Επικαιρότητα

Επιστολή διαμαρτυρίας κατά της μνημόνευσης του σχισματικού Επιφανίου

εικόνα άρθρου: Επιστολή διαμαρτυρίας κατά της μνημόνευσης του σχισματικού Επιφανίου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

ΠΡΟΣ: Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας

Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι,

Με μεγάλη μας λύπη διαμαρτυρόμαστε για την μνημόνευση του σχισματικού και καθηρημένου της Ουκρανίας ψευδοεπίσκοπου Επιφάνιου στον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης στις 19 Οκτωβρίου 2019.

Γνωρίζετε πολύ καλά τους ιερούς κανόνες των Οικουμενικών συνόδων και την Ορθόδοξη Παράδοση για το παραπάνω γεγονός. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν και τα περιφρονήσατε προσωρινώς θα τα διαφυλάξετε τελικώς. Προσευχόμαστε με αγωνία για εσάς και ελπίζουμε ότι παρόλες τις πιέσεις που δέχεστε δεν θα υποκύψετε στα σχέδια των εχθρών της Ορθοδοξίας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας υπενθυμίζει ότι: «Ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν μπορεί να εξαλείψει την αμαρτία του σχίσματος¹» και ο Ομολογητής Διονύσιος Αλεξανδρείας τονίζει ότι πρέπει να πάθει κανείς οτιδήποτε κακό και αν είναι μόνο να μην σχίσει την εκκλησία². Αυτό είναι το ανώτερο μαρτύριο από όλα γιατί γίνεται για το καλό και την ενότητα όλης της Εκκλησίας.

Ο χρόνος είναι μπροστά Σας. Τα λάθη γίνονται αλλά διορθώνονται. Ως απλοί πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι του ποιμνίου Σας, Σας παρακαλούμε με αγάπη Χριστού να διαφυλάξετε την ενότητα της Εκκλησίας, να μην μνημονεύετε σχισματικούς και αιρετικούς, να εφαρμόζετε τους ιερούς κανόνες του Πηδαλίου και την Ορθόδοξη Παράδοση σε κάθε περίπτωση και να βοηθήσετε στην απόσυρση του Τόμου Αυτοκεφαλίας της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας. Έτσι μόνο θα μπορούμε να φωνάζουμε από τα βάθη της ψυχής μας «Άξιος» και «Άξιοι».

Θεσσαλονίκη 29-10-2019

Καραφυλλίδου Ελένη, Μαρία και Γεωργία,

Σιδηρόπουλος Παντελεήμων και Σαχπαζίδου Λία,

Παπίδης Θεόδωρος και Ελένη,

Τσακιρίδου Ελπίδα και Ελένη,

Αβραμίδης Θεοφάνης και Κορωνάκη Ασημίνα,

Γιολβάση Ελένη

Παραπομπές:

  • Ομιλία ΙΑ στην Προς Εφεσίους επιστολή (PG 62,85).
  • Προς Ναυάτον επιστολή.

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.