Επικαιρότητα

Επόμενος στόχος η Βοσνία Ερζεγοβίνη; 

εικόνα άρθρου: Επόμενος στόχος η Βοσνία Ερζεγοβίνη; 
Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ δείχνουν “ενδιαφέρον” για την Ορθόδοξη Εκκλησία


Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ώστε να συζητήσει θέματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και τις σχέσεις που διατηρούνται στην περιοχή με τις άλλες θρησκείες.

Το θέμα συζήτησης

Απασχόλησε ιδιαίτερα την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και αφορά την Ορθοδοξία όπως και η διατήρηση αρμονικής συμβίωσης με τις άλλες θρησκείες που κατοικούν στη χώρα. Ασχολήθηκαν δε με την σχέση που διατηρούν με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Η επικεφαλής Ντεμπόρα Λίμπσταντ (Deborah Esther Lipstadt) και τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο καθώς επίσης και με κληρικούς της οικείας Μητρόπολης που κατέθεσαν τις εντυπώσεις τους σε σχέση με το μείζον θέμα.

Ποια είναι η κυρία Λίμπσταντ;

Η Λίπσταντ, Εβραιοαμερικανίδα ιστορικός και διπλωμάτης, γνωστή συγγραφέας για τα βιβλία της με θέμα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. 

Καθηγήτρια Σύγχρονης Εβραϊκής Ιστορίας και Σπουδών του Ολοκαυτώματος στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, Τζόρτζια, ΗΠΑ. Υπηρέτησε ως Ειδική Απεσταλμένη των ΗΠΑ για την παρακολούθηση και την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού*. Ανακηρύχθηκε επίσης ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Time το 2023.

Το εύλογο ερώτημα;

Πώς είναι δυνατόν μια μορφωμένη και καταξιωμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Εβραία όμως στο θρήσκευμα, να ασχολείται με την Ορθόδοξη Εκκλησία; 

Μπορεί κάποιος ιστορικός άλλης πίστης, ακόμη και καθηγητής Πανεπιστημίου να βοηθήσει με την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, όταν ταυτόχρονα στην γειτονική Ουκρανία βλέπουμε τις ΗΠΑ με το μέρος των Σχισματικών; 

Μήπως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ενοχλεί τις Μεγάλες Δυνάμεις; 

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διώξεων Ορθοδόξων στην Ουκρανία και ίσως να είναι μόνο η αρχή.. 

Θα μπορούσε κάποιος να μας κατηγορήσει ότι προτρέχουμε, ότι κυνηγάμε ανεμόμυλους με τον αντιοικουμενιστικό δονκιχωτισμό μας, πως ο κόσμος “καίγεται” κι εμείς βλέπουμε παντού μόνο τον Οικουμενισμό! 

Μήπως όμως δεν είμαστε εμείς οι αφελείς Δονκιχώτες αλλά απλά βλέπουμε τα προφανή; 

(*Ως αντισημιτισμός χαρακτηρίζεται η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασής της, φτάνοντας πολύ συχνά στην εχθρότητα, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη και εξόντωσής της.) 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Δείτε Σχετικά:
Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη 
Τί θέλουν οι Αμερικανοί από την Ουκρανία (ανάγνωση πάνω στον Ζμπ. Μπρζεζίνσκι)
Δυτικοί ”Σταυροφόροι” εναντίον της Ορθόδοξης Ρωσίας 

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριάρχης συνεορτάζει την εκατονταετηρίδα της Εκκλησίας της Εσθονίας

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Μάλλον ο Πατριάρχης είναι αυτός που χρησιμοποιεί κυριολεκτικά τους ιερούς κανόνες σαν κανόνια τελικά και παίρνει κανονικά μέρος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Η παπίζουσα εκκλησιολογία του Φαναρίου και η απόρριψη Πανορθόδοξης Διάσκεψης για το Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο

Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Απορρίπτουμε την Πανορθόδοξη Διάσκεψη για το Ουκρανικό, δεν θέτουμε στην κρίση των άλλων Εκκλησιών τις αποφάσεις μας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Απόρριψη Πανορθόδοξης Διάσκεψης για το Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο από...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.