Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ήττα Ελλήνων έξω από τη Λειβαδιά – Μάχη της Ρεντίνας – Μπαϊράμ πασάς – Καταστροφή χωριών Λαγκαδά από Μπαϊράμ πασά

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

15 Ιουνίου

Λιβαδειά

Η ματαίωση της χθεσινοβραδινής επιχείρησης εναντίον των Τούρκων στη Λειβαδιά πρόδωσε τις θέσεις Ελλήνων. Το πρωί 3000 Τούρκοι και άλλοι 600 Αλβανοί στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων που ήταν οχυρωμένοι στη Γρανίτσα, με αρχηγούς τον Νικηταρά και τον Ηλία Μαυρομιχάλη. Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία αλλά η αριθμητική υπεροχή των εχθρών ήταν τεράστια. Έπεσαν τριάντα νεκροί ανάμεσα στους οποίους και ο Δούζινας που ξεχώρισε για την γενναιότητά του. Ο Ανδρούτσος κατέφθασε εγκαίρως από τη Σούρπη και χτυπώντας στους εχθρούς από τα νώτα έσωσε τους Έλληνες και έδωσε τέλος στη μάχη. Τη νύχτα, ενώ οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να κάνουν την νυχτερινή επιχείρηση, που είχαν από χθες αναβάλει, δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση από τον Βρυώνη που οδήγησε 5000 στρατιώτες εναντίον τους. Οι Έλληνες την γλίτωσαν φθηνά, χάρη στην έμπνευση ενός Έλληνα οπλαρχηγού, του Χρήστου Παλάσκα, που εξ ανάγκης ακολουθούσε τους πασάδες, αλλά κρυφά βοηθούσε τους συμπατριώτες του. Έπεισε τον Βρυώνη ότι δεν συμφέρει να χτυπήσουν αιφνιδιαστικά τους Έλληνες, γιατί αυτό θα δείξει φόβο και αδυναμία. Ο πασάς έδωσε εντολή να βαρέσουν τα τύμπανα. Οι Έλληνες ακούγοντας να έρχονται εναντίον τους οι Τούρκοι, πρόφτασαν να φύγουν και να σκορπίσουν.

Δυτική Στερεά

Μετά την απελευθέρωση του Βραχωρίου οι Έλληνες κινήθηκαν εναντίον του χωριού Ζαπάντι που το κατοικούσαν πολεμοχαρείς Τούρκοι. Αυτοί οχυρώθηκαν καλά, έσκαψαν τάφρο γύρω από τους πύργους τους και περίμεναν τους εχθρούς τους.

Μακεδονία

Στη Μακεδονία, το ένα σώμα υπό τον οπλαρχηγό Χάψα καταστράφηκε από τον Αχμέτ μπέη στη μάχη των Βασιλικών. Έμεινε το άλλο σώμα που με αρχηγό τον μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο είχε οχυρωθεί στο στενό της Ρεντίνας με σκοπό να ανακόψει τις ενισχύσεις που έφταναν από ανατολικά. Ο Μεχμέτ Μπαϊράμ πασάς με 20000 πεζούς και 3000 ιππείς ξεκίνησε από την Πόλη με πρώτο προορισμό την Θεσσαλονίκη. Οι λίγοι Έλληνες στρατιώτες στη Ρεντίνα στάθηκε αδύνατο να τον σταματήσουν. Ο Μπαϊράμ πασάς έπεσε πάνω τους και τους σκόρπισε. Οι Έλληνες έφυγαν κακήν κακώς για τον Πολύγυρο, ενώ οι Τούρκοι πέρασαν από τα χωριά του Λαγκαδά σφάζοντας και λεηλατώντας. Όλος ο χριστιανικός πληθυσμός της Χαλκιδικής τρέχει να κρυφτεί στις τρεις χερσονήσους, στην Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος που αναγκάστηκε να δεχτεί χιλιάδες γυναικόπαιδα.

Κρήτη

Οι Σφακιανοί αγωνιούν για τον επικείμενο αγώνα. Οι ελλείψεις πολλές, οι πληθυσμοί στην διάθεση των τούρκων και το μίσος των Τουρκοκρητικών προς του χριστιανούς μεγάλο. Σήμερα έστειλαν νέα επιστολή στα νησιά της Ύδρας και των Σπετσών για βοήθεια.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση
 Επόμενη ανάρτηση
Επιστροφή στο Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821