Δήμος Σερκελίδης
Ἀξιωματικός ΠΑ καί γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ο Υψηλάντης ξεκινά την εκστρατεία του, η είδηση της εξέγερσης φτάνει στην Κωνσταντινούπολη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ημερολόγιο της Επανάστασης – 26 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 1821

Του Δήμου Σερκελίδη

26 Φεβρουαρίου

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός αναχώρησε σήμερα από την Πάτρα τάχα για την Τριπολιτσά.

Έφθασε στο Βουκουρέστι, ως αντιπρόσωπος του νέου ηγεμόνα της Βλαχίας, ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης με εντολή από την Υψηλή Πύλη να αποκαταστήσει την τάξη με όσο το δυνατόν πιο ήπια μέσα και μόνο στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη της ηγεμονίας κατά του Βλαδιμηρέσκου

Στο Ιάσιο επικρατεί ενθουσιασμός. Στην Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών έγινε δοξολογία και ευλογήθηκε η ελληνική σημαία. Ο κόσμος έκλαιγε από συγκίνηση και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στον Υψηλάντη. Ο Σούτσος απουσίαζε από την δοξολογία, για να μην εκθέσει τους συγγενείς του που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έτσι έχασε την υπόληψή του τόσο απέναντι στους τούρκους όσο και απέναντι στους φιλικούς. Διαχειριστής της εξουσίας στο Ιάσιο είναι πλέον η Φιλική Εταιρεία.

27 Φεβρουαρίου

Μετά από έξι ημέρες παραμονής στο Ιάσιο ο Υψηλάντης ξεκινά με τους άνδρες του την πορεία προς νότο. Οι προσπάθειες του απεσταλμένου του νέου ηγεμόνα της Βλαχίας να πείσει τον Βλαδιμηρέσκου να πάψει την εξέγερση ναυάγησαν, πριν καλά καλά αρχίσουν. Οι βογιάροι, όμως, που ανέχθηκαν τον Βλαδιμηρέσκου αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η ιστορία δεν θα τους βγει σε καλό.

Πολλοί επτανήσιοι που κατοικούν στην Πάτρα μπαρκάρισαν σήμερα για τις πατρίδες τους με τα πράγματα και τις οικογένειές τους. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.

28 Φεβρουαρίου

Οι τούρκοι της Πάτρας, ανήσυχοι από την κινητικότητα που επιδεικνύουν οι Έλληνες, μεταφέρουν τα πολύτιμα αντικείμενά τους στην Ακρόπολη της πόλης για κάθε ενδεχόμενο.

1 Μαρτίου

Τα νέα για την εξέγερση στη Μολδαβία έφτασαν στους Φιλικούς στην Κωνσταντινούπολη, πριν ακόμα η Πύλη πληροφορηθεί τα γεγονότα. Οι Φιλικοί άρον άρον εγκαταλείπουν την Πόλη και με πλοία φεύγουν για την Οδησσό με τις οικογένειές τους. Τα σχέδια για πυρπόληση του ναυστάθμου στο Βόσπορο και της εξέγερσης στην Κωνσταντινούπολη υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν ήταν ανεδαφικά.

Ο Βλαδιμηρέσκου μπήκε στην Κραϊόβα με σκοπό να προελάσει προς το Βουκουρέστι. Ο Υψηλάντης, αφού ξόδεψε έξι πολύτιμες ημέρες στο Ιάσιο, ξεκίνησε σήμερα και αυτός για τον ίδιο προορισμό.

2 Μαρτίου

Ο Υψηλάντης με τους άνδρες του έφθασε στο Τίργου Φρούμος όπου τον περίμεναν οι πρώτες δυσάρεστες ειδήσεις. Ο Αριστείδης Παπάς, που μετέφερε στον ηγεμόνα της Σερβίας Μίλος Οβρένοβιτς για υπογραφή το έγγραφο της ελληνοσερβικής συνθήκης συμμαχίας, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Η Ελληνοσερβική συμμαχία πάνω στην οποία τόσα είχε επενδύσει ο Υψηλάντης δεν ευοδώθηκε. Η Σερβία θα παραμείνει θεατής της εκστρατείας του Υψηλάντη, αν και στο στρατό του υπηρετούν πολλοί σέρβοι πατριώτες. Εδώ ο Υψηλάντης αποφάσισε να στείλει ως εκπρόσωπό του στην Πελοπόννησο τον αδελφό του Δημήτριο Υψηλάντη.

3 Μαρτίου

Ο Ρώσος πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, κόμης Στρογκανώφ, παρέλαβε σήμερα τον διπλωματικό σάκο, στον οποίο υπήρχε επιστολή του Υψηλάντη. Μόλις διάβασε την επιστολή, έμεινε εμβρόντητος. Ποτέ στην καριέρα του δεν ένιωσε τέτοια κατάπληξη και αμηχανία. Ο Υψηλάντης τον ενημέρωνε για την επανάσταση και τον διατάζει, σαν να είναι υφιστάμενός του, να δώσει στους εφόρους της Φιλικής Εταιρείας στην Πόλη διαταγή με τις οδηγίες του. Πώς μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο ο Υψηλάντης και να εκθέσει τον τσάρο; Αφού πέρασε η πρώτη έκπληξη, ο Στρογκανώφ ενήργησε ως ψυχρός διπλωμάτης για τα συμφέροντα της χώρας του. Τα αποκάλυψε όλα στους Τούρκους διαβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την μη εμπλοκή της Ρωσία και του Ρώσου Αυτοκράτορα προσωπικά στο κίνημα του Υψηλάντη.

Ο Σουλτάνος μόλις έμαθε τα νέα από τον Ρώσο πρόξενο, κήρυξε αμέσως την επικράτειά του σε κατάσταση πολιορκίας, έδωσε εντολή να φρουρείται η Πρωτεύουσα κι ο ναύσταθμος και διέταξε τον αφοπλισμό των ραγιάδων.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”