Εντύπωση προκαλεί ότι στο επετειακό λογότυπο του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης από τους Τούρκους, απουσιάζουν λέξεις όπως “απελευθέρωση”, “ελευθερία” και υπάρχει μόνο η λέξη “ενσωμάτωση”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 5 Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης των μελών της Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης που προΐσταται του σχεδιασμού, προγραμματισμού και οργάνωσης των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης από την Τουρκική σκλαβιά και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, παρουσίασε το σχετικό λογότυπο.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως δημοσίευσε σχετικό Δελτίου Τύπου στην Ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως με τίτλο “Συνεδρίαση της Επιτροπής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης”. Αυτό το Δελτίο Τύπου αναγράφει σχετικά με το λογότυπο ότι:

“… σχεδιάστηκε ειδικά για τον εορτασμό της συμπλήρωσης​​ των​​ 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό και​​ θα αποτελεί την​​ ταυτότητα όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη​​ διάρκεια του 2020 για την επέτειο της ενσωμάτωσης».

Αλγεινή εντύπωση και κατάπληξη προκάλεσε το γεγονός το ότι τόσο σε αυτό Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όσο και στο επετειακό λογότυπο, απουσιάζουν οι λέξεις «απελευθέρωση», «ελευθερία» και υπάρχει μόνο η λέξη «ενσωμάτωση».

Επίσης, το Δελτίο Τύπου αναγράφει ότι η Επιτροπή αυτή απαρτίζεται και από τον μητρ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μητρ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος είχε αναγράψει την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα στο απαράδεκτο Κυριακό Μήνυμα του τα εξής:

«Τὰ μαθήματα στὰ σχολεῖα (κυρίως τῆς Ἱστορίας καὶ τῶν Θρησκευτικῶν), οἱ ἐθνικὲς γιορτὲς καὶ παρελάσεις, οἱ ἐθνικὲς ἀργίες καὶ τὰ σύμβολα, τὰ συνταγματικῶς κατοχυρωμένα, τὰ ἐργασιακῶς δεδομένα καὶ τὰ δημοσιονομικῶς κεκτημένα θὰ τροποποιηθοῦν, ἀπὸ πολὺ μέχρι καὶ ἄρδην. Αὐτὲς οἱ ἀλλαγὲς θὰ εἰσχωροῦν ἀργά, διάσπαρτα, ἀλλὰ μὲ σταθερὴ ροὴ μέσα σὲ κάθε κοινωνικὴ διαστρωμάτωση τῆς ἑλληνικῆς ζωῆς μας, γι’ αὐτὸ καὶ θὰ «χωνεύονται» εὔκολα. Θὰ γίνονται ἀβίαστα ἀποδεκτὲς ἀπὸ ὅλους μας, ὡς κατανοητὲς καὶ φυσιολογικές».


Διαβάσαμε στο alexpolisonline.com:

Στην Αλεξανδρούπολη απαγορεύεται η λέξη Ελευθερία;

Εντύπωση προκαλεί ότι στο επετειακό λογότυπο του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης απουσιάζουν λέξεις όπως “απελευθέρωση”, “ελευθερία” και υπάρχει μόνο η λέξη “ενσωμάτωση”.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης των μελών της Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης που προΐσταται του σχεδιασμού, προγραμματισμού και οργάνωσης των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό (σχετικό άρθρο εδώ), ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, παρουσίασε το λογότυπο, που όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης «σχεδιάστηκε ειδικά για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό και θα αποτελεί την ταυτότητα όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2020 για την επέτειο της ενσωμάτωσης».

Εντύπωση προκαλεί ότι τόσο στο δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όσο και στο επετειακό λογότυπο, απουσιάζουν λέξεις όπως «απελευθέρωση», «ελευθερία» και υπάρχει μόνο η λέξη «ενσωμάτωση».

Το γεγονός σχολιάζει στο προσωπικό του ιστολόγιο και ο Διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης (malkidis.blogspot.com) ο οποίος επισημαίνει:

«Η ιδιαίτερη πατρίδα μου, όλοι οι Θρακιώτες στην Ελλάδα και τη Διασπορά τιμούν φέτος τα εκατό χρόνια από την Ελευθερία τους.

Ωστόσο από καιρό και ακόμη πιο έντονα με την έλευση του 2020 η μοναδική λέξη που ακούγεται για τις “εκδηλώσεις” είναι ενσωμάτωση. Η λέξη Ελευθερία, στον τόπο του μοναδικού εθνικού ύμνου αφιερωμένου στην Ελευθερία πουθενά!

Υπάρχει κάποια απαγόρευση, κάποια λογοκρισία, υφίσταται περιορισμός, να τονιστεί ότι η Θράκη μετά από τα 600 χρόνια σκλαβιάς και σημερινής αδιάκοπης αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας από τον ίδιο θύτη, την Τουρκία, εορτάζει την Ελευθερία της;».

Εμείς δεν θα σχολιάσουμε την «καλλιτεχνική» προσέγγιση του λογότυπου, που έτσι κι αλλιώς είναι καθαρά υποκειμενική, ούτε το «εκπληκτικό» αγγλιστί «100 years of incorporation Alexandroupolis»!

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε στο alexpolis.gr:

Συνεδρίαση της Επιτροπής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση της Επιτροπής για τον​​ εορτασμό των​​ 100 χρόνων​​ από την​​ ενσωμάτωση​​ της Αλεξανδρούπολης

Αλεξανδρούπολη,​​ 5/02/2020

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη συναντήθηκαν χτες​​ στο Δημαρχείο, τα μέλη της​​ Επιτροπής​​ του Δήμου Αλεξανδρούπολης που προΐσταται​​ του σχεδιασμού,​​ προγραμματισμού και​​ οργάνωσης​​ των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό.

Η Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο​​ Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης απαρτίζεται από τον Μητροπολίτη​​ Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ. Άνθιμο,​​ τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου Δημήτριο​​ Πέτροβιτς,​​ ο οποίος κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσωπήθηκε από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Π.Ε. Έβρου κα Ευαγγελία Κοσμαδάκη, […]

[…]

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, τέθηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος εορτασμού, της συμμετοχής του κάθε φορέα και τις​​ ενέργειες που θα αναληφθούν για​​ την​​ ένταξη των δράσεων που έχουν αιτηθεί.​​ 

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης ανακοίνωσε στα μέλη την απόφασή του να γίνει η παρέλαση της 14ης​​ Μαΐου στην παραλιακή λεωφόρο​​ Β. Αλεξάνδρου​​ και ότι θα προσκληθεί​​ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,​​ κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ παρουσίασε​​ και​​ το λογότυπο,​​ που σχεδιάστηκε ειδικά για τον εορτασμό της συμπλήρωσης​​ των​​ 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό και​​ θα αποτελεί την​​ ταυτότητα όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη​​ διάρκεια του 2020 για την επέτειο της ενσωμάτωσης.​​ 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:

Μαρία Κοσμίδου, Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά
Ο Αυτογελασμένος επίσκοπος Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
Τα μάζωξε όσο μπορούσε ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, αλλά το πράγμα δε σώζεται… [ΒΙΝΤΕΟ & ΚΕΙΜΕΝΟ]
Οι αντιπατερικές θέσεις του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την Αρμενική «Εκκλησία»
– Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας κατά των ανήκουστων απόψεων του Μητρ. Αλεξ/πόλεως κ.κ. Ανθίμου
– Απαράδεκτο Κυριακό Κήρυγμα του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29-12-2019)
– Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Αποφασίσαμε ότι εγκρίνουμε την Εκκλησία την Αυτοκέφαλη της Ουκρανίας [Βίντεο]
– Επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στον Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο (ΦΩΤΟ)
– Ο δούλος του Κυρίου Άνθιμος κατά του Κυρίου του – Βλασφημία ολκής [ΒΙΝΤΕΟ 2019]