Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

11 Αυγούστου 

Τριπολιτσά

Ο χθεσινός όλεθρος στη μάχη της Γράνας καταπόντισε στα Τάρταρα το λίγο ηθικό που είχε απομείνει στους Τούρκους μέσα στην Τριπολιτσά. Ο θρήνος και ο κοπετός των χανουμισσών για τους σκοτωμένους δεν λέει να παύσει. Ο Καϊμακάμης ελάττωσε τα τρόφιμα που δίνονται στον λαό και  η φτωχολογία της πόλης είναι υποχρεωμένη να μετρά την κάθε της μπουκιά. Το σπαθί του Κολοκοτρώνη, αυτού του κλέφτη που η μοίρα γλίτωσε μέσα από χίλιους δυο κινδύνους και τον κράτησε ζωντανό ως τις μέρες αυτές, οι Τούρκοι πλέον το νιώθουν ως κισμέτ, προορισμένο να πέσει στο κεφάλι τους. Ένας τρομερός φόβος ρίζωσε στο μυαλό και την καρδιά τους.

Νεόκαστρο

Η έλλειψη αρχηγού ικανού να επιβάλει τάξη κατά την παράδοση του Νεοκάστρου, η σφαγή των αμάχων με την έξαψη των παθών που προκάλεσε και η λαφυραγωγία δεν άργησαν να φέρουν ολέθρια αποτελέσματα. Ανάμεσα στους οπλαρχηγούς προκλήθηκε αντιζηλία για τα λάφυρα και παλιές διαφορές που θάφτηκαν κάτω από τον αγώνα για την λευτεριά ήρθαν απότομα στο φώς. Με μικρή αφορμή τρεις ικανότατοι οπλαρχηγοί, ο Παπαδημητρόπουλος, ο Μέλλιος και ο Ντούφας, αλληλοσκοτώθηκαν συμπαρασύροντας στον θάνατο στις συμπλοκές που ακολούθησαν αρκετούς από τους άντρες τους. Μια μεγάλη ελληνική επιτυχία μέσα σε λίγες μέρες συνοδεύτηκε από συμφορές που προκάλεσαν ελληνικά χέρια.

12 Αυγούστου

Καλάβρυτα

Μετά από παραμονή πέντε ημερών στα Καλάβρυτα, χρόνος αναγκαίος για να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις και να καταστρωθούν με λεπτομέρεια οι πολιτικοί σχεδιασμοί, οι τρεις φαναριώτες φίλοι, ο Μαυροκορδάτος, ο Κωστάκης Καρατζάς και ο Νέγρης αναχώρησαν για διαφορετικούς προορισμούς. Ο Μαυροκορδάτος κίνησε για το ελληνικό στρατόπεδο στα Τρίκορφα, όπου είναι εγκατεστημένος ο Υψηλάντης, και οι άλλοι δύο θα τον περιμένουν στην Βυτίνα. Κρίθηκε ότι κανένας τους δεν πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του γενικού αρχηγού. Ο Νέγρης γιατί το προηγούμενο διάστημα τον αντιπολιτεύθηκε σοβαρα και ο Καρατζάς γιατί είναι ανίδεος σταν πολιτικά και θα έκαιγε τα χαρτιά του με ευκολία. Ο λόγος όμως που ο δαιμόνιος Μαυροκορδάτος έπεισε τους συντρόφους του να μην τον ακολουθήσουν είναι ότι δεν τους θέλει στα πόδια του όταν θα εργάζεται για την προσωπική του ατζέντα.

13 Αυγούστου

Τριπολιτσά

Όλοι στο Ελληνικό στρατόπεδο μιλούν με θαυμασμό για την μεγάλη επιτυχία του Κολοκοτρώνη που έκανε δια μιας την πολιορκία στενότερη. Ο Υψηλάντης τόσο συγκινήθηκε για την πρώτη άξια λόγου μάχη που πήρε μέρος ως αρχηγός που έδειξε εγγράφως την ευαρέσκειά του προς τον μεγάλο νικητή της Γράνας.  Ο Δημήτριος Δηληγιάννης κατέλαβε με 500 άνδρες το πλησιέστατα προς την Τριπολιτσά χωριό Ματζαγρά, που βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λοφίσκο στην πεδιάδα.

14 Αυγούστου

Τριπολιτσά

Έφτασε στο στρατόπεδο των Τρικόρφων ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ο Υψηλαντης τον υποδέχτηκε εγκάρδια και με ειλικρινή διάθεση να συνεργαστεί μαζί του. Ένα άτομο με γνώσεις, διπλωματική και διοικητική εμπειρία του είναι τόσο απαραίτητο. Όμως ο Μαυροκορδάτος δεν έχει διάθεση να μείνει κάτω από τη σκιά του Γενικού Αρχηγού. Ζήτησε και έλαβε από τον Υψηλάντη συστατικό γράμμα για να οργανώσει την Δυτική Ελλάδα.

Αλλά και οι προεστοί είδαν στον Μαυροκορδάτο τον άνθρωπο που θα τους βοηθήσει να μειώσουν το κύρος και την εξουσία του Υψηλάντη. Ανεψιός και υπουργός του παλιού ηγεμόνα της Βλαχίας Ιωάννη Καρατζά, διπλωμάτης, ανοιχτόκαρδος ομιλητής και γνώστης 7 ξένων γλωσσών. Διαθέτει όλα τα προσόντα για να σταθεί ως ίσος προς ίσο με τον αχώνευτο Υψηλάντη. 

Ο Μαυροκορδάτος είναι πρόσχαρος και ευγενικός με όλους αλλά προσέχει να μην προσκολληθεί ούτε στον Υψηλάντη ούτε στους προκρίτους. Μαζεύει πληροφορίες και εκτελεί αναγνώριση του πολιτικού πεδίου. Ιδιαιτέρως όμως έδειξε μια προτίμηση στη συναναστροφή με του Υδραίους και Σπετσιώτες προκρίτους. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”
– “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”