Ελευθέριος Κοσμίδης
Έρευνα: Το κίνημα Focolare και η Chiara Lubich
16 Δεκ 2022
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Ποιος είναι ο κακός ο λύκος στο παραμύθι του νέου δρόμου της ενότητας;
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Μέσα σε διάστημα 53 ημερών (21/10 και 12/12) έλαβαν χώρα δύο εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης. Πρόκειται για το βιβλίο της ιδρύτριας του Κινήματος των Φοκολάρι Chiara Lubich “Ένας νέος δρόμος” με υπότιτλο: “Η πνευματικότητα της ενότητας”.
Διαβάζουμε για την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση στον επίσημο δικτυακό τόπο των παπικών στην Ελλάδα:
“Το κίνημα των Focolare της Αθήνας, οργάνωσε στον φιλόξενο χώρο του Αρχοντικού Μπενιζέλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών την παρουσίαση του βιβλίου «ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» της ιδρύτριας του κινήματος των Focolare Chiara Lubich.
Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους o εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, Αποστολικός Νούντσιος, Σεβασμιότατος π. Σάβιο Χον Τάι Φάι, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης, που ήταν ο μεταφραστής του βιβλίου, αλλά και εκείνος που έχει γράψει την εισαγωγή του βιβλίου, ο Πανοσιολογιότατος Έξαρχος των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών π. Ιωσήφ Bezazian, ο Αιδεσιμότατος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας και Ηρακλείου και Χαλκηδόνας Αττικής κ. Γαβριήλ, που έχει κάνει και τον πρόλογο του βιβλίου και οι Σεβαστοί Ιερείς π. Γεώργιος Ντάγκας, Εφημέριος Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου και π. Κρίστιαν Gaspal, Εφημέριος Αγίων Αποστόλων Βούλας.
Διαβάζουμε και για την δεύτερη βιβλιοπαρουσίαση στον ηλεκτρονικό τύπο:
“Στην Αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης έλαβε χώρα χθες η βιβλιοπαρουσίαση του νέου μεταφρασμένου στα ελληνικά βιβλίου της Chiara Lubich (ιδρύτριας του Focolare Movimento), με τίτλο «Ένας Νέος Δρόμος – Η πνευματικότητα της ενότητας». Η ΠΑΕΑΚ ακολουθώντας το πρότυπο των διαχριστιανικών σχέσεων και την ποιμαντική γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις σχέσεις του με το Κίνημα των Φοκολάρι ενθάρρυνε την εν λόγω εκδήλωση, καθώς προάγει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Χριστιανών και τον αμοιβαίο σεβασμό, θέτοντας εν των μέσω ημών την λυτρωτική παρουσία του Χριστού.
Τι είναι όμως το Κίνημα των Φοκολάρι;
Πρόκειται για μια οργάνωση, που έχει άμεση εξάρτηση από το Βατικανό και έχει σκοπό το άνοιγμα του στις άλλες θρησκείες και στους αθέους. Οι Φοκολάρι είναι μια παπική οργάνωση, που εμφανίζει ένα «προοδευτικό» πρόσωπο και εντάσσεται στην εκκοσμικευμένη αντίληψη του Βατικανού για την ζωή, την κοινωνία και τον άνθρωπο.
Από πού το γνωρίζουμε στην Κατάνυξη;
Από τη σειρά Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα
25-10-2015: Ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος χοροστάτησε ἀπό τόν Θρόνο στήν Θεία Λειτουργία στόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Ἰακώβου Φλωρεντίας, πού τέλεσε ὁ Ἀρχιμ. Εὐάγγελος Ὑφαντίδης, πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἰταλίας καί Μελίτης, παρουσίᾳ τῶν Μητροπολιτῶν Δέρκων Ἀποστόλου καί Ἰταλίας καί Μελίτης Γενναδίου. Στή Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ἐπίσης, ὁ Καρδινάλιος Τζουζέπε Μπετόρι, Ἀρχιεπίσκοπος Φλωρεντίας, ὁ Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, κληρικοί τῆς Ἱ. Μ. Ἰταλίας καί Μελίτης, Ὀρθόδοξες Μοναχές ἀπό τήν Ἰταλία καί τήν Ἑλλάδα, ἐκπρόσωποι τῶν τοπικῶν Ἀρχῶν καί μέλη τοῦ ρωμαιοκαθολικοῦ κινήματος τῶν Φοκολάρι. Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 25ον)
26-10-2015 : Μέ θερμές ἐκδηλώσεις ἑκατοντάδες νέοι καί νέες ἀπ’ὅλο τόν κόσμο, μέλη καί φίλοι τοῦ Κινήματος τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας, «Φοκολάρι», ὑποδέχθηκαν τήν Κυριακή τόν Πατριάρχη Βαρθολομαῖο στό Λοπιάνο τῆς Τοσκάνης. Σέ αὐτό τό μικρό καί γραφικό χωριό τῆς ἰταλικῆς ὑπαίθρου, λίγα μόλις χιλιόμετρα ἀπό τήν Φλωρεντία, ἑδρεύει τό Ποντιφικό Πανεπιστήμιο «Σοφία», πού ἱδρύθηκε καί λειτουργεῖ μέ τήν φροντίδα τοῦ Κινήματος τῶν Φοκολάρι, καί τό ὁποῖο τίμησε τόν Πατριάρχη, ἀναγορεύοντάς τον ἐπίτιμο διδάκτορα. Ἡ βράβευση αὐτή, ἀσφαλῶς, ἀποτελεῖ ἐπιβράβευση τῶν ἀγώνων τοῦ κ. Βαρθολομαίου γιὰ τὴν ὑλοποίηση τῶν Οἰκουμενιστικῶν/Οὐνιτικῶν ἀποφάσεων τῆς Β΄ Συνόδου τοῦ Βατικανοῦ. Ὡς ἐκ τούτου δὲν ἦταν δυνατὸν νὰ μὴ προβληθεῖ ἀπό ἐφημερίδα τῶν Παπικῶν, τὴν «Καθολική», ποὺ δημοσιεύει τὶς ἀνεπίτρεπτες γιὰ κάθε Ὀρθόδοξο δηλώσεις τοῦ Πατριάρχη, ὁ ὁποῖος ἐμμένει στὸν αἱρετικὸ κατήφορο, ποὺ ἔχει πάρει, χωρὶς οὐδόλως νά συγκινεῖται ἀπὸ τὶς ἀντιδράσεις τῶν πιστῶν. Ἀπὸ ἄλλα συγκινεῖται ὁ Πατριάρχης. Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 24ον)
25-11-2015: Ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τήν Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, ὁμίλησε στό συνέδριο τῆς “Κίνησης τῶν Φοκολάρι”, στό ὁποῖο συμμετέχουν Ἐπίσκοποι ὅλων τῶν Δογμάτων καί Ὁμολογιῶν, στήν Θεολογική Σχολή τῆς Χάλκης. Στό συνέδριο παρευρέθηκε καί ἡ πρόεδρος τοῦ Κινήματος κυρία Emmaus Maria Voce. Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 27ον)
Το «Κίνημα των Φοκολάρι», λοιπόν, είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί τα ιδανικά της ενότητας και της αδελφοσύνης με σκοπό να προωθήσει την ενότητα όλων των ανθρώπων, και δέχεται ως μέλη ακόμα και ανθρώπους άλλων πεποιθήσεων. Το όνομα του κινήματος προέρχεται από την ιταλική λέξη για την «οικογενειακή εστία» και ιδρύθηκε από την Κιάρα Λούμπικ (Chiara Lubich), μια σοσιαλίστρια από το Τρέντο της Ιταλίας, η οποία αποφάσισε κάποια στιγμή στη ζωή της να αφοσιωθεί στο Θεό. Ίδρυσε το Κίνημα των Φοκολάρι και κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη επιρροή τόσο στους παπικούς όσο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 2008 μάλιστα, λίγο καιρό πριν το θάνατό της, η Κιάρα Λούμπικ νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Ρώμης, όπου ο Πάπας Βενέδικτος ο XVI και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της έστειλαν ιδιοχείρως ευχές για ταχεία ανάρρωση. Διαβάζουμε από τον επίσημο ιστότοπο του Ελληνικού παραρτήματος του κινήματος:
“H Chiara Lubich ( 1920- 2008) είναι η ιδρύτρια του Κινήματος των Focolari, που σήμερα είναι διαδεδομένο σε 182 χώρες και είναι φορέας της «πνευματικότητας της ενότητας». Στόχος είναι να συμβάλλει στην πραγμάτωση της προσευχής του Ιησού «.. ώστε όλοι να είναι ένα πράγμα μόνο (Ιω. 17,21)» Μεγάλη, χαρισματική προσωπικότητα των καιρών μας / της εποχής μας είναι γνωστή για την ακαταπόνητη / ακούραστη δράση της προς χάριν της επικοινωνίας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης ανάμεσα σε πρόσωπα διαφορετικών Εκκλησιών, σε πιστούς πολλών θρησκειών και ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν κάποιο θρησκευτικό πιστεύω.
Το πνεύμα του Κινήματος των Focolari σκοπεύει να φέρει ένα νέο τρόπο ζωής ακόμη και στο κοινωνικό πεδίο, στην οικονομία και στην πολιτική. Υπάρχουν πολλοί πανεπιστημιακοί τίτλοι που έχουν αποδοθεί «τιμής ένεκεν» στην Chiara Lubich, από πολλούς διεθνείς ακαδημαϊκούς θεσμούς, σε διάφορους επιστημονικούς τομείς (θεολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία, οικονομία, κοινωνικές επιστήμες). Η Chiara Lubich έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού από τον εκάστοτε Πάπα, από Αρχηγούς Εκκλησιών, από ιδρυτές Κινημάτων, από πολιτικές προσωπικότητες και άφησε πίσω της μια τεράστια πνευματική κληρονομιά που δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει πρόσωπα και κοινωνίες.
Στις 27 Ιανουαρίου 2015 στην Μητρόπολη του Φρασκάτι, νοτίως της Ρώμης, έλαβε χώρα επισήμως η έναρξη της διαδικασίας της αγιοκατάταξης, σε επίπεδο της Επισκοπής και ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 2019. Στη συνέχεια η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει στην ανώτερη βαθμίδα, αυτή της Αγίας Έδρας. Η Γραμματεία της Αγίας Έδρας αρμόδια για την ανακήρυξη των αγίων ανέλαβε την υπόθεση και αυτή τώρα βρίσκεται σε φάση μελέτης του υλικού και των μαρτυριών.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
1943: Γέννηση του Φοκολάρε στην Ιταλία
1962: Έγκριση του Κινήματος από την “Καθολική Εκκλησία”
1967: Πρώτη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με την Chiara Lubich
1985: Το πρώτο Φοκολάρε ανοίγει στην Αθήνα
14/3/2008: Θάνατος της Chiara Lubich
10/11/2019: «Ολοκλήρωση» σε επίπεδο επισκοπικό, της πρώτης φάσης για την μακαριωνυμία της ιδρύτριας του Κινήματος, Chiara Lubich.
www.fokolare.gr/chiara-lubich”
Οι πόλεις μοντέλα του Fokolare
“Πρότυπα κοινοτικής ζωής και ενότητας μέσα από στην διαφορετικότητα, είναι οι 24 μικρές πόλεις που γεννήθηκαν, χάρη στο Κίνημα των Φοκολάρι, στις 5 ηπείρους. Αληθινά μοντέλα-μικρογραφίες της κοινωνίας που έχει ανανεωθεί από τη δύναμη της αγάπης, μια απόδειξη ότι η παγκόσμια αδελφοσύνη δεν είναι απλά ένα όνειρο. Ένα πολυπολιτισμικό κέντρο, όπου οι διακρίσεις της θρησκείας, του πολιτισμού και των παραδόσεων δεν ακυρώνονται, αλλά εκτιμώνται ως μέσο συνάντησης με κάθε πλησίον, ώστε να πραγματοποιείται το: «Nα είναι όλοι ένα, όπως εσύ, Πατέρα, είσαι ενωμένος με εμένα κι εγώ με εσένα». Το Loppiano, κοντά στη Φλωρεντία, είναι η πρώτη πόλη μοντέλο του Κινήματος των Φοκολάρι και, χαρακτηρίζεται από αυτό το διεθνές και πολυπολιτισμικό στοιχείο. Εδώ βρίσκεται η Έδρα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Sophia, το οποίο είναι κέντρο κατάρτισης και ακαδημαϊκής έρευνας.
Διεθνής Οικουμενική Έδρα Πατριάρχης Αθηναγόρας – Κιάρα Λούμπιτς
“Η έδρα ιδρύθηκε σε συνέργεια με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πενήντα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα και της ιδρύτριας του Κινήματος Focolare Chiara Lubich (13 Ιουνίου 1967). Συμπρόεδροι είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος (Βγενόπουλος) και ο Καθ. κ.κ. Piero Coda. Η έδρα ιδρύθηκε σε συνέργεια με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πενήντα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα με την ιδρυτή του Κινήματος Focolare Chiara Lubich (13 Ιουνίου 1967), η οποία κατέληξε σε ένα φωτεινό μονοπάτι φιλίας και συνεργασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Κινήματος Focolare με σημαντικούς καρπούς στον δρόμο της ενότητας. Αποστολή του είναι να επικεντρωθεί στη θεολογική σημασία, να μελετήσει τα ιστορικά στάδια και να εξετάσει τις υπαρξιακές, πολιτιστικές και κοινωνικές επιπτώσεις του οικουμενικού ταξιδιού προς την πλήρη και ορατή ενότητα της Εκκλησίας μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής πνευματικών, λειτουργικών, θεολογικών, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Έδρα προσφέρει ταυτόχρονα έναν χώρο και μια σειρά από μονοπάτια διαμόρφωσης με ακαδημαϊκά προσόντα σε όσους θέλουν να προετοιμαστούν επαρκώς, για να προσφέρουν τη συνεισφορά τους στη ζωή και τη μαρτυρία, τη σκέψη και τον διάλογο”.
Ποιος είναι ο κακός ο λύκος στο παραμύθι του νέου δρόμου της ενότητας;
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατευθύνεται πρόσω ολοταχώς για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα το 2025. Για το σκοπό αυτό έχει επιστρατεύσει κάθε διαθέσιμο “πόρο” και από το στρατόπεδο των παπικών και από το στρατόπεδο των οικουμενιστών στη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ένα ακραιφνώς οικουμενιστικό βιβλίο, γραμμένο από μία γυναίκα που καταβάλλεται προσπάθεια να αγιοποιηθεί από τους παπικούς και υπήρξε φίλη του μασόνου Πατριάρχη Αθηναγόρα, αποτελεί βολικό επικοινωνιακό όπλο.
Στην ανεμοδαρμένη από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων Ορθόδοξη Ελλάδα, οι ποιμένες μετατρέπονται ο ένας πίσω από τον άλλο σε λυκοποιμένες και αναλαμβάνουν οικουμενιστικές αποστολές. Παρασύρουν τον πιστό λαό σε οικουμενιστικά δρώμενα, σε ξένες πνευματικότητες και προδίδουν το Άγιο Πνεύμα.
Η μανία και η λύσσα τους για ενότητα, με κάθε κόστος, μας κάνει να προβληματιζόμαστε έντονα για το αν τελικά το 2025 θα μας οδηγήσουν μόνο στον αντικανονικό κοινό εορτασμό του Πάσχα ή μας ετοιμάζουν την τραγική έκπληξη της πλήρους ευχαριστιακής ένωσης.
Στο παραμύθι της ενότητας, λοιπόν, μην ψάχνουμε για τον κακό το λύκο, γιατί τον βάλαμε να φυλάει τα πρόβατα.
Ο Θεός βοηθός!
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra