Επικαιρότητα

Επιστολή του πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου: Η Ουκρανική Εκκλησία είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία

εικόνα άρθρου: Επιστολή του πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου: Η Ουκρανική Εκκλησία είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία

«Ομολογούμε κοινή /ενιαία πίστη με την Μακαριότητά του, τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Βουλγαρικά ΜΜΕ δημοσίευσαν επίσημη επιστολή του προσφάτως κοιμηθέντα πατριάρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Νεοφύτου με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2017, προς τον Ουνίτη πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και τον πρόεδρο της Βερχόβνα Ράντα, Αντρέι Παρούμπι.

Η επιστολή καταγράφει τη στάση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας απέναντι στην Ουκρανική Εκκλησία του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονουφρίου, την οποία χαρακτηρίζει ως «μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία».

Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος: Ομολογούμε κοινή /ενιαία πίστη με τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας ομολογεί την κοινή/ενιαία πίστη με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο και τους συλλειτουργούς Αρχιποιμένες της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει τους κινδύνους που αναδύονται από «μια αυτοαποκαλούμενη μη κανονική δομή που δεν έχει καμία σχέση με την κανονική παγκόσμια Ορθοδοξία», το σχισματικό «Πατριαρχείο Κιέβου» του καθηρημένου και αναθεματισμένου Φιλαρέτου Ντενισένκο, καθώς καταπατά την ιερή περιουσία του λαού της Ουκρανίας με τη σύμπραξη εξτρεμιστών.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα που εστάλη η επιστολή, ο Επιφάνιος Ντουμένκο (πλέον «προκαθήμενος» της σχισματικής ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας) ήταν μέλος της σχισματικής παράταξης του «Πατριαρχείου Κιέβου» με την ιδιότητα του «μητροπολίτη» Pereiaslav-Khmelnytskyi και Bila Tserkva.

Ακολουθεί απόσπασμα από το κείμενο της ιστορικής επιστολής:

«Προς την Εξοχότητά του κ. Πετρό Ποροσένκο, Πρόεδρο της Ουκρανίας (προώθηση στον Πρόεδρο της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι):

[…]

Με μία καρδιά και ένα στόμα, ομολογούμε κοινή /ενιαία πίστη με την Μακαριότητά του, τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο και τους συλλειτουργούς αρχιποιμένες της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, η Λαύρα Κοιμήσεως Θεοτόκου του Ποτσάεφ και άλλα μεγάλα ορθόδοξα ιερά της Ουκρανίας μας είναι απείρως αγαπητά.

Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθούμε με ανησυχία και πόνο τον αυξανόμενο αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το σχισματικό «Πατριαρχείο Κιέβου» – μια αυτοαποκαλούμενη μη κανονική δομή που δεν έχει καμία σχέση με την κανονική παγκόσμια Ορθοδοξία – μαζί με εξτρεμιστέςκαταπατά την ιερή περιουσία όλου του λαού της Ουκρανίας.

Ήδη το 2015 η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απευθύνθηκε στην Εξοχότητά σας με αίτημα να αποτραπεί η μεταφορά των ιερών μονών του Θεού στους σχισματικούς.

Σήμερα βλέπουμε με λύπη ότι νέα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δύο ουσιαστικά αντιεκκλησιαστικά νομοσχέδια έχουν υποβληθεί στο Verkhovna Rada της Ουκρανίας για εξέταση, προβλέποντας αλλαγές στην ισχύουσα ουκρανική νομοθεσία.

Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι απροκάλυπτα μεροληπτικές – παραβιάζουν σαφώς την ισότητα των θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανίας ενώπιον του νόμου και θέτουν την τύχη των ενοριών στα χέρια αγνώστων, δημιουργώντας μια νομική βάση για την κατάληψη των ναών της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από αυτονομιστές και εξτρεμιστές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την εύθραυστη διαθρησκευτική αρμονία στη χώρα σας.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στην ουκρανική νομοθεσία δεν έχουν ανάλογες στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο. Στους πιστούς της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολίτες όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και πολλών άλλων χωρών του κόσμου, τα προαναφερθέντα νομοσχέδια προκαλούν σύγχυση και αγανάκτηση, καθώς αντιβαίνουν στην αρχή της μη παρέμβασης του κράτους στις υποθέσεις της Εκκλησίας και δημιουργούν συνθήκες κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των πιστών.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, είναι η υπομονετική, στοργική και πολύπαθη Μητέρα των πολλών εκατομμυρίων Ορθοδόξων Ουκρανών.

Οποιαδήποτε καταπάτηση των συμφερόντων της θα μπορούσε να είναι καταστροφική για όλο τον ουκρανικό λαό και την ουκρανική πολιτεία.

[…]

Απευθύνουμε έκκληση σε εσάς, Εξοχότατε, με αίτημα να επιδείξετε πολιτική σοφία και να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε για να διευκολύνετε την ταχεία αφαίρεση από την εξέταση στην Ουκρανική Βουλή των μεροληπτικών νομοσχεδίων που στρέφονται κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Καθώς η εκλογή του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας πλησιάζει (Κυριακή 30 Ιουνίου 2024), παρασκηνιακά ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τη Δύση και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς αλλαγή κατεύθυνσης της εκκλησιαστικής διοίκησης στο θέμα του Ουκρανικού Ψευδοαυτοκεφάλου.

Ο «ειρηνοποιός» πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος (αφού ευλόγησε την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στο Αφρίν και δημιούργησε το παρα-εκκλησιαστικό, εθνικιστικό, σχισματικό μόρφωμα της Ουκρανίας) ψάχνει απεγνωσμένα ένα νέο πρόθυμο εκκλησιαστικό ηγέτη που θα συνταχθεί στο πλευρό της αμερικανοκίνητης Φαναριώτικης αυλής.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Το γεωπολιτικό Φανάρι της Δύσης και η απειλή σχίσματος στην Εκκλησία της Βουλγαρίας

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.