Στη συνέχεια όμως, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου το 1952, εορτάζεται την 28η Οκτωβρίου, διότι η Υπεραγία Θεοτόκος και πάλι σκέπασε το Έθνος μας, το διέσωσε και το απελευθέρωσε από τον Ιταλογερμανικό ζυγό.

Μας περιγράφει ο σεβαστός πατέρας Θεόδωρος, πώς ο Χίτλερ ήθελε να προωθήσει τα πολεμικά του σχέδια, πόσο σθεναρά αντιστάθηκαν οι ήρωές μας στις γιγάντιες γερμανικές δυνάμεις, συντελώντας στην ήττα τους από τους Ρώσους. Μα πάνω απ’ όλα μας λέγει, ότι η Μεγαλόχαρη προστάτεψε και βοήθησε το Γένος μας με θαυματουργικές επεμβάσεις, ώστε να μην καμφθεί από την τριπλή κατοχή και να αντιστέκεται ανυπότακτο.

Κατόπιν, μας δίνει μια γεύση για τον τρόπο αντιμετώπισης του αγώνα του Έθνους μας, από τα άρθρα των δημοσιογράφων εκείνης της εποχής, που τόνιζαν τη σημασία του Σταυρού και την ευλογία της Παναγίας, αλλά και του βασιλέα Γεωργίου Β΄, που επικαλέστηκε τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας μας σε κείνους τους δύσκολους καιρούς.  

Συνεχίζει περιγράφοντας ένα θαύμα της Παναγίας Σκριπούς της Ορχομενίτισσας, που ακινητοποίησε τέσσερα γερμανικά τανκς, τα οποία επιχείρησαν να καταστρέψουν τον Ορχομενό, κατά τη μαρτυρία Γερμανού αξιωματικού, ο οποίος κατόπιν πήγε σε ένα Ιερό Ναό και είδε την εικόνα της Παναγίας, της γυναίκας εκείνης δηλαδή που έσωσε τον τόπο εκείνο.

Κατόπιν αναφέρεται στον π. Θεοφύλακτο Μαρινάκη, ο οποίος περιγράφει πολλά θαύματα σωτηρίας Ελλήνων μέσα από το βιβλίο του «Παναγίες θαυματουργές», όπως τη διάσωση εικόνας και κανδήλας της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνος, τη διάσωση κατοίκων της Ελασσόνας με επέμβαση της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, τη διάσωση εικόνας της Παναγίας Παμμακάριστου στο Μοναστήρι της Παναγίας Κορώνης στην Καρδίτσα και πολλές άλλες διασώσεις με θαυματουργική επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στη συνέχεια, ο π. Θεόδωρος Ζήσης ομιλεί σχετικά με ένα θαύμα της Παναγίας, που έλαβε χώρα στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης. Μας διηγείται ότι πριν 15 χρόνια επέτρεψε η Παναγία να πληροφορηθεί ο ίδιος και ένας αείμνηστος επίτροπος του Ιερού Ναού σχετικά με μια επιγραφή χαραγμένη στο κάτω μέρος του ασημένιου πουκαμίσου της ιερής εικόνας της Παναγίας  που υπάρχει στον Ναό, η οποία περιγράφει το ιστορικό του θαύματος, για τη θαυματουργική δηλαδή επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη σωτηρία πέντε ανθρώπων.

Τη σύντομη αυτή περιγραφή, έρχεται να εμπλουτίσει ο π. Θεόδωρος, αναφερόμενος σε λεπτομερέστερη διήγηση του π. Κωνσταντίνου Χαλβατζάκη, ο οποίος έδωσε σημαντικά στοιχεία για το θαύμα της εικόνας της Παναγίας Διασώζουσας.

Μας ομιλεί για μια οικογένεια από την Καβάλα, τα μεγαλύτερα παιδιά της οποίας γίνανε αντιστασιακοί και καταζητούνταν από τους Γερμανούς. Μετά από καταδίωξη, βρήκαν άσυλο στον Άγιο Αντώνιο και διασώθηκαν με θαυματουργικό τρόπο από την Παναγιά μας. Εκπληρώνοντας το τάμα της διάσωσής τους, ασήμωσαν το πουκάμισο της εικόνας της Παναγίας και ο Ηγούμενος συνέταξε την εν λόγω επιγραφή.

Ως επίλογο ο π. Θεόδωρος διατύπωσε την ανησυχία του, ότι και στις μέρες μας επικρατεί κατοχή εσωτερική, αφού η Ορθοδοξία βάλλεται πανταχόθεν, διατηρώντας όμως την ελπίδα ότι η Παναγιά μας θα μας βοηθήσει, έστω και το μικρό λείμμα πιστών, και θα μας σκεπάσει όπως πάντα.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου [mp3-2015].wmv

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Αρχείο mp3 – Εκφων. (28/10/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Ο βίος του Αγίου Αθανασίου, οι αρετές του, το έργο του ως Επίσκοπος, τα θαύματά του, Πως προστάτευε το ποίμνιό του από τον παπισμό, Τι έκανε σε ένα χωριό όπου συνηθιζόταν η καύση των νεκρών

Ο ετοιμαζόμενος κοινός εορτασμός του Πάσχα με τους ετεροδόξους απορρίπτεται διαχρονικά από τους Ορθοδόξους (2024)

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. «Ἡ Α΄ ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενική Σύνοδος ἐπέβαλε τόν κοινό ἑορτασμό μέ τούς Ὀρθοδόξους καί ὄχι μέ τούς αἱρετικούς»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.