π. Νικόλαος Μανώλης

Επείγεται να γίνουμε τα ραντάρ του Θεού

εικόνα άρθρου: Επείγεται να γίνουμε τα ραντάρ του Θεού
Άρθρο του μακαριστού πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Η ποιότητα της καρδιακής ευχής και της προσευχής ευχαριστεί τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, μας προστατεύει και μας οδηγεί στη σωτηρία…


Όταν διαβάζουμε από τα βιβλία που γράφτηκαν τα λόγια του Αγίου Γέροντα Παϊσίου, δε θέλουμε να προσθέσουμε, ούτε να αλλάξουμε κάτι από τα αγιασμένα λόγια του, που με πόνο για τον συνάνθρωπό του έλεγε και έγραφε, ώστε να τον ελεήσει έμπρακτα και κυρίως με την προσευχή του. Τα λόγια του είναι διαχρονικά και ισχύουν στο σήμερα και στο αύριο το δικό μας. Είναι θησαυρός πολύτιμος και βάλσαμο για τις πικραμένες ψυχές μας.

Ας διαβάσουμε μαζί κάτι πολύ επίκαιρο και που επείγεται να κάνουμε όλοι μας ανεξαιρέτως, με τη σοφή και καθαρή συμβουλή του Αγίου Γέροντα που μας έγραψε για να βοηθηθούμε σήμερα και να σωθούμε, γιατί αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας.

Όλα τα βιβλία του Αγίου, τα εκδώσανε οι μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της “Σουρωτής”. Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι αυτά τα λόγια που έλεγε στις αδελφές, τις οποίες καθοδηγούσε πνευματικά. Εκείνες κατέγραφαν τα λόγια του σε σημειώσεις, οι οποίες διορθώθηκαν από τον ίδιο τον γέροντα μετά από επιθυμία του να τις διαβάσει και να τις διορθώσει στο κελλί του. Οπότε, διασώθηκαν αυτούσια τα λόγια του, για να μπορούμε να τα διαβάζουμε κι εμείς σήμερα που τα έχουμε ανάγκη στην πράξη. Για τη δική μας προσευχή γράφει: «Μην ξεχνάτε ότι περνούμε δύσκολους καιρούς και χρειάζεται πολλή προσευχή. Να θυμάστε την μεγάλη ανάγκη που έχει ο κόσμος σήμερα και την μεγάλη απαίτηση που έχει ο Θεός από μας για προσευχή. Να εύχεστε για την γενική εξωφρενική κατάσταση όλου του κόσμου, να λυπηθεί ο Χριστός τα πλάσματά Του, γιατί βαδίζουν στην καταστροφή. Να επέμβει θεϊκά στην εξωφρενική εποχή που ζούμε, γιατί ο κόσμος οδηγείται στην σύγχυση, στην τρέλα και στο αδιέξοδο…

Πρέπει να βοηθήσουμε με την προσευχή τον κόσμο, όλο, να μην κάνει ο διάβολος ό,τι θέλει. Έχει αποκτήσει δικαιώματα ο διάβολος. Όχι ότι τον αφήνει ο Θεός, αλλά δεν θέλει να παραβιάσει το αυτεξούσιο. Γι’ αυτό εμείς να βοηθήσουμε με την προσευχή. Όταν πονάει κανείς για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και προσεύχεται, τότε βοηθιούνται οι άνθρωποι, χωρίς να παραβιάζεται το αυτεξούσιο. Αν προχωρήσετε με την Χάρη του Θεού ακόμη λίγο, θα αρχίσουμε να κάνουμε μια προσπάθεια στο θέμα της προσευχής, να μπει μια σειρά, να γίνετε ραντάρ, γιατί και τα πράγματα ζορίζουν»1.

Και σε άλλο βιβλίο: Θα διοργανώσουμε ένα συνεργείο προσευχής. Να κάνετε πόλεμο με το κομποσχοίνι. Με πόνο να γίνεται η προσευχή. Ξέρετε τι δύναμη έχει τότε η προσευχή; Πολύ πληγώνομαι, όταν βλέπω μοναχούς να ενεργούν ανθρωπίνως και όχι με την προσευχή δια μέσου του Θεού στα δυσκολοκατόρθωτα ανθρωπίνως. Ο Θεός μπορεί όλα να τα τακτοποίηση… Όταν βλέπετε ότι σας απασχολούν πράγματα για τα οποία ανθρωπίνως δεν υπάρχει λύση και δεν τα εμπιστεύεστε στον Θεό, να ξέρετε ότι αυτό είναι τέχνασμα του πειρασμού, για να αφήσετε την προσευχή, με την οποία μπορεί ο Θεός να στείλει όχι απλώς θεία δύναμη αλλά θείες δυνάμεις, και η βοήθεια τότε δεν θα είναι απλώς θεία βοήθεια αλλά θαύμα Θεού… Να μην παραμελούμε το θέμα της προσευχής σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια… Πολλοί ούτε καν καταλαβαίνουν από τι μπόρες μας γλιτώνει ο Θεός και ούτε καν το σκέφτονται, για να δοξολογήσουν τον Θεό… Όλη η βάση είναι η ποιότητα της προσευχής. Η προσευχή πρέπει να είναι καρδιακή, να γίνεται από πόνο. Για τον Θεό δεν μετράει τόσο η ποσότητα της προσευχής όσο η ποιότητα»2.

Αλήθεια τι μπορούμε να συμπληρώσουμε εμείς σε αυτά τα λόγια του Αγίου Γέροντα; Αν σήμερα οι περισσότεροι Ορθόδοξοι πιστοί δε νιώθουμε ντροπή σε ό,τι αφορά το θέμα της προσευχής, δηλαδή την πιθανή αδιαφορία μας αλλά και την αναισθησία μας, τότε έχουμε χάσει και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που μας έχει βρει. Αλίμονο εάν περιμένουμε από τους άλλους αδελφούς και τον πνευματικό μας πατέρα να κάνουν εκείνοι προσευχή και εμείς να είμαστε αμέτοχοι και ξεκούραστοι.

Μας εντυπωσιάζει πραγματικά ότι ο άγιος Γέροντας λέει: «Θα διοργανώσουμε ένα συνεργείο προσευχής. Να κάνετε πόλεμο με το κομποσχοίνι. Με πόνο να γίνεται η προσευχή. Ξέρετε τι δύναμη έχει τότε η προσευχή; Ο Θεός μπορεί όλα να τα τακτοποίηση». Προσέξτε λίγο πώς το λέει. Δε λέει ότι μόνοι σας θα διοργανώσετε ένα συνεργείο προσευχής. Αλλά «θα διοργανώσουμε ένα συνεργείο προσευχής» με τη Χάρη του Θεού, μαζί με τον Άγιο αλλά και μεταξύ μας καρδιακά. Επειδή θα συμμετέχει ο Άγιος Γέροντας στην καρδιακή προσευχή, λέει: «να γίνετε ραντάρ, γιατί και τα πράγματα ζορίζουν». Επείγεται να γίνεται καρδιακά και με πόνο η δική μας προσευχή για να μπορεί να επέμβει ο Θεός με τη θεϊκή Του δύναμη και τη Θεία Πρόνοια στην εξωφρενική εποχή που ζούμε, γιατί ο κόσμος οδηγείται στη σύγχυση, στην τρέλα και στο αδιέξοδο. Γι’ αυτό τον λόγο, τονίζει ότι: «Όλη η βάση είναι η ποιότητα της προσευχής». Η ευχή του Ιησού που μας δίδαξαν οι Άγιοι Πατέρες, ο ίδιος ο Κύριός μας θέλει να γίνεται από εμάς καρδιακά. Αυτό όμως είναι το μέγιστο δώρο της υπακοής μας στον άγιο Ορθόδοξο πνευματικό που πρέπει να επιλέξουμε με τη χάρη του Τριαδικού Θεού μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να γίνουμε τα ραντάρ του Θεού με επιτυχία, και ο διάβολος δε θα μας πλησιάσει για να μας παγιδεύσει και να μας πλήξει με την τέχνη του. Να έχουμε πνευματικό που θα λέμε τους λογισμούς μας, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε βάση στην ποιότητα της προσευχής και της νοεράς ευχής. Πάντα να ευχαριστούμε θερμά τον Άγιο Γέροντα Παΐσιο για όσα μας λέει με αγάπη, διότι τώρα μας βοηθάει πολύ περισσότερο μέσα από την Ουράνια Θεϊκή αγκαλιά όπου βρίσκεται. Η ποιότητα της καρδιακής ευχής και της προσευχής ευχαριστεί τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, μας προστατεύει και μας οδηγεί στη σωτηρία.

Αμήν, γένοιτο!


1. Από το βιβλίο: «Λόγοι Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Β΄» – Εκδ. Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» – Σουρωτή Θεσσαλλονίκης
2. Από το βιβλίο: «Λόγοι Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Β’ – Πνευματική αφύπνιση»

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Γέροντας Αγάθων είδε το ίδιο το Όραμα του αγ. Πέτρου Αλεξανδρείας

Κήρυγμα του μακαριστού π.Νικολάου Μανώλη. Κήρυγμα του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη στο οποίο μας ομιλεί για τον αγιασμένο Γέροντα Αγάθωνα που είδε το ίδιο Όραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.