Επικαιρότητα

Εσπερίδα του “ΑΕΝΑΟΣ” απολογητική υπέρ του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου και η σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (Α΄μέρος)

εικόνα άρθρου: Εσπερίδα του “ΑΕΝΑΟΣ” απολογητική υπέρ του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου και η σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (Α΄μέρος)
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Σχολιασμός της βιντεοσκοπημένης παρέμβασης του Πατριάρχη-αναίρεση…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ», στο πλαίσιο της δράσης του «Ορθοδοξία InForum», διοργάνωσε, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα τελετών της ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων), Εσπερίδα για το ουκρανικό αυτοκέφαλο και τη σχέση του με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Ο “ΑΕΝΑΟΣ” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με δράσεις για τη στήριξη του οικουμενικού πνεύματος, όπως μας πληροφορεί στην επίσημη ιστοσελίδα του, με διευθύνοντα σύμβουλο το γνωστό Ανδρέα Λουδάρο του orthodoxia info.

Ήταν τόσο επιβεβλημένη αυτή η εσπερίδα που, όπως μας ενημερώνει ο ίδιος ο κ. Λουδάρος σαν συντονιστής της συζήτησης, ο Πατριάρχης δεν ανέβαλε την προγραμματισμένη μαγνητοσκόπηση του μηνύματός του κι ας συνέπεσε με το θάνατο της αδερφής του. Κι ο Μακάριος Αυστραλίας ταξίδεψε αυθημερόν από τη μακρινή Αυστραλία (!) για να παραστεί! 

Τι τους θορύβησε τόσο άραγε και μαζεύτηκαν οικουμενιστές – συστημικοί εκκλησιαστικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι να συζητήσουν για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και για το αν αυτό συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία; Μήπως όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να ξυπνά και να πληροφορείται για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία και για το σύγχρονο διωγμό που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των Ορθοδόξων εκεί; Μήπως άρχισε η Εκκλησία της Ρωσίας να βγαίνει από τη διορθόδοξη απομόνωση που της έχει επιβληθεί με την όλο και πιο φανερή στήριξη Σερβίας και Σκοπίων στο πρόσωπό της;

Επειδή πολλά ψεύδη και ανακρίβειες ειπώθηκαν στην εσπερίδα αυτή, θα επιχειρηθεί αναίρεση των σημαντικότερων σημείων της σε συνέχειες άρθρων. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου άρθρου θα επιχειρήσουμε να αναιρέσουμε όσα ειπώθηκαν από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του. 

Θέσεις του Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στην παρέμβασή του, στα πλαίσια της δικής του ανάποδης συλλογιστικής και ανάλυσης, αφενός διεκδικεί για τον εαυτό του- προς αγανάκτηση των ορθοφρονούντων- την ορθή εκκλησιολογία και τάξη και αφετέρου προσδίδει στον Πατριάρχη της Ρωσίας παπικές βλέψεις και αξιώσεις. 

Ο Πατριάρχης θέλησε να μας πείσει: 

– “πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση, έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.” 

– Πως τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της.“Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το ουκρανικό αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγειούς εκκλησιαστικής συνείδησης”.

– Πως από τη μεριά της η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το ουκρανικό, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται. 

– Πως “η ηγεσία της Εκκλησίας της Μόσχας προσπαθεί να επιβάλει μια νέα εκκλησιολογία η οποία ανατρέπει την εκκλησιαστική τάξη επί τη βάση νέων δεδομένων. Πρέπει όμως να κατανοήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη εγγύηση για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου”.

– Πως, ενώ η Εκκλησία της Ρωσίας εξακολουθεί να κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ευθύνεται για τις εντάσεις στις ορθόδοξες σχέσεις, “είναι αυτή που δημιουργεί τις εντάσεις, αυτή που εισπήδησε αντικανονικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αμαυρώνοντας την εικόνα της Ορθοδοξίας στα μάτια του χριστιανικού κόσμου”.

– Πως δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ρωσίας ότι η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιούργησε σχίσμα στην Ορθοδοξία. “Για εμάς αυτό δεν ευσταθεί. Η χορήγηση του Αυτοκεφάλου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ενότητα της Ορθοδοξίας ως έμπρακτη έκφραση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της μακραίωνης εκκλησιαστικής πρακτικής. Είναι οι πράξεις της Εκκλησίας της Ρωσίας που απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας και όχι η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα του ουκρανικού λαού”, είπε. 

Πως η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. “Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να έχουν Αυτοκέφαλη εκκλησία, επειδή θέλει να τους καταδυναστεύει, εκείνη θέλει να μετατρέψει την Ορθοδοξία σε συνομοσπονδία Εκκλησιών για να έχει λόγο. Η απροκάλυπτη αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία της θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο λόγο”.

– Πως το Ουκρανικό αυτοκέφαλο είναι τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και δεν μπορεί να το ακυρώσει καμία προπαγάνδα και κανένας πόλεμος. “Η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει αδίστακτα τη μητροκτονία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής που εκτυλίσσεται επί ουκρανικού εδάφους. Πρέπει να επιτευχθεί αμέσως η κατάπαυση του πυρός”.

– Απευθύνει, τέλος, κάλεσμα σε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν ήδη πράξει, να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. “Καλούμε όσες ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν το έχουν κάνει ακόμη, να προχωρήσουν στην αναγνώριση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την στήριξη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και η Εκκλησία της Ρωσίας να ζητήσει συγνώμη για όσα δεινά έχει προκαλέσει στην Ορθοδοξία. Οι υπαινιγμοί περί συνδέσεως του πολέμου με το χορηγηθεί αυτοκέφαλο, είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας για να συγκαλυφθεί το έγκλημα που διαπράττεται σήμερα στην Ουκρανία. Ο Ορθόδοξος Ουκρανικός λαός ποτέ δεν θα αποδεχθεί να συνεχίσει να υπάγεται η Εκκλησία του στο Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο ευλόγησε την εισβολή στην πατρίδα του.”

Αναιρέσεις 

Πολλοί από μας θεωρούμε τόσο αδίστακτους όσους κινούν τα νήματα του Οικουμενισμού, της Παγκοσμιοποίησης και της Παγκόσμιας κυριαρχίας, ώστε να μη θεωρούμε απίθανο ο πόλεμος στην Ουκρανία να έγινε μόνο και μόνο για να αποσπαστεί το Ορθόδοξο ποίμνιο της Ουκρανίας από τη Μητέρα Εκκλησία της Ρωσίας. Ξέρουν καλά πώς να διαλύουν έθνη και πατρίδες. Στην τελευταία αποστροφή του το ομολόγησε ο παγκόσμιος αυτός παίκτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης. “Ο Ουκρανικός λαός ποτέ δεν θα αποδεχθεί, από δω και πέρα, να υπάγεται η Εκκλησία του στο Πατριαρχείο της Μόσχας που ευλόγησε την εισβολή στην Πατρίδα του”, είπε. Σημειολογικά έτσι χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία όσοι πολεμούν αυτή τη στιγμή τη Ρωσία μέσω της προπαγάνδας, “ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”.

Είναι αδίστακτοι! Αυτοί χρησιμοποιούν σαν ηθικό όπλο την πίστη και όχι οι Ρώσοι! Αυτοί είναι μητροκτόνοι και όχι οι Ρώσοι. Το Φανάρι λειτουργεί σαν κακιά μητριά που με το ζόρι και κάθε δόλιο τρόπο αποσπά τα παιδιά από τις μητέρες τους και όχι το ανάποδο! Η Ρωσία είναι η μητέρα της Ουκρανίας! Η Ρωσική Εκκλησία είναι η Μητέρα Εκκλησία της Ουκρανικής Εκκλησίας και όχι το αντίθετο!

Δεν είναι οι Ρώσοι που δίνουν ευθύνες στον Πατριάρχη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, αλλά ένα όχι και τόσο μικρό μέρος του Τύπου, επιστημόνων, αναλυτών, οι ανεξάρτητες, όπως πάντα, φωνές. Ευτυχώς υπάρχουν οι λίγοι, οι ελάχιστοι καμιά φορά ( που πληθαίνουν, όμως και καμιά φορά επικρατούν), που με πενιχρά έσοδα και τη στήριξη των αγνών πιστών, συγκαλούν με τις μικρές τους δυνάμεις, μεγάλες, τεράστιες (ηθικά και πνευματικά) ημερίδες, όπως αυτή που οργάνωσαν οι αγωνιστικοί μας Σύλλογοι της Αποτείχισης στο πρόσφατο παρελθόν για το Ουκρανικό. Ευτυχώς που υπάρχουν όσοι κοπιάζουν, μιλούν, γράφουν και απαντούν στα συνεχή ψεύδη των Οικουμενιστών που επιχειρούν να συσκοτίσουν την αλήθεια. 

Μας διαφώτιζε ο κ.Μηνάογλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, στην εισήγησή του στην ημερίδα μας για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, και μάλιστα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ότι αυτός που κερδίζει από το Ουκρανικό σχίσμα είναι όποιος μισεί την αλήθεια και την αληθινή πίστη, οι ΗΠΑ δηλ., το ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, και το πετυχαίνουν αυτό με την αποδυνάμωση των Ρώσων. Από την άλλη μεριά δίνουν το δικαίωμα με τις ενέργειές τους αυτές στους Ρώσους να θέτουν ακόμη και ζητήματα πρωτοκαθεδρίας του Φαναρίου, ενώ μέχρι τώρα φανερά δεν το έκαναν! Και να, έχουν και δίκιο που το κάνουν! Όπως και να ιδρύουν (θα προσθέταμε εμείς) την Ρωσική Εξαρχία στο έδαφος του Πατριαρχείου της Αφρικής, για να στεγάσουν τους αφρικανούς αντιφρονούντες, μετά την αναγνώριση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας των σχισματικών Ουκρανών! Και να, έχουν δίκιο που το κάνουν!   Να τα λέμε ξεκάθαρα και όπως μας συμφέρει τα πράγματα! 

“Ποιος λοιπόν κέρδισε από το ουκρανικό σχίσμα; Μα φυσικά όποιος μισεί την αλήθεια και την αληθινή πίστη, την Ορθοδοξία: εν προκειμένω και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, οι ΗΠΑ, οι οποίες επιχαίρουν τόσο για την διαίρεση των Ορθοδόξων εν γένει, όσο και για την διαίρεση των Ορθοδόξων στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι η κατίσχυση εκεί της σχισματικής εκκλησίας πάνω στην κανονική, θα συντελέσει στην καλλιέργεια του αντιρωσικού μένους που καλλιεργούν και εκεί τα μίσθαρνα όργανα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και οι διάφορες ΜΚΟ.

 Όπως και να το σκεφτεί κανείς, δε βρίσκει άλλον λόγο πίσω από την ενέργεια αυτή της παροχής αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς, πέρα από την εξυπηρέτηση των κακώς νοουμένων αμερικανικών συμφερόντων. Το ΝΑΤΟ, η μεγάλη ηγεμονία στην οποία έχει υποταχθεί και η Ελλάδα, θέλει να διαιρέσει τον Ορθόδοξο κόσμο όσο γίνεται περισσότερο, για να αποδυναμώσει τη μόνη δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, τη Ρωσία. Γι’ αυτό ενίσχυσε τη ναζιστική κυβέρνηση του Ποροσένκο στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που κατηγορεί τον Όρμπαν π.χ. για ρατσιστή. Το κόμμα με το οποίο συγκυβέρνησε ο Ποροσένκο στην Ουκρανία είναι ένα αμιγώς ναζιστικό κόμμα, το οποίο ανοικτά λατρεύει το Χίτλερ και του οποίου η ηγετική ομάδα έχει παππούδες που υπηρέτησαν ως αξιωματικοί και απλοί οπλίτες στο χιτλερικό στρατό κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, και στις προεδρικές εκλογές του 2019 υποστήριξε κοινό υποψήφιο με τον προαναφερθέντα Δεξιό Τομέα[7]. Όπως, όμως, το έχουμε επισημάνει και αλλού, οι νεοταξίτες που καταδυναστεύουν Ευρώπη και Αμερική υποστηρίζουν όποιον πολεμά τους Ρώσους[8]… 

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται σθεναρά να μην ενώσει η Ρωσία όλους τους Ορθοδόξους γύρω της και σε αυτό θεωρούν απαραίτητη την παραμονή του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να διατηρεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του και κυρίως την πρωτοκαθεδρία μέσα στους Ορθοδόξους, καθώς φοβούνται πως, αν το Πατριαρχείο εκδιωχθεί από την Πόλη, θα ενισχυθούν οι κυριαρχικές βλέψεις των Ρώσων στο εκκλησιαστικό πεδίο. Η διπλωματική στάση απέναντι στις ΗΠΑ και η ικανοποίηση κάποιων απαιτήσεών της ήταν μία λογική αντιμετώπιση μέχρι τώρα. 

Η συγκεκριμένη όμως πράξη που διαιρεί την Ορθοδοξία δε δικαιολογείται έναντι οποιασδήποτε αμερικανικής υποστήριξης. Και δε μιλώ εδώ θεολογικά: Αν είναι δυνατόν το Πατριαρχείο να στρέφεται κατά των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, για να τα έχει καλά με τους προτεστάντες και ιουδαίους της Αμερικής. Μιλώ καθαρά συμφεροντολογικά και πολιτικά: Με την παραχώρηση του τόμου αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς, το πατριαρχείο υπονόμευσε μόνο του τον εαυτό του! Σε ποια εκκλησία θα είναι πρώτος ο κ. Βαρθολομαίος; Μόνο στην εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως! Με αυτή την πράξη του δίνει δικαίωμα πλέον στη Μόσχα να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του, η οποία, βέβαια, σε επίπεδο εκκλησιαστικής πολιτικής, ούτως ή άλλως, είναι ήδη τυπική. Οι Ρώσοι, πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε αυτό, παρότι ο Θεός θέλησε να τους κάνει πολύ ισχυρότερους από εμάς, δεν έθεσαν μέχρι τώρα ανοικτά ζήτημα πρωτοκαθεδρίας στην Ορθοδοξία. Τώρα, έχουν κάθε δίκαιο να το θέσουν. 

Και, ας δούμε επιτέλους την πραγματικότητα, την οποία τα νατοϊκά παπαγαλάκια μας επισημαίνουν καθημερινά, όταν πρόκειται για άλλες δυνάμεις, αλλά μας αποσιωπούν όταν πρόκειται για τη Ρωσία: Εμείς έχουμε περισσότερο ανάγκη τους Ρώσους, όχι αυτοί εμάς! Τα νατοϊκά παπαγαλάκια μας λένε ότι πρέπει να υποχωρούμε απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην Αλβανία, ακόμη και απέναντι στα Σκόπια! Αλλά όχι, ποτέ, προς Θεού, απέναντι στη Ρωσία! Απέναντι στη Ρωσία πρέπει να είμαστε ατρόμητοι, διάδοχοι του βυζαντινού μεγαλείου και μόνο απέναντι σε αυτή να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας! Για τα νατοϊκά φερέφωνα που διαμορφώνουν τον κυρίαρχο λόγο των ΜΜΕ, δεν έχει καμία σημασία αν η Ρωσία είναι ισχυρότερη κατά πολύ από τις χώρες στις οποίες μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε πίσω. Σημασία έχει γι’ αυτούς η διάλυση του Ορθόδοξου κόσμου και, στα μυαλά τους, και της Ορθοδοξίας. Και θα διερωτηθεί κανείς, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αυτό εκκλησιαστικά μπορεί πολύ απλά να γίνει, εάν όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες συνοδικώς αποφασίσουν να διακόψουν την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη, οπότε θα έχουμε απλώς άλλο ένα αιρετικό πατριαρχείο, όπως αυτό της Παλαιάς Ρώμης. Και τότε θα καταλάβουν τις ανοησίες που λένε οι κόλακες του Πατριάρχη που μιλούν για “πρώτον άνευ ίσου” και ονειρεύονται οι ταλαίπωροι μοναρχίες και παπικού τύπου πρωτεία.”

Οι Ρώσοι δεν παπίζουν, όπως τους κατηγόρησε ο Πατριάρχης! Οι Ρώσοι ενωμένοι, Εκκλησία και Πολιτεία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την νατοϊκή επέλαση! Όπως πολύ ορθά διερωτάται ο κ.Μηνάογλου στην ίδια εισήγηση: “(Τί να κάνουν οι Ρώσοι;) Να γυρίσουν οι περισσότεροι και ισχυρότεροι Ορθόδοξοι να δεχθούν τα νατοϊκά μας εκκλησιολογικά και θεολογικά ατοπήματα; Και πού να γυρίσουν; Σε αυτούς που λόγω των αγίων προγόνων μας, που τους φώτισαν, μας αναγνώριζαν μέχρι τώρα την πρωτοκαθεδρία, ενώ εμείς προσπαθούμε να διαλύσουμε τη Ρωσική Εκκλησία, αν και είμαστε πλέον ελάχιστοι αριθμητικά, και να μην το συζητάμε τι είμαστε πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά;”

Δυστυχώς η αλήθεια είναι “ότι βασικό ρόλο στην τρέχουσα θρησκευτική κρίση στην Ουκρανία έχει διαδραματίσει και εξακολουθεί να διαδραματίζει ο Πατριάρχης της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Το Πατριαρχείο, το οποίο θυμήθηκε τώρα τα παλιά μητρικά δικαιώματα για την ουκρανική Ορθοδοξία, δυστυχώς στέκεται στο πλευρό των ληστών και βιαστών και σιωπηλά παρακολουθεί πώς βασανίζονται τα ξεχασμένα παιδιά του.” (εισήγηση του π.Ολέχ Τοτσίνσκι στην Ημερίδα για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο)

Και πότε “η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το ουκρανικό αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται;” όπως λέει ο Πατριάρχης; Όταν έστελνε στο Κίεβο τους λεγόμενους Εξάρχους, τον Δανιήλ Παμφυλίας και Ιλαρίωνα Έντμοντ; Τον Πατριάρχη μιμήθηκαν οι Ρώσοι στην Αφρική! Πριν δε την Ενωτική λεγόμενη Σύνοδο μεταξύ των σχισματικών παρατάξεων στην Ουκρανία, δίνονταν υποσχέσεις από τους εκπροσώπους του Φαναρίου ότι η μετάβαση των ενοριών στη «νέα εκκλησία» θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντική βάση και χωρίς τη χρήση βίας. Γιατί, λοιπόν, δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ το Φανάρι για τη χρήση βίας κατά των Ορθοδόξων από τους σχισματικούς στην Ουκρανία; Γιατί δεν καταδίκασε το διωγμό; Γιατί τα φιλειρηνικά τους αισθήματα είναι τόσο επιλεκτικά και πάντα κατά των Ρώσων; Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν; Εμάς πάντως όχι!  

Ο πόλεμος έπαιξε τον ειδικό του ρόλο στην παραχώρηση των ενοριών και των ιερών προσκυνημάτων στους σχισματικούς. Οι Ουκρανοί πιστοί, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων στην Ουκρανία (12.000 ενορίες), αντιστάθηκαν! Νωρίς κατάλαβαν οι σχισματικοί και όσοι τους στηρίζουν ότι σε εθελοντική βάση δε θα κατάφερναν τίποτα, κι έτσι ξεκίνησε ο ανηλεής διωγμός και οι βίαιες αρπαγές ναών. Ακολούθησε ο πόλεμος που άνοιξε την όρεξη σε σχισματικούς και Ουνίτες να βάλουν χέρι στα άγια προσκυνήματα των Ουκρανών, όπως πληροφορούμαστε από τη συνεχή διαφωτιστική αρθρογραφία της Κατάνυξης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο π.Ολέχ στην Ημερίδα:

“Μέχρι τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους (2019), από τις 12.000 ενορίες μας μόνο 71 ενορίες και 50 ιερείς μας εντάχθηκαν οικειοθελώς στη «νέα εκκλησία». Αντίθετα προς την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, ούτε ένα μοναστήρι της κανονικής Εκκλησίας δεν έχει ενταχθεί στην λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU). Έτσι, μέσα σε έξι μήνες ύπαρξης της νέας θρησκευτικής δομής που δημιούργησε η Κωνσταντινούπολη, εντάχθηκε προαιρετικά μόλις το 0,5% των ενοριών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC-MP).

Η αναμενόμενη από την Κωνσταντινούπολη μαζική μετάβαση των ενοριών της κανονικής Εκκλησίας στη «νέα εκκλησία» δεν πραγματοποιήθηκε, όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία. Ούτε οι σαγηνευτικές ομιλίες ορισμένων εκπροσώπων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για τα αγαθά του Τόμου, ούτε η πίεση που προκαλείται από κοσμικές αρχές, ούτε η απειλή της στέρησης του κανονικού καθεστώτος δεν ανάγκασαν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC-MP) σε ιστορικές και κανονικές παραβιάσεις. Η Εκκλησία απλά δεν μπορούσε να γίνει μέρος ενός πολιτικού σχεδίου, το οποίο ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οι συγκεκριμένες δυνάμεις και όσοι κατάφεραν να αποκομίσουν κάθε είδους συμφέροντα”.

Μία είναι η αλήθεια των πραγμάτων! Ο Τόμος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν η πραγματική αιτία του θρησκευτικού μίσους στην Ουκρανία. Το θρησκευτικό μίσος είναι ένα στοιχείο  απαραίτητο του πολέμου που για χρόνια προετοιμαζόταν σε πολιτικό, στρατιωτικό-οχυρωματικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό επίπεδο. Πρόκειται για μια πραγματική μητροκτονία, έναν εμφύλιο σπαραγμό που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπηρέτησε.

Ο π.Νικόλαος Μανώλης απαντάει στον ΑΕΝΑΟ

Θα αρκούσε σαν απάντηση στα φλιναφήματα της σχολιαζόμενης ημερίδας του “ΑΕΝΑΟΥ” η εισήγηση του μακαριστού γέροντά μας στην Ημερίδα για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, μιας και η εισήγησή του στην πραγματικότητα ήταν μια απάντηση σε όσα ακούστηκαν σε ένα άλλο συνέδριο που είχε διοργανώσει ο “ΑΕΝΑΟΣ” εκείνη την εποχή. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν: «Fake News & Ἐκκλησία: Ὅταν ἡ ἀλήθεια δοκιμάζεται στόν φυσικό της χῶρο», και διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη εκείνο το Μάιο, στήν Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή τοῦ ΑΠΘ, μέ τή συμμετοχή τοῦ Τμήματος Θεολογίας καί τοῦ Τμήματος Δημοσιογραφίας τοῦ Ἀριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η εισήγηση του π.Νικολάου είχε τίτλο “Ἡ Ψευδοεκκλησία δέν εἶναι FAKE NEWS”. Συνεπής επιλογή, μιας και η αλήθεια ήταν πάντα το πεδίο δράσης του ιδίου, αλλά και διαχρονικά η αλήθεια αποτελεί  το πραγματικό θέατρο του πολέμου! Μα και με το άρθρο μας αυτό την αλήθεια υπερασπιζόμαστε και για κατάφωρα ψέματα καταγγέλλουμε τον Πατριάρχη και την παρέα του. Καλούμε όλους τους αναγνώστες μας να μελετήσουν την εισήγηση του π.Νικολάου, γιατί με συστηματικό τρόπο αποδεικνύει την αλήθεια, και για λόγους οικονομίας θα παραθέσουμε εδώ μόνο ένα μικρό απόσπασμα: 

“Φιλαρχία, ἀλαζονεία καί αἱρετικό φρόνημα ἔχουν ἀλλοιώσει κάθε ἔννοια ποιμαντικῆς μέριμνας ἀπό τόν τρόπο πού ὁ κ.Βαρθολομαῖος ἀσκεῖ τά ἱερά του καθήκοντα ὡς Πατριάρχης. Ὅποιος σκύψει στήν παναγιότητά του, ἀσχέτως ἄν εἶναι πρόστυχος ὁμοφυλόφιλος ἱερωμένος ἤ μασόνος ἤ πολέμιος τοῦ ἁγιοπατερικοῦ φρονήματος ἤ ἐχθρός του πατροπαράδοτου σεβάσματος, πριμοδοτεῖται γιά τήν ἀνέλιξή του στά ὑψηλά ἐπίπεδα τῆς κοσμικῆς ἤ ἐκκλησιαστικῆς νομενκλατούρας. Ὅποιος διαφωνήσει, κατά τό κοινῶς λεγόμενο, τόν τρώει ἡ μαρμάγκα.

Στήν πραγματικότητα, ὅμως, ἐκεῖνος πού κερδίζει τήν εὔνοια τοῦ Πατριάρχη, καταντᾶ γεννίτσαρος τῆς Πίστης, ἐξασφαλίζοντας μία ἱστορική θέση στούς ἐχθρούς του Χριστοῦ, μέ ὀλέθριες συνέπειες γιά τήν ψυχή του. Ἐκεῖνος ὅμως πού δέχεται τήν πατριαρχική μῆνιν, ἐξαιτίας τῆς σταθερῆς του προσήλωσης στήν Ὀρθοδοξία καί τῆς δυναμικῆς ἀντιμετώπισης τῶν αἱρέσεων, ἔχει πολύ μεγάλη ἐλπίδα νά δεῖ πρόσωπο Θεοῦ. Πιστεύω πώς καί μετά τό Οὐκρανικό σχίσμα, ὁ χριστιανός, πού δέ βλέπει τήν ἀνάγκη νά μεταχειριστεῖ τό τελευταῖο ὅπλο πού ἔχει στή διάθεσή του, γιά νά ἀντιμετωπίσει τόν ἐχθρό καί νά διαχωρίσει τή θέση του ἀπό αὐτόν, ὥστε νά περιφρουρήσει τήν Πίστη, ἐθελοτυφλεῖ. Ἡ διακοπή τῆς μνημόνευσης τοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου καί τῶν σύν αὐτῷ οἰκουμενιστῶν ἐπισκόπων, ἀποτελεῖ καταλυτικό χτύπημα στό μαλακό ὑπογάστριο τῆς παναίρεσης. Ἡ ἁγιοπατερική Ἀποτείχιση, ἡ ἁγία Ἀποτείχιση, εὐλογεῖ τόν ἀγώνα μας, ὥστε νά κατισχύσει τῆς αἱρέσεως καί νά ἀνατείλει τό Φῶς τοῦ Χριστοῦ στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Νά φυσήξει ὁ ἀέρας τῆς ἐλευθερίας, πού θά σκορπίσει τή σκλαβιά, τή μαυρίλα, τό σκότος τοῦ σβησμένου Φαναρίου.

Ἐλᾶτε, πατέρες καί ἀδελφοί μου, νά μιμηθοῦμε τούς μεγάλους ἁγίους της Πίστης μας, πού μέ τήν ἀνδρεία καί τό μαρτύριό τους, συνέτριψαν τούς αἱρετικούς καί τίς αἱρέσεις τους! Ἐλᾶτε νά προσκυνήσουμε τά λάβαρα τῆς Πίστης μας καί νά τά ὀρθώσουμε στά οὐράνια, προκαλώντας τρόμο στούς κακάσχημους αἱρετικούς! Ἐλᾶτε νά ἀποδείξουμε πώς καί στίς ἡμέρες μας ὑπάρχουν παλικάρια, πού ὑπομένουν διώξεις καί μαρτύρια, κρατώντας τήν ἀποτείχιση κορώνα στό κεφάλι τους. Ἔχουμε τό Ναζωραῖο στήν καρδιά μας! Ἀπό κεῖ δέν μπορεῖ κανείς νά Τόν ξηλώσει, ἐκεῖ δέν μπορεῖ νά Τόν σταυρώσει, δέν μπορεῖ κανείς νά Τόν ξεσκίσει! Αὐτός θά μᾶς προστατέψει καί θά σώσει τήν Ἐκκλησία Του, ἀρκεῖ νά ἀποδείξουμε ὅτι μία χούφτα πιστοί, στά χρόνια της ἀποστασίας, κράτησαν τό Χριστό στήν καρδιά τους, τίμησαν τήν Πίστη τῶν Πατέρων τους! Σᾶς εὐχαριστῶ!

Αμήν! “

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε όσα ακούστηκαν στην Εσπερίδα του “ΑΕΝΑΟΥ” από τον Αυστραλίας Μακάριο, που επιχείρησε να προσάψει αρρωστημένη εκκλησιολογική κατάσταση στους Ρώσους από το 1433.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.