“Τόσα χρόνια κρύφτηκα μέσα στο θυμό μου, μα με έπνιξε η απογοήτευση” (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού στο οδόφραγμα Δερύνειας, η ομιλία της Αναστασίας Ισαάκ, κόρης του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ. Στα 23 της χρόνια πλέον, το “Χελιδονάκι” συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας Μνήμης Iσαάκ-Σολωμού και απηύθυνε την πρώτη της ομιλία στο πλαίσιο των ετήσιων διοργανώσεων της Πρωτοβουλίας. Όπως είπε, η καρδιά της έτρεμε στην προσπάθεια να βάλει σε μια σειρά τις σκέψεις της.

“Ύστερα θυμήθηκα τις υποσχέσεις για δικαιοσύνη και σεβασμό στη θυσία του Τάσου και του Σολωμού. Γιατί να σεβαστώ μια κοινωνία που δεν σέβεται την ιστορική της συνέχεια; Τόσα χρόνια κρύφτηκα μέσα στο θυμό μου, προσπάθησα να το ξεπεράσω στην αφάνεια, μα με έπνιξε η απογοήτευση. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα με βασανίζουν και γι αυτό είμαι εδώ. Κλειστήκαμε στο εγώ μας, χωνεύουμε τα εγκλήματα, απλοποιούμε τα γεγονότα ώστε να συμφιλιωθούμε μαζί μας. Χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια και αδιαφορούμε για το συνεχές έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας”

Η Αναστασία Ισαάκ τόνισε ότι οι δολοφόνοι του πατέρα της και του Σολωμού Σολωμού, Ερχάν Αρικλί και Κενάν Ακίν, απολαμβάνουν προνόμια και εξουσίες στα κατεχόμενα, ενώ η δική μας πλευρά επιτρέπει το άνοιγμα οδοφραγμάτων και “παρακαλούμε διεθνείς οργανισμούς να μας προστατεύσουν”

«Γιατί πουλάμε το ήθος και τις αξίες μας σε μια χώρα υπό κατοχή; Πώς ξεχάστηκε ένας άνθρωπος που έπεσε για την ελευθερία της πατρίδας του; 23 ετήσια μνημόσυνα και κάθε χρόνο μνημονεύουμε τη δικαιοσύνη. Εάν πέθαιναν σήμερα θα ήταν ήρωες ή θα κατηγορούνταν για σωβινισμό. ‘Η ότι χαλούν το καλό κλίμα;»

Κάκισε παράλληλα την απόφαση για μετακίνηση του μνημείου αφιερωμένο στον Ισαάκ και Σολωμού από το οδόφραγμα Δερύνειας, τονίζοντας ότι «τους ενόχλησαν τρία μέτρα γης και έβγαλαν ένταλμα επειδή τοποθετήσαμε έναν σταυρό για την μνήμη τους αλλά τα τόσα τουρκοκρατούμενα χωριά, το 37% της κατεχόμενης γης μας δεν τους ενόχλησε».

Δείτε το βίντεο

ΠΗΓΗ