Επικαιρότητα

Επεστράφησαν γλυπτά του Παρθενώνα από το Βατικανό, ευκαιρία για “δημοσιογραφικό” οικουμενισμό

εικόνα άρθρου: Επεστράφησαν γλυπτά του Παρθενώνα από το Βατικανό, ευκαιρία για “δημοσιογραφικό” οικουμενισμό
Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου

Τελετή με αφορμή τη δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο…


Την Τρίτη 7 Μαρτίου έλαβε χώρα στο Βατικανό τελετή για την δωρεά των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται, όπως αναδείχθηκε σε προηγούμενο άρθρο της Κατάνυξης, για προσωπική απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου δωρεάς προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. 

Οι εκπρόσωποι

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης. Η Αγία Έδρα και ο πάπας Φραγκίσκος εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο του κυβερνείου του Κράτους του Βατικανού, καρδινάλιο Φερνάντο Βέρχεθ Αλζάγα.

Επισημαίνεται ότι οι δύο όροι «Βατικανό» και «Αγία Έδρα» δεν είναι ταυτόσημοι, καθώς το κράτος της πόλης του Βατικανού αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος που ιδρύθηκε το 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού, ενώ η Αγία Έδρα είναι η επισκοπική δικαιοδοσία της “Εκκλησίας” της Ρώμης.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων

Η κα Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως η κίνηση αυτή του Πάπα είναι ένα πολύ μεγάλο μήνυμα διαλόγου, συμφιλίωσης και ειρήνης, επικαλέστηκε, ως μη όφειλε, τις προσευχές του: «Είμαστε ευγνώμονες διότι και ο Πάπας, και η Καθολική “Εκκλησία”, έχουν ενώσει τις προσευχές τους για τα παιδιά που χάθηκαν, αλλά και για την στήριξη των οικογενειών τους».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πάπα καρδινάλιο Αλζάγα, με την κίνηση αυτή ο Φραγκίσκος «επιβεβαίωσε την φιλία του με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, με θέληση να συνεχιστούν τα βήματα προόδου, αλλά και οι πολιτιστικές ανταλλαγές με τα Μουσεία του Βατικανού».

Ο Πρωτ. π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης δήλωσε μεταξύ άλλων «…αποδεικνύεται πως όταν οι χριστιανοί συνεργάζονται, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και να δώσουν, μαζί, λύσεις πρακτικές σε προβλήματα χρονίζοντα και σε ιστορικές εκκρεμότητες»

Ο δε διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης: «Ο Παρθενώνας είναι το οικουμενικό μνημείο, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ανθρωπότητα και η πράξη του πάπα, δείχνει ότι πράγματι πρέπει να βαδίζει, κανείς, στην οικουμενική αλήθεια, της ενότητας και επομένως, υπό αυτή την έννοια, με αναφορά στο παγκόσμιο μνημείο, που είναι ο Παρθενώνας».

Ο προβληματισμός μας 

Παραθέσαμε τις δηλώσεις των εμπλεκομένων προσώπων για να φανεί πως, όταν απαιτείται, ευθυγραμμίζονται όλοι οι παράγοντες, πολιτικοί, εκκλησιαστικοί, υπηρεσιακοί για την εξυπηρέτηση αλλότριων προς την Ορθοδοξία σκοπών. Η είδηση αναπαρήχθη από όλα τα δημοσιογραφικά κανάλια προβάλλοντας ένα Πάπα που αγαπάει την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η ορθόδοξη όμως συνείδηση δεν πρέπει να ξεγελιέται από τέτοια “δώρα”! Παραμένει ηχηρό το άκουσμα των λόγων του +Γέροντα Αγάθωνα Κωνσταμονίτη: «Ο πάπας είναι διάβολος!». 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Να πάρει πίσω τα θραύσματα του Παρθενώνα ο Πάπας… Δεν πουλάμε την πίστη μας 
Μακριά από τις φωνές της Σειρήνας που λέγεται πάπας 
Π. Ιωάννης Διώτης, ένας παπάς διαμάντι 

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.