Τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως ελάχιστη τιμή στους μέγιστους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάζουμε με λίγα λόγια τις πιο γνωστές μορφές εκείνων, για να τους γνωρίσουν και οι νεότεροι, τα ελληνόπουλα, τα οποία δυστυχώς βιώνουν την αποσιώπηση της Ιστορίας μας και τον αφελληνισμό της δημόσιας εκπαίδευσης:

Ο Ίων Δραγούμης, στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκινάει τη διπλωματική του δράση, στο βιλαέτι του Μοναστηριού. Εκεί, αρχίζει να αποκτά επαφές με άλλους Έλληνες, με τους οποίους είχε κοινό σκοπό: τον Αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Σλάβους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ίδρυσε τη “Μακεδονική Άμυνα”. Στενοί συνεργάτες του υπήρξαν ο Αθανάσιος Σουλιώτης-Νικολαϊδης, ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Σλαβόφωνος Μακεδόνας Καπετάν Κώττας.

Υπήρξε σφοδρός αγωνιστής, που με τη συγγραφική του δεινότητα τόνωσε το εθνικό φρόνημα των υπολοίπων Μακεδόνων αγωνιστών.

Δε δίστασε να τα βάλει ακόμη και με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσεταιριζόταν την Τουρκία, από φόβο και δουλικότητα. Υποστήριζε πάντα πως “αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει“. Και πως “ξεχνούμε ότι η Ανατολή είναι η κοιτίδα μας, λησμονούμε ότι είμαστε ανατολίτες, ξιπαζόμαστε από τους Φράγκους“.

Στις 31 Ιουλίου του 1920, μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι, συνελήφθη και δολοφονήθηκε στην Αθήνα, από “βενιζελικό στρατιωτικό σώμα ασφαλείας”.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra 

Δείτε σχετικά:
– Εσύ, παππού, πολέμησες στον Μακεδονικό Αγώνα;
– Του αντρειωμένου Παύλου Μελά ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…
– Η αποσιώπηση της Ιστορίας μας