Η φιλοαμερικανική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια δεν απέτρεψε τις συνεχείς διεκδικήσεις και την προκλητικότητα των γειτόνων μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Οι δηλώσεις Μπάιντεν, αφού αποσιώπησαν με συνοπτικές διαδικασίες το διπλό χαρακτήρα της εορτής και δεν αφορούσαν καθόλου στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, αποτέλεσαν μία ελεγεία στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Έτσι ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο ανακοινωθέν που υπογράφει χρησιμοποιεί καταχρηστικώς τον όρο Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, για να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για ό,τι ακολουθεί.
Γίνεται εκτενής αναφορά στα τελευταία επιτεύγματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, για τις οποίες ο πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του. Αναλυτικότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Χαρακτήρισε “ηγετικό τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων”, δήλωση που δεν πείθει ούτε τον πιο καλόπιστο αναγνώστη. Η επιμονή της Αμερικανικής διπλωματίας, δια στόματος μάλιστα του ίδιου του Προέδρου σε αυτή την ψευδή διαπίστωση, μοιάζει περισσότερο ειρωνική παρά σαν δήλωση στήριξης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα εξοπλισμών, ενεργειακά και προστασίας του περιβάλλοντος: “Η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) θα ενισχύσει την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας τα επόμενα χρόνια. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται μαζί, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής”. Δεν είναι λεπτομέρεια το γεγονός πως όλα αυτά κοστολογούνται σε συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ελληνικής κυβέρνησης με Αμερικανικές βιομηχανίες. 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη “Συνεχιζόμενη φιλοξενία της Ελλάδας στις Δραστηριότητες Ναυτικής Υποστήριξης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας στην Κρήτη”, λέγοντας ότι “ Μέσω του συνεχιζόμενου Στρατηγικού μας Διαλόγου, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, και η περσινή επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα ενισχύσει τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια». Τη δεδομένη χρονική συγκυρία, σε ένα καταστροφικό ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου, είναι κατανοητό πως η συγκεκριμένη βάση θα αποτελέσει στρατηγικό στόχο για ενδεχόμενη επίθεση. 

ΜΑΖΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αναφορά του στην αντιμετώπιση του αυταρχισμού: “… απόδειξη ότι οι δημοκρατίες προσφέρουν στους λαούς μας και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής του αυταρχισμού”. Την ώρα που οι Αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν κακήν κακώς από το Αφγανιστάν, αφήνοντας τη χώρα στο έλεος των Ταλιμπάν, η επανάληψη αυτού του αφηγήματος μοιάζει με φαρσοκωμωδία που σερβίρεται στην Ελληνική κοινή γνώμη, ξαναζεσταμένη στη φωτιά του βολικού αντιρωσικού παροξυσμού.  

ΚΟΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

Όταν οι δηλώσεις έφτασαν  στις κοινές μας αξίες, ξεπεράστηκε κάθε όριο αβροφροσύνης και μπορούμε ανοιχτά πλέον να μιλάμε για πολιτικό δούλεμα: “…κοινές αξίες της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας, οι οποίες πυροδότησαν την αμερικανική και την ελληνική επανάσταση αντίστοιχα..” με την ανάλογη αναφορά στη συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ

Σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης εκθειάζεται το ανοσιούργημα που επιχειρείται στον παλαιό Ιερό Ναού του Αγίου Νικολάου: “.. Και τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι Ελληνοαμερικανοί γιόρταζαν περήφανα την ανέγερση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Ιερού στο Μανχάταν, 20 χρόνια μετά την καταστροφή της αρχικής εκκλησίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενσάρκωσαν τις κοινές μας αξίες της επιμονής, της ανθεκτικότητας και της ελπίδας για το μέλλον”. Έχουμε επισημάνει πως στη Νέα Υόρκη διαπράττεται μια οικουμενιστική εκτροπή τεραστίων διαστάσεων. Επιχειρείται η μετατροπή του άλλοτε Ορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου σε ναό της πανθρησκείας. Βρήκε λοιπόν τρόπο στο μήνυμά του ο Πρόεδρος να εξαφανίσει την εορτή του Ευαγγελισμού, αλλά να διαφημίσει τη θεσμοθέτηση του οικουμενιστικού προτύπου στην Ορθόδοξη λατρευτική ζωή. 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Θα ήταν κολοβή η ανακοίνωση, αν δεν κατέληγε σε μια περήφανη αναφορά στην Ελληνική ομογένεια της Αμερικής και τα κατορθώματά της: «Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω δει από πρώτο χέρι το θάρρος και την αποφασιστικότητα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν μια ανεκτίμητη πηγή δύναμης για το έθνος μας τον περασμένο χρόνο. 

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Θα ήταν ντεμοντέ η ευχετήρια αναφορά, αν δεν περιελάμβανε και μία “πρέζα” υγειονομικού ολοκληρωτισμού: “.. Οι Ελληνοαμερικανοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και των προσπαθειών μας να εμβολιάσουμε τον κόσμο.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΑΛΛΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ

Στην κατακλείδα του ευχετηρίου μηνύματος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν αφήνεται μια υπόσχεση για το μέλλον που προκαλεί τρόμο: “Καθώς η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στο τι θα φέρουν τα επόμενα 200 χρόνια της συνεργασίας μας, είμαι βέβαιος ότι τα έθνη μας και οι λαοί μας θα αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση μαζί. Αυτή τη μέρα, δεσμευόμαστε εκ νέου για τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας, για την ενίσχυση των δημοκρατιών μας και για την επιβεβαίωση της ακλόνητης φιλίας μας», 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΧΑΒΑΗ

Όταν μιλάμε για τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως πρόκειται για μία χώρα η οποία είναι 30,5 φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό (329.000.000  με 10.815.197 κατοίκους) και 74,5 φορές μεγαλύτερη σε έκταση

(9,834,000 km2 με 131,957 km2 ). 

Αν και γνωρίζουμε όλοι πως η Αμερική βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (η απόσταση αεροπορικώς είναι 5683 μίλια ή 8250 χιλιόμετρα) εκείνο που δε γνωρίζουμε είναι πως η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από την  Ουάσινγκτον μέχρι Χαβάη είναι 7,768.46 km ενώ και η απόσταση από την Ουάσινγκτον μέχρι την Αθήνα είναι 8,219.83 km. Για την ιστορία η Χαβάη προσαρτήθηκε στις Η.Π.Α το 1898 και πήρε το καθεστώς της 50ής κατά σειρά πολιτείας στις 21 Αυγούστου του 1959. Στις 21 Αυγούστου 2022 συμπληρώνονται 63 χρόνια από την ημέρα που προσαρτήθηκε στις ΗΠΑ η 50η πολιτεία. Μαντέψτε ποιά ήταν αυτή;

Καλή μετάνοια, με το καλό να προσεγγίσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
– Μπάιντεν, ΛΟΑΤΚΙ και «Inshallah»
Παρών και ο Ελπιδοφόρος στο τσίρκο της διαθρησκειακής “προσευχής” υπέρ του Μπάιντεν
Κραυγή αγωνίας των πιστών Ορθοδόξων Ελλήνων της διασποράς (Αμερικής)