π. Θεόδωρος Ζήσης

Εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων ανάλυση αποστολικής περικοπής [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3 2015]

εικόνα άρθρου: Εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων ανάλυση αποστολικής περικοπής [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3 2015]
Κήρυγμα του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

«Δόξη και τιμή εστεφάνωσας αυτόν»


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αποστολική περικοπή, που αναγνώσθηκε την Κυριακή της εορτής των Αγίων Ταξιαρχών, προέρχεται από την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου και έχει κύριο θέμα τους Αγίους Αγγέλους.

Αρχικά, ο π. Θεόδωρος κάνει μια σύντομη εισαγωγή για τους Αγγέλους. Μας λέγει ότι το σύμπαν διαιρείται στον υλικό κόσμο, δηλαδή τα υλικά δημιουργήματα και τον πνευματικό κόσμο, τους Αγγέλους. Μας εξηγεί ότι ο άνθρωπος ανήκει και στους δύο κόσμους, στον υλικό δια του σώματός του και τον πνευματικό δια της ψυχής του. Ενώ οι Άγγελοι είναι καθαρά πνεύματα, δεν έχουν σώμα.

Στη συνέχεια μας ομιλεί ο σεβαστός πατήρ για τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, σχετικά με τους Αγγέλους  και μας αναφέρει συνοπτικά τέσσερις ενότητες. Ξεκινάει με την πρώτη, σχετικά με την προέλευση των Αγγέλων και μας λέγει ότι η Εκκλησία διδάσκει ότι είναι δημιουργήματα του Θεού. Συνεχίζει αναφερόμενος στη δεύτερη ενότητα, σχετικά με τη φύση τους και μας λέγει ότι είναι πνεύματα, χωρίς σώματα. Μετά μας λέγει για την τρίτη ενότητα, για το έργο και τη διακονία των Αγγέλων. Ότι δηλαδή δημιουργήθηκαν, για να δοξάζουν και να εξυμνούν τον Θεό, να διακονούν στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων και να φροντίζουν για την καλή λειτουργία των φυσικών νόμων και του σύμπαντος. Τέλος μας λέγει, ότι οι Άγγελοι είναι αναρίθμητοι, άπειροι και ότι υπάρχει και στους Αγγέλους ιεραρχία, οι Αρχιστράτηγοι και οι κατώτερες δυνάμεις.

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, αναφέρεται στην προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, η οποία απευθύνεται σε μια κοινότητα Χριστιανών που προερχόταν από Εβραίους, οι οποίοι είχαν πέσει σε παρακμή, σε απογοήτευση, ίσως λόγω διωγμών από τους «καθαρούς» Εβραίους της εποχής.

Ο Απόστολος Παύλος, λέγει ο πατήρ Θεόδωρος, αναλαμβάνει σε αυτή την επιστολή, να δείξει την αξία και την ανωτερότητα του Χριστιανισμού σε σχέση με τον Ιουδαϊσμό. Αν και στις μέρες μας οι οικουμενιστές προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλες οι θρησκείες σώζουν, εν τούτοις ο Απ. Παύλος τονίζει ότι ο Χριστιανισμός είναι η ανώτερη και τελειότερη θρησκεία και η μοναδική που σώζει, ενώ όλες οι άλλες θρησκείες είναι ανεπαρκείς. Για να το κάνει αυτό σαφές ο Απ. Παύλος κάνει κάποιες συγκρίσεις, ανάμεσα στον Μωυσή και τους Αγγέλους, που φανέρωσαν την αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους στην Παλαιά Διαθήκη και τον Χριστό, τονίζοντας την ανωτερότητα του Χριστού, του αιώνιου Αρχιερέως. Ακόμη, ότι η Ιουδαϊκή λατρεία και η ιεροσύνη είναι κατώτερες του Χριστιανισμού, αφού στον Χριστιανισμό Αρχιερέας είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο Μονογενής Υιός του Θεού και όχι κάποιος άνθρωπος.

Κατόπιν αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος στο Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, που δόθηκε από τους Αγγέλους στον Μωυσή και ότι τιμωρήθηκαν όσοι δεν τον τηρούσαν. Μας βάζει λοιπόν να αναρωτηθούμε, πώς είναι δυνατόν να σωθούμε εμείς, αν αμελούμε το λόγο του ίδιου του Ιησού Χριστού;  

Συνεχίζει λέγοντας ότι η οικουμένη ολόκληρη υποτάχθηκε στον Υιό Του Θεού, τον Χριστό μας και όχι στα δημιουργήματά Του, στους Αγγέλους. Και ο Χριστός μας στεφανώθηκε με δόξα και τιμή και τελειοποιήθηκε με τα παθήματά του στο Σταυρό, για να μας δείξει το δρόμο για τη δική μας σωτηρία.

Συνοψίζοντας τα σχετικά με την αποστολική περικοπή που μας είπε εν συντομία ο πατέρας Θεόδωρος Ζήσης, ολοκληρώνει το κήρυγμά του διατυπώνοντας δύο πορίσματα. Στο πρώτο μας λέγει ότι ο Χριστιανισμός είναι η τελεία και ανωτέρα θρησκεία, επαρκέστατη για τη σωτηρία του ανθρώπου και ότι οι υπόλοιπες θρησκείες είναι ατελείς.  Στο δεύτερο πόρισμα μας λέγει ότι ο Χριστός, λόγω της ανθρώπινης φύσης του, ήταν κατώτερος από τους Αγγέλους, δια των παθημάτων του όμως τελειοποιήθηκε και έγινε ανώτερος όλων.

Κλείνοντας, μας ενημερώνει ο π. Θεόδωρος για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο « Ο Θάνατος και τα μετά θάνατον», ένα βιβλίο καρπός των συνάξεων των ενοριτών του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου κατά τα έτη 1993-1994.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων – ανάλυση αποστολικής περικοπής [mp3 – 2015].wmv

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Εκφων. (8/11/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Ο βίος του Αγίου Αθανασίου, οι αρετές του, το έργο του ως Επίσκοπος, τα θαύματά του, Πως προστάτευε το ποίμνιό του από τον παπισμό, Τι έκανε σε ένα χωριό όπου συνηθιζόταν η καύση των νεκρών

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.