Επικαιρότητα

Επιφάνιος: Η ένωση με τους Ουνίτες είναι πιθανή (βίντεο)

εικόνα άρθρου: Επιφάνιος: Η ένωση με τους Ουνίτες είναι πιθανή (βίντεο)

Ο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, επικεφαλής των Ουνιτών στην Ουκρανία, με τον Επιφάνιο Ντουμένκο, επικεφαλής των σχισματικών του Βαρθολομαίου.

Ο «Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας» Επιφάνιος δήλωσε ότι η [σ.σ. σχισματική] «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – OCU» συνεργάζεται στενά με την «πατριωτική» «Ουκρανική Ελληνόρυθμη Καθολική Εκκλησία -UGCC» [σ.σ. ουνίτες].

Ο επικεφαλής της OCU Επιφάνιος Ντουμένκο, σε συνέντευξή του στην Espreso.TV., μίλησε σχετικά με την πιθανότητα να ενωθεί στο μέλλον με την «Ουκρανική Ελληνόρυθμη Καθολική Εκκλησία».

«Γενικά προσπαθούν πολλοί και λένε ότι αυτές οι εκκλησίες [σ.σ. σχισματικοί και ουνίτες] θα πρέπει στο μέλλον να ενωθούν», δήλωσε ο Ντουμένκο. «Αλλά για να ενωθούμε θα πρέπει να μπούμε σε διάλογο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, η [σχισματική] «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – OCU» και η [ουνιτική] «Ουκρανική Ελληνόρυθμη Καθολική Εκκλησία- UGCC», η οποία είναι η «πατριωτική Εκκλησία», βρίσκονται σε στενή συνεργασία, υλοποιούν ορισμένα προγράμματα και συμμετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις.  

«Στην συνάντηση με τον Μακαριότατο Σβιατόσλαβ μιλήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Σε αυτήν τη συνεργασία θα μπούμε σε διάλογο και ο διάλογος θα καθορίσει εάν μπορούμε να ενωθούμε. Θεωρητικά αυτό είναι εφικτό στο μέλλον. Εξαρτάται όμως από το πώς θα συνεργαστούμε, πως θα διατηρήσουμε αυτές τις φιλικές σχέσεις και πως θα αγωνιστούμε για αυτήν την ενότητα. Στο μέλλον όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα πρέπει να ενωθούν σε μια ενιαία Εκκλησία», δήλωσε ο επικεφαλής της OCU.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, όταν ο Επιφάνιος συνεχάρη τον επικεφαλής της «Ουκρανικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας» Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ στα γενέθλιά του, τον ευχαρίστησε «για την υποστήριξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών και για την ακλόνητη πατριωτική στάση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ της OCU και της UGCC θα παραμείνουν «το ίδιο καλές και ευεργετικές» όπως είναι τώρα.

***

Μετάφραση Φαίη
ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.