Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Είναι μια αισιόδοξη προσπάθεια και κυρίως προέρχεται από μερίδα ορθόδοξων χριστιανών και όχι, δυστυχώς, από τους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας ή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τελικά, η μαγιά των ελαχίστων και όχι των πολλών βγάζει πάλι τα κάρβουνα από την φωτιά.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Μηδέν εις το πηλίκο!

Της Ελένης Καμπούρη

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την αποφράδα εκείνη ημέρα, κατά την οποία ξεκίνησε η βεβήλωση των Ιερών Ναών της Ορθοδοξίας από το ειδεχθές Ισλάμ, δια χειρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Ορθόδοξες εκκλησίες και μονές μετράπηκαν σε ρυπαρά τεμένη ισοπεδώνοντας τις θεμελιώδεις αξίες του σεβασμού, της δημοκρατίας αλλά κυρίως του πολιτισμού και της ανεξιθρησκείας. Πρόκειται για μια χώρα που το βιογραφικό της είναι πλούσιο από γενοκτονίες, φόνους, αιματοκυλίσματα, σφαγές και φασιστικές αποφάσεις απέναντι σε ο,τιδήποτε διαφορετικό και δημοκρατικό.

Έχοντας, λοιπόν, μετατρέψει η Τουρκία και ο αλαζόνας Πρόεδρος της το κόσμημα της Ορθοδοξίας αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού, την Αγία Σοφία, σε τζαμί, περιμέναμε από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, μα κυρίως από τα ορθόδοξα κράτη να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ενέργειες στηλίτευσης μιας τέτοιας αχαρακτήριστης πράξης. Θεωρήσαμε ως αυτονόητο από την ελληνική κυβέρνηση και την ΔΙΣ, να είναι εκείνοι οι φορείς οι οποίοι θα πρωτοστατούσαν στις διεθνείς ενέργειες για να αρθεί από την UNESCO και με την συμβολή του ΟΗΕ αυτή η άθλια απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε με μεγάλη λύπη και αγανάκτηση ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης περιορίστηκαν σε προφορικές καταδικαστικές δηλώσεις και επιστολές προς τους διεθνείς οργανισμούς και κάποιες ελάχιστες διπλωματικές κινήσεις. Το ίδιο συνέβη και από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου με κάποιες χλιαρές και υποτονικές δηλώσεις ή συναντήσεις με διεθνείς αρμόδιους φορείς. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο! Όλοι οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO ή ο ΟΗΕ, ακούν και μελετούν τα δίκαια αιτήματά μας αλλά τελικά σφυρίζουν αδιάφορα. Οι εβδομάδες και οι μήνες φεύγουν και τελικά το αποτέλεσμα είναι πάλι το ίδιο. Τα ορθόδοξα μνημεία της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς παραμένουν στα χέρια των οθωμανών και κακοποιούνται βάναυσα.

Δηλώσεις του τούρκου υπουργού πολιτισμού, όπως «Ο αντιπρόεδρος της UNESCO, που ήρθε ειδικά για να ελέγξει την Αγια-Σοφιά μετά τις καταγγελίες της Ελλάδας, μου είπε ότι έγινε έλεγχος από εκπροσώπους της UNESCO και δεν τους απασχολεί καθόλου που έγινε τζαμί. Μου είπε πως τηρούνται τα κριτήρια λειτουργίας της ως τζαμί και παράλληλα προστασίας της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» ρίχνουν λάδι στη φωτιά, με την συνείδηση του απλού έλληνα πολίτη να ξεσηκώνεται και να βοά ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η αθλιότητα των Τούρκων και η παράλληλη απραξία της ελληνικής πλευράς και της διεθνούς κοινότητας. Είναι σκανδαλώδες και εξοργιστικό.

Και κάπου εδώ έρχεται μια είδηση, η οποία μας πληροφορεί ότι “Ομάδα Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία, που ανήκει στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, κινείται νομικά κατά της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά ακύρωσης του καθεστώτος που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο στο μνημείο”. Είναι ό,τι πιο ενθαρρυντικό ακούσαμε τελευταία και κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι ίσως θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Προφανώς και αγνοούμε ποια θα είναι η έκβαση αυτής της προσφυγής αλλά τουλάχιστον θα έχει γίνει για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό βήμα προς αποκατάσταση της αντικανονικότητας των Τούρκων. Οφείλουμε, ωστόσο, να είμαστε συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, γιατί δεν πρέπει να υποτιμούμε τις διαθέσεις και τις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας. Παρόλα αυτά, είναι μια αισιόδοξη προσπάθεια και κυρίως προέρχεται από μερίδα ορθόδοξων χριστιανών και όχι, δυστυχώς, από τους φορείς της ελληνικής πολιτείας ή της ορθόδοξης εκκλησίας. Τελικά, η μαγιά των ελαχίστων και όχι των πολλών βγάζει πάλι τα κάρβουνα από την φωτιά. Πάλι αυτή η ευλογημένη μαγιά θα κάνει την προσπάθεια, πάλι αυτή η ευλογημένη μαγιά μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι, έστω κι αν τελικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει, η μετατροπή δηλαδή της Αγια-Σοφιάς σε ορθόδοξο Ναό ή έστω σε μουσείο. Κι αυτό, φυσικά, θα ήταν ευχής έργο να γίνει σε όλα τα ορθόδοξα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ας δείξουμε έμπρακτα την προαίρεσή μας στον Άγιο Τριαδικό Θεό κι ας αποφασίσει Εκείνος, τι είναι ευλογημένο να γίνει. Έχει ο Θεός…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στην Αγία Σοφία;
– Η «Ιρανοποίηση» της Τουρκίας
– Η Αγία Σοφία είναι μόνο η αρχή
– Η Παναγία Σουμελά και η Αγια-Σοφιά στην εκμετάλλευση του Ερντογάν
– Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: “Αντί να είμαστε ενωμένοι…”
– Μέτοικος, Με αφορμή την ύβριν του Ναού της Αγίας Σοφίας
– Ερντογάν, κι άλλος υποτακτικός του Θεού εν δράσει;
– Ο.Χ.Σ Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ένα διαφορετικό κατηγορώ για την βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφιάς
– Ο Πάπας και το ΠΣΕ για την Αγια Σοφιά
– Η Κύπρος στο πλευρό του κομματιαστή της Ορθοδοξίας Πατριάρχη για την Αγιά Σοφιά
– Η Ρωσική Εκκλησία για την Αγία Σοφία
– Ύπνος βαθύς και ατάραχος
– Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος