Ενώ πεθαίνεις για την πατρίδα ανήμερα της γιορτής της, να σε γεννάει εκείνη, ως ήρωα!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η εικόνα του μνημοσύνου με τα κόλλυβα για τον Κωνσταντίνο, ανήμερα της εορτής της Παναγίας μας, της Αγίας Σκέπης, μας βάζει σε σκέψεις. Οι μνήμες ακόμη είναι νωπές και οι σκέψεις πολλές. Ταυτίστηκε η μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα με τη Σημαία και με την Παναγία. Γιορτάζει μαζί με την Αγία Σκέπη και μαζί με τη Σημαία. Το όνομα του παλικαριού της Βορείου Ηπείρου, έγινε σύμβολο και κέρδισε τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας. Το γαλάζιο και το μπλε της γαλανόλευκης Σημαίας.

Αθάνατος Κωνσταντίνε μας! Σου μιλάει σήμερα η Ελλάδα μας, η σκλαβωμένη και λαβωμένη… Δε σε ξεχνά και στα χέρια της κρατάει τη Σημαία σου και τη λεβεντιά σου! Ανήμερα της μεγάλης εορτής της, γιορτάζει μαζί με τους ανώνυμους ήρωες του έπους του ’40 και εσένα. Είσαι στον Παράδεισο της αληθινής μας Πατρίδας. Κάτω από την πανδημία της μασκοφορίας μας, εμείς οι λίγοι και φοβισμένοι από τον ιό της γρίπης, προσευχόμαστε σήμερα για σένα από τα βάθη της καρδιάς μας, περισσότερο από εκείνη τη μέρα, που ακούσαμε πρώτη φορά το όνομά σου. Μα εσύ είσαι ελεύθερος επάνω στους ουρανούς, γιατί δεν το χώρεσε ο νους σου, ως Έλληνας, πως θα ζούσες στη σκλαβιά; Στο μνημόσυνό σου, πάντα οι εκλεκτοί ζωντανοί θα έρχονται να σε πλαισιώνουν, οι ανδρείοι και μόνο οι τολμηροί. Τι ωραία εικόνα είναι αυτή με τη Σημαία και τι προοπτική! Ενώ πεθαίνεις για την πατρίδα ανήμερα της γιορτής της, να σε γεννάει εκείνη, ως ήρωα! Ενώ είσαι μόνος σου και κανείς απ’ τους ανθρώπους δεν είδε το τέλος σου και δε γνωρίζει τις λεπτομέρειες που σε έφεραν σε αυτή τη θέση, εσύ να είσαι μαζί με τους ήρωες, με το πλήθος των εκλεκτών του Παραδείσου! Του γλυκού μας Παραδείσου!

Πέρασαν δύο χρόνια από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Κάθε χρόνο έρχονται καινούργιες αποκαλύψεις σχετικά με το θέμα αυτό. Αναφέρει λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος Ανδρέας, στο δελτίο τύπου της Μητροπόλεώς του, μία νέα συγκλονιστική αποκάλυψη, προερχόμενη από τον γαμπρό του ήρωα. Δηλώνει στο δελτίο τύπου ότι ο εθνομάρτυρας Βορειοηπειρώτης κακοποιήθηκε επί πέντε ώρες από τους Αλβανούς, μια μέρα πριν τον εκτελέσουν. Η κακοποίησή του αυτή έγινε με εντολή της κυβέρνησης Ράμα.

Μετά την αποκάλυψη αυτή γίνεται φανερό ότι η δολοφονία του ανήμερα της εθνικής εορτής μας για το έπος του ’40, ήταν προμελετημένη επειδή τόλμησε και ύψωσε την Ελληνική σημαία στο νεκροταφείο του χωριού του. Εκεί όπου αναπαύονται οι ανώνυμοι ήρωες του ελληνοϊταλικού πολέμου, που έπεσαν μαχόμενοι και υπερασπιζόμενοι τα ελληνικά εδάφη. Έτσι λοιπόν το φετινό μνημόσυνο άλλαξε ημερομηνία και έγινε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την εορτή της Αγίας Σκέπης και της απόδοσης τιμής στους ήρωες της πατρίδας μας, στις 24-10-20. Η Αλβανική Κυβέρνηση πραγματοποίησε αυτή την αλλαγή, διότι δεν επιθυμεί επεισόδια μία μέρα που συμπίπτει με την εθνική εορτή.

Το θλιβερό γεγονός για την οικογένεια του Κατσίφα, γίνεται εντονότερο λόγω του καθημερινού μαρτυρίου του ελέγχου του χωριού τους στις Βουλιαράτες και της παρακολούθησης του σπιτιού τους από τις Αλβανικές αρχές, ακόμη και του τόπου όπου αναπαύεται πλέον το σώμα του παλικαριού τους. Ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια δεν έχει εκδοθεί ακόμη το πόρισμα για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Οι γονείς του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου πονούν περισσότερο με την αντιμετώπιση κάποιων Ελλήνων που βλέπουν τα γεγονότα διαφορετικά και όχι με το πατριωτικό πνεύμα της δικαιοσύνης ανάμεσα στους λαούς και στα κράτη. Τους πλήγωσε πολύ η δήλωση ενός Έλληνα κληρικού που υπηρετούσε στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου και χαρακτήρισε με θράσος το παλληκάρι τους ως ταραχοποιό στοιχείο για την περιοχή του. Δεν είναι φανερό τι πραγματικά συμβαίνει με την υπόθεση Κατσίφα, το μόνο σίγουρο είναι ότι γίνεται προσπάθεια αποσιώπησης των αληθινών γεγονότων.

Οι Βορειοηπειρώτες θεωρούν τους πανηγυρισμούς για τη μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας με την Αλβανία, υπερβολικούς και μικρής σημασίας, τη στιγμή που καμία μέριμνα δε λαμβάνεται για τους ίδιους και από τα δύο κράτη. Είναι γνωστό ότι έχουν αγωνία για τη ζωή τους, για την περιουσία τους και για όλα τα δικαιώματά τους, που καταπατούνται με πολλές αναίτιες προφάσεις. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας αναφορικά με τα εθνικά θέματα γνωρίζουμε ότι τους δίνει προτεραιότητα και ενδιαφέρεται, δεν τα αφήνει στην τύχη τους. Κάνει λοιπόν μία νέα έκκληση, λέγοντάς μας να επαγρυπνούμε όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για τον από Βορρά πονηρό γείτονα. Επειδή και οι καιροί είναι πολύ πονηροί, ας μείνουμε άγρυπνοι φρουροί στις επάλξεις της πατρίδας μας, για τους αληθινά πονεμένους και αδικημένους Έλληνες αδελφούς μας, τους Βορειοηπειρώτες.

Παραθέτουμε μία μαρτυρία από την προσπάθεια για επίσκεψη στο χωριό Βουλιαράτες, όπου θα γινόταν το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου, που πραγματικά επιβεβαιώνει τα μετρημένα λόγια του Σεβασμιωτάτου κ. Ανδρέα.

Το χωριό Βουλιαράτες απέχει έξι χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου. Το χωριό κατά την ημέρα της εθνικής επετείου είναι ολόκληρο στολισμένο με Ελληνικές Σημαίες, δίνοντας στον επισκέπτη την εντύπωση πως σε αυτό τον όμορφο τόπο, πάντα εορτάζεται η 28η Οκτωβρίου, η ημέρα τιμής και δόξας των ηρώων της πατρίδας μας. Και δεν έχουμε λαθεμένες σκέψεις και εντυπώσεις, γιατί από τις διηγήσεις των ηλικιωμένων ανθρώπων εισπράττουμε ακριβώς αυτό που αισθανόμαστε. Εκεί στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, ο αέρας είναι μυρωμένος με την παρουσία των αγίων και των ηρώων μας. Μοσχοβολά ακόμη ο τόπος από την παρουσία της Παναγίας μας, ψάλλουν οι άγγελοι τους ύμνους της Υπερμάχου Στρατηγού μας και τραγουδάει το απαλό αεράκι τα παραδοσιακά τραγούδια των κατοίκων της Βορείου Ηπείρου.

Για να φτάσουμε όμως ως εκεί και να απολαύσουμε τις ομορφιές του τόπου, καταγράφεται οπωσδήποτε στο χαρτί ως ανάμνηση και η πρώτη δυσκολία ακριβώς στο σταθμό στα σύνορα: «Έχει χαράξει πια όταν τα πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα φτάνουν στον σταθμό της Κακαβιάς, στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, με προορισμό τους Βουλιαράτες για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί. Οι αστυνομικοί κάνουν ερωτήσεις, ανοίγουν βαλίτσες, ψάχνουν πορτ μπαγκάζ και στο τέλος απαγορεύουν την είσοδο στους περισσότερους Έλληνες. «Τώρα εσείς πίσω σπίτι», μου λέει σε σπαστά αγγλικά ο αστυνομικός, αφήνοντάς με άφωνη. Χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες αναμονής, επιβεβαιώσεις άνωθεν πως δεν εμπλέκομαι σε τρομοκρατική οργάνωση και μερικά γλυκερά χαμόγελα, για να καταφέρουμε να πάρουμε επιτέλους την πολυπόθητη άδεια εισόδου». Το χωριό Βουλιαράτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης και έχει την τιμητική διάκριση να φιλοξενεί το μοναδικό ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην Αλβανία. Υπάρχουν πολλά μικρά χωριά, στό σύνολό τους είναι 99 μειονοτικά χωριά, στις περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, στα οποία κατοικούν μόνο μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι ομογενείς κάτοικοι εγκατέλειψαν τα χωριά της Βόρειας Ηπείρου το 1991, όταν άνοιξαν τα σύνορα. Ελάχιστοι γύρισαν πίσω και η συντριπτική πλειονότητα των αποφοίτων παιδιών των σχολείων, σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Τα παιδιά πάντα ομολογούσαν ότι για εκείνα η Ελλάδα ήταν το όνειρό τους. Ήταν η μητέρα Πατρίδα.

Όσοι αγκαλιάζουν την μητέρα Πατρίδα και τιμούν τα ιερά, τα άγια χώματά της, από το αίμα των ηρώων και των αγίων της, πάντα ανταμείβονται πνευματικά και αιώνια. Καταγράφονται τα ονόματά τους στην ιστορία. Αξία έχουν οι πράξεις μας και μεγάλη βαρύτητα η θυσία μας για την Πατρίδα. Το ιστορικό αλλά και άγιο Συναξάρι της Πατρίδας μας, από τις 28 Οκτωβρίου 2018, πράγματι λαμπρύνεται με έναν ακόμη ήρωα. Τιμή και δόξα, στον εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα. Καλό Παράδεισο, αδελφέ μας Κωνσταντίνε.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα σχετικό βίντεο κατόπιν ειδικής άδειας της διαχειρησης του καναλιού Ametanoitos SG:

Τη Βόρειο Ήπειρο μη Λησμονείτε

Πανάρχαια χώρα, Ἑλληνική, λεβεντογέννα,
πού ζεῖς μέσα στή μαύρη σκοτεινιά,
ξύπνησε τώρα μέ πνοή τοῦ Εἰκοσιένα
νά σέ φωτίσει πάλι ἡ λευτεριά.

Στά χώματά Σου καί παντοῦ σέ κάθε βῆμα
θωρεῖς κι ἕνα σημάδι Ἑλληνικό,
πατεῖς ἐκεῖ καί κάποιου ἥρωα τό μνῆμα
κι ἀκοῦς ἕνα τραγούδι μυστικό:

Ἕλληνες ἑνωμένοι ἀγωνιστεῖτε
τή Βόρειο Ἤπειρο μή λησμονεῖτε
οἱ αἰῶνες τῆς σκλαβιᾶς τή βασανίζουν,
μά τήν ψυχή της δέ λυγίζουν.

Τή Βόρειο Ἤπειρο ἁλυσόδετη στή φρίκη
μακριά μᾶς τυρρανοῦν οἱ Ἀλβανοί
μά θά συντρίψει τά δεσμά της πάλι ἡ νίκη
δαφνοστεφανωμένη, φωτεινή.

Κι ἡ δοξασμένη Γαλανόλευκη σημαία,
τῆς λευτεριᾶς χαμόγελο γλυκό,
θά κυματίζει στή Χειμάρρα τή γενναία
καί σ᾿ Ἀργυρόκαστρο τό θρυλικό.

Ἕλληνες ἑνωμένοι ἀγωνιστεῖτε
τή Βόρειο Ἤπειρο μή λησμονεῖτε
οἱ αἰῶνες τῆς σκλαβιᾶς τή βασανίζουν,
μά τήν ψυχή της δέ λυγίζουν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Πρωθυπουργέ, όσο μιλάς για τον Φύσσα μην ξεχνάς και τον Κατσίφα!
– Συζήτηση στην αλβανική τηλεόραση: Ο Κατσίφας εκτελέστηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αστυνομίας
– Αν ο Κωνσταντίνος ήταν μωαμεθανός και σκότωνε για την πίστη, θα είχε η οικογένεια…
– Ετήσιο μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες και στα σύνορα της Κακαβιάς [Βίντεο]
– Mε τη σημαία Κατσίφα η παρέλαση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη (βίντεο)