Ανεμογεννήτριες: οικονομικά ασύμφορες και άκρως επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον. Γιατί υπερχρεώνεται το ελληνικό Κράτος για μια τόσο κοστοβόρα επένδυση, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ενεργειακό όφελος και δεν αξιοποιούνται οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης; Τι επιχειρεί να πετύχει η Τουρκία; Αποκαλυπτική συνέντευξη του καθηγητή κ. Αν. Φώσκολου στον Γιώργο Σαχίνη και στον 98.4radio – 17/6/2020

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Παρουσιάζουμε απομαγνητοφωνημένη τη συνέντευξη που έδωσε στον κ. Γιώργο Σαχίνη και στον 98,4 radio, o κ. Αντώνιος Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείο Κρήτης και ομότιμος ερευνητής στη Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά. Ο κ. Φώσκολος αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους είναι οικονομικά ασύμφορη η προμήθεια ανεμογεννητριών. Επίσης αναλύει τις καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον από την εγκατάστασή τους και πόσο επιβλαβής είναι η λειτουργία τους για την υγεία μας. Ο κ. Φώσκολος εξηγεί γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί, αντί να στραφούν στην έρευνα και αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, προωθούν το ασταθές ενεργειακό πρότυπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εισαγωγή φυσικού αερίου (είτε ρωσικού, είτε μέσω Τουρκίας), οδηγώντας τη χώρα προς την οικονομική, οικολογική και στρατιωτική καταστροφή. Μια συνέντευξη που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε όλοι, ειδικά τώρα που η Τουρκία επιχειρεί να βάλει “πόδι” στα ενεργειακά αποθέματα μέχρι και νότια της Κρήτης με τη Λιβύη, όπου, όπως προέκυψε από τις πραγματοποιηθείσες έρευνες, υπάρχει ενεργειακός πλούτος ικανός να καλύψει τη ζήτηση της Ευρώπης.

Ολόκληρη τη ραδιοφωνική συνέντευξη του καθηγητή κ. Φώσκολου, μπορείτε να την ακούσετε εδώ. Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού δημοσιεύουμε στο τέλος της παρούσης ανάρτησης ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης.


Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Στο σημείο αυτό, φίλες και φίλοι ακροατές, θέλω να καλημερίσω εκεί στον Καναδά, ξημερώματα βεβαίως, τον κ. Αντώνη Φώσκολο, γνωστό και μη εξαιρετέο ομότιμο καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έναν από τους βασικούς συμβούλους σε ζητήματα υδρογονανθράκων και στον Καναδά, στο Κράτος. Όμως ο Αντώνης Φώσκολος είναι γνωστός περισσότερο από την επιμονή του, το ξέρετε όλοι, γύρω από την αναγκαία αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Και επειδή ένα από τα μενού των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι υδρογονάνθρακες, άλλωστε αυτούς χρησιμοποιεί βάζοντας μπροστά την τουρκική εταιρεία πετρελαίου η ίδια η Τουρκία, νομίζω ότι η προσέγγισή του σήμερα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα μας δώσει και ειδήσεις. Κύριε Φώσκολε, καλημέρα από το Ηράκλειο.

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ξεκινήσω λίγο με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ[i] σχετικά με τη χαρά του κ. Χατζηδάκη[ii] όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση και μέσα από εκεί θα καταλάβουμε τη σημασία των υδρογονανθράκων.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Βεβαίως, αλλά θα μου επιτρέψετ, κ. Φώσκολε, πριν απ’ αυτό να σας ρωτήσω το εξής απλό: Σήμερα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει μια υπερσυσώρρευση ενδιαφέροντος ιδίως από την Τουρκία, από τη Λιβύη μέχρι και νοτίως του Καστελλόριζου. Αναρωτιέμαι αυτά τα τριάντα χρόνια που έχουν χαθεί αν η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων με τα θαλασσοτεμάχια νωρίτερα, αν είχε ανακηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ, πόσα από αυτά θα είχαμε προλάβει; Το’χετε σκεφτεί;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Πάρα πολλά! Πάρα πολλά! Τώρα θα σου εκμυστηρευτώ κάτι που συζητούσα με το Γιάννη το Μανιάτη[iii], εντάξει; Πρώτη φορά το λέω. Όταν έβγαλε τα οικόπεδα, τα θαλάσσια οικόπεδα, και άρχισε η έρευνα μαζί με την PGS[iv], μου λέει ο υπεύθυνος της PGS, ο Jason Robinson: “Εγώ θέλω να προχωρήσω τις έρευνες υδρογονανθράκων μέχρι κάτω απ’ τη Ρόδο. Μπορεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να με στηρίξει;” Γράφω στο Γιάννη το Μανιάτη: ‘Γιάννη, μπορεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να στηρίξει την επέκταση της έρευνας μέχρι κάτω απ’ τη Ρόδο;” Δεν πήρα απάντηση. Επομένως βλέπετε ότι υπήρχε συνέχεια μία επιφύλαξη, έφτασε μέχρι εκεί που έφτασε ο Μανιάτης, μέχρι κάτω από την Ιεράπετρα, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει ακόμα ανατολικότερα, τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, και να βγάζαμε κι άλλα οικόπεδα. Δεν το κάναμε. Καθυστερήσαμε την ΑΟΖ πάλι εις βάρος μας. Συνέχεια κάναμε σφάλματα από πλευράς εξωτερικής πολιτικής τα οποία τα πληρώνουμε. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή ο πλούτος, ο τεράστιος πλούτος, είναι συγκεντρωμένος νοτιοδυτικά της Κρήτης και βορειοανατολικά της Λιβύης. Γι’ αυτό τώρα παίζεται το παιχνίδι με την Τουρκία που θέλει να κάνει τη βάση σε Μισράτα. Θέλει να κυκλώσει την Ελλάδα και θέλει να εξοπλίσει τα κοιτάσματα τα οποία βασικά είναι προς τη μεριά της Βεγγάζης. Δηλαδή είναι στην περιοχή Χαφτάρ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Λιβύης. Και αυτά ανακαλύφθηκαν, όταν τυχαίως, όχι δεν ήταν τυχαίως, όταν η PGS έκανε έρευνα για τα δικά μας κοιτάσματα νότια της Κρήτης. Τον ρώτησα το διευθυντή της έρευνας τον Jason. Του λέω: “Για να φτάσεις μέχρι αυτό το σημείο πρέπει να ΄χεις μπει μέσα στη Λιβύη”. Μου λέει: “Ναι μπήκα 7 χιλιόμετρα για να μπορέσω να ολοκληρώσω τις μελέτες στην Ελλάδα”. Μόλις μου το ‘πε και τελείωσε όλο αυτό το πράγμα,που ήτανε Σεπτέμβριος του 2014, παραιτείται από την PGS o Jason Robinson και πηγαίνει σε άλλη εταιρεία την ΙΟΝ, με αποστολή να δουλέψει στην περιοχή που είχε ήδη ανακαλύψει τα κοιτάσματα. Η ION με την SPECTRUM αυτή την στιγμή έχουνε δει πόσα κοιτάσματα υπάρχουν πλέον κάτω από την ΑΟΖ της Κρήτης, στο Λιβυκό κομμάτι. 

Λοιπόν υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος, ο οποίος ξεκινάει, κ. Σαχίνη, με τη λεγόμενη μεσογειακή ράχη. Ξεκινάει από τον κόλπο της Κυπαρισσίας και τελειώνει στο Zohr της Αιγύπτου. Όλο αυτό, όλη αυτή η ράχη είναι γεμάτη από κοραλλιογενείς ύφαλους οι οποίοι έχουν φυσικό αέριο. Κι αυτά τα κοιτάσματα είναι η λύσις του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης. Καλά το θέτει τελευταίως ο πρωθυπουργός, ότι η φασαρία μας με την Τουρκία δεν είναι Ελλάδα -Τουρκία, είναι Ευρώπη – Τουρκία. Θα πρέπει κάποια στιγμή η Ευρώπη να καταλάβει ότι ο ενεργειακός της πλούτος βρίσκεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Για ελάτε, ναι, ναι βεβαίως, και δώσατε και νέα στοιχεία που θα κάνουν πάταγο! Όμως θέλω να σας ρωτήσω, μιας και το είπατε εσείς στην αρχή, σας διέκοψα εγώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση της 8ης Ιουνίου είναι 95.728 MWh, που καλύφθηκε χωρίς λιγνίτη κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου, 14,23% υδροηλεκτρικά, 4,92% ανανεώσιμες πηγές και 23,21% από εισαγωγές. “Για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου” ,ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, “λειτουργήσαμε χωρίς τα λιγνιτικά”. Το ερώτημα, λοιπόν, κ. Φώσκολε, που τίθεται με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι ότι, ενώ εμείς συζητάμε για το φυσικό αέριο – και βλέπω εδώ ότι καλύφθηκε η ζήτηση κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου και κατά 23,21% από εισαγωγές, – αυτό που προβάλλεται ως μοντέλο και για την κυβέρνηση που αναφερθήκατε, τουλάχιστον απ’ τον αρμόδιο υπουργό, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Ναι, η οποία είναι πατάτα! Δεν μπήκανε σε λεπτομέρειες. Εντάξει. Παραδεχθήκανε όμως ότι το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο εισάγουμε, είναι αυτό που στηρίζει ουσιαστικά τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Η μεγάλη πατάτα λοιπόν είναι το 4,9% ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αυτό το ποσοστό μας το ‘δωσαν 3000 ανεμογεννήτριες που έχουν 3000 MW και η αγορά τους εστοίχισε στην Ελλάδα 6 δις και 2440 MW φωτοβολταϊκά που εστοίχισαν 7,5 δις €. Σύνολο πληρώσαμε 13,5δις € για 5442 MW οι οποίες μας δίνουν μόνο 5% των αναγκών μας

Το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα; Πατάτα! Πατάτα! Δε δουλεύουν! Και ερώτησα ορισμένους και μου λένε: “Ναι οι ανεμογεννήτριες δουλεύουν, όταν φυσάει αέρας και τα φωτοβολταϊκά όταν δεν έχει συννεφιά γι’ αυτό η απόδοσή τους είναι πολύ μικρή”. Και ερωτώ: Το ίδιο ποσοστό, δηλαδή περίπου 5500 MW είχανε και οι λιγνιτικοί σταθμοί της Πτολεμαΐδος και εκάλυπταν το 72% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή δεχθήκαμε πλέον ότι ενεργειακά είμαστε υποτελείς. Ενώ ήμασταν ανεξάρτητοι κατά 86%, τώρα είμαστε υποτελείς κατά 86% και πληρώσαμε και 13,5 δις € για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά που δε δουλεύουνε. Και πληρώνουμε αυτή τη στιγμή για την εισαγωγή του φυσικού αερίου εκ Ρωσίας ετησίως 2 δις, σύνολο για τα 30χρόνια που παίρνουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέχρι το 2027, 60 δις. 60 δις φυσικό αέριο και 13,5 δις έχουμε ανεμογεννήτριες. 80 δις κοντά… και μετά μου λέτε εσείς γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε κορβέτες για τον Ελληνικό Στρατό. Εντάξει! Διότι όλα τα χρήματα αυτά τα δίνουμε έξω.

Από πού βγαίνουν αυτά τα χρήματα, κ. Σαχίνη; Από τον τουρισμό. Ο τουρισμός δεν αφήνει φράγκο στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα παίρνουμε και τα δίνουμε, για να αγοράσουμε ενέργεια: Ανεμογεννήτριες από την Γερμανία που δε δουλεύουνε, φωτοβολταϊκά που δε δουλεύουνε ή μάλλον δουλεύουνε πάρα πολύ λίγο, και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

 Και θέλω να μπω λίγο σε ένα θέμα της Κρήτης που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, το οποίο είναι μεγάλο σκάνδαλο!…

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μισό λεπτό… μισό λεπτό… θα μπείτε. Όμως, αν αντιλαμβάνομαι σωστά, εδώ μας ξεδιπλώνετε ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός πολιτικά περί πράσινης ανάπτυξης, από πράσινη ενέργεια, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχει ούτε σταθερότητα, είναι κοστοβόρος, μας οδηγεί σε εισαγωγή φυσικού αερίου, και την ίδια ώρα – αυτό θέλω πρώτα να μου πείτε, κ. Φώσκολε, αν είναι έτσι – για τους δικούς μας ενεργειακούς πόρους, όπως είναι το φυσικό αέριο, όχι απλά δεν κάνουμε τίποτε, αλλά δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας, η εταιρεία διαχείρισης η ελληνική των υδρογονανθράκων για την ώρα είναι ακέφαλος.

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Την έχουνε καταστρέψει, το δίδυμο Χατζηδάκη – Θωμά[v].

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Κοιτάξτε, μη κοροϊδευόμαστε. Αυτή τη στιγμή δε συζητάνε την αξιοποίηση του δικού μας πλούτου. Συζητάνε την εισαγωγή ανεμογεννητριών οι οποίες στοιχίζουν ο κούκος αηδόνι και δε δουλεύουνε. Και θα πούμε λίγο παρακάτω και τί μολύνουνε. Θα δημιουργήσουν προβλήματα καρκίνου στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, κι αυτό κανένας δεν το ΄χει πιάσει. Κι όπως έχετε καταλάβει ο κ. Χατζηδάκης, δεν κάνουν περιβαλλοντικές μελέτες, όταν γίνεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών. 

Θα μπω μέσα να σας αναλύσω από τι κατασκευάζεται μία ανεμογεννήτρια και τι τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα δίνει η κάθε ανεμογεννήτρια, τα οποία δε μας λένε πού θα τα θάψουνε, διότι αυτά τα πράγματα, όταν τα θάψεις μέσα σε ασβεστολιθικά πετρώματα, όπου τρέχει το νερό και φεύγει το νερό και πηγαίνει μέσα στα υπόγεια ύδατα, θα πίνουμε εμείς τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, θα πάθουμε καρκίνο. Και έχουμε το ίδιο πρόβλημα σ΄ ένα μέρος σ΄ ένα νομό, το Νομό της Δράμας, όπου ο Αγγίτης ποταμός πηγάζει από τη Ροδόπη, όπου υπάρχουν ακριβώς αυτά τα τοξικά και ραδιενεργά στοιχεία. Και το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου στην Ελλάδα υπάρχει στο Νομό της Δράμας. Οι άνθρωποι της Δράμας πίνουν νερό από τον Αγγίτη ποταμό και παθαίνουνε καρκίνο. Και δεν το ‘χουν καταλάβει ότι μολύνουν αυτά τα πράγματα.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θα έρθετε στα υλικά. Θέλω να μου πείτε, λοιπόν, θεωρείτε ότι είναι επιλογή να πάει πίσω η δική μας έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων, και σε μία εποχή που η Τουρκία έχει φθάσει νοτίως της Κρήτης, στη Λιβύη;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Αυτό είναι το σκεπτικό του Χατζηδάκη και του Θωμά. Αν σας φέρω το παράδειγμα της Κρήτης, θα καταλάβετε τι βρώμικο παιχνίδι παίζεται. Το θέμα της Κρήτης, δεν ξέρω, ήρθαν κάτω στην Κρήτη και μου γράψανε τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Σωστά θα σας πω εγώ, για να έχουμε μία αυτάρκεια.

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: 1000 MW θα έρχονται από αυτές τις δύο περιοχές, που θα παράγουνε ρεύμα με ρωσικό φυσικό αέριο, και θα έρχεται στην Κρήτη. Τα 1000 MW είναι υπεραρκετά, για να καλύψουν τις ανάγκες της Κρήτης. Την επόμενη μέρα έρχεται ο κ. Θωμάς (ο υφυπουργός) και λέει ότι στην Κρήτη μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες των 2500 MW. Ερώτημα: ΓΙΑΤΙ; Όταν έχω ήδη ικανοποιήσει τις ανάγκες μου από την διασύνδεση που κάνει η SIEMENS, τι θέλω τις άλλες 2500 MW που θα στοιχίσουν άλλα 5 δις € για να εγκατασταθούνε; Δε δουλεύουνε! Αλλά αν δε δουλεύουνε, τότε γιατί τις αγοράζουμε; Το «δε δουλεύουνε», μας το είπε η ΑΔΜΗΕ στις 8 Ιουνίου: Δ ε δ ο υ λ ε ύ ο υ ν  οι ανεμογεννήτριες.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Μισό λεπτό, κ. Φώσκολε – για τους πολλούς που δεν καταλαβαίνουν – όταν λέτε δε δουλεύουνε, υπονοείτε ότι δεν έχουν μία σταθερότητα παροχής ενέργειας, ρεύματος…

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Δίνουν το 10% της εγκατεστημένης ισχύος. Όταν λέω 2500 MW, το πολύ να σου δώσει το 10%. Εντάξει; Να σου δώσει 250 MW. Δεν είναι λεμόνια! Αγοράζουμε λεμόνια, για να στηρίξουμε τη Γερμανική βιομηχανία. Ξυπνήστε! Λεμόνια, και όχι μόνο, δηλητηριώδη λεμόνια, άμα θα πάμε να δούμε τι γίνεται με το περιβάλλον! Είναι πατάτα! Λοιπόν, με συγχωρείτε που είμαι τόσο ακραίος.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Παρακαλώ. Είναι η άποψή σας. Τι υλικά είναι αυτά με τα οποία κατασκευάζεται και στερεοποιείται μία ανεμογεννήτρια των 3MW, για να μας εξηγήσετε γιατί θεωρείτε ότι είναι βλαπτικό για το περιβάλλον;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Ωραία. Κοιτάξτε. Η μια ανεμογεννήτρια των 3 MW (πολλαπλασιάστε αυτό επί χίλια ότι σας λέω) θέλει 1200 τόνους τσιμέντο για να στερεωθεί, που σημαίνει αργιλικά ορυκτά και οξείδιο του ασβεστίου. Θέλει 335 τόνους χάλυβα, που σημαίνει σίδερο, μεταλλευτικό κωκ, μολυβδένιο, για να ισχυροποιηθεί το κράμα και επίσης ψευδάργυρο ως αντιδιαβρωτικό.

Αυτά τα πράγματα τα παίρνουμε: το μεν σίδερο, Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα, δηλαδή παίρνουμε από ορυχεία. Δεν είναι… η ανεμογεννήτρια δε γίνεται από σανό. Εντάξει;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ : Χρειάζεται και κοβάλτιο για τους μαγνήτες;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Το μετάλλευμα από Χιλή, Κίνα και Περού, τον ψευδάργυρο από Περού, Αυστραλία και Βολιβία.

Θέλω περίπου 5 τόνους χαλκό που τον παίρνω από Χιλή, Περού και Μεξικό.

Θέλω 3 τόνους αργίλιο, αλουμίνα, που αναγκάζομαι να τα πάρω από τα ορυχεία της Βραζιλίας και της Αυστραλίας.

Και έρχεται τώρα το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα:

Θέλω 545 κιλά δυσπρόσιο και 91 κιλά νεοδύμιο που είναι τα τοξικά απόβλητα. Θα μπούμε μέσα να δούμε τι κάνουνε.

Θέλω ψευδάργυρο, αντιδιαβρωτικό.

Θέλω κοβάλτιο για τους μαγνήτες μου, που το βγάζω από την Κατάνγκα της Αφρικής.

Βλέπετε ότι χρησιμοποιούμε δεκάδες ορυχεία, για να βγάλω αυτά τα πράγματα. Καταστρέφω το περιβάλλον σε δεκάδες περιοχές του κόσμου, για να πάρω εγώ την ανεμογεννήτρια.

Θέλω τα πλαστικά για τα πτερύγια, που γίνονται με πλαστικά ενισχυμένα με ρητίνες, και τελικά θέλω και ένα εξαφθοριούχο θείον, το οποίο δρά ως ψυκτικό και το οποίο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, είναι αέριο θερμοκηπίου 2500 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο τους άνθρακος. Αυτό το ψυκτικό μπαίνει στο μηχανισμό.

Λοιπόν, να μη πάω στο χαλκό, διότι, όταν λέω θέλω 5 τόνους χαλκό, το μετάλλευμα που βγάζω αυτή την στιγμή έχει περίπου 8 γραμμάρια ανά κιλό πετρώματος. Εκατομμύρια πετρώματα πρέπει να βγάλω, για να πάρω την ποσότητα αυτή που θέλω. Για ΜΙΑ ανεμογεννήτρια!

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ : Των 3 MW. Μάλιστα! Εάν θέλω 3000 ΜW;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Αυτά δε γίνονται στην Ευρώπη, γίνονται αλλού, οπότε μπορεί να πεθαίνει όποιος θέλει να πεθαίνει. Πάμε κυρίως στις σπάνιες γαίες και τα τοξικά μέταλλα:

Για να πάρω έναν τόνο σπάνιων γαιών από τα ορυχεία της Κίνας και της Μογγολίας, πρέπει να κάνω επεξεργασία με βασιλικό νερό, που αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας είναι να δημιουργηθούν 420000 κυβικά πόδια τοξικών αερίων, 2000 κυβικά πόδια όξινα λύματα και ένας τόνος ραδιενεργών αποβλήτων ανά ανεμογεννήτρια.

Πόσες ανεμογεννήτριες έχουμε στην Ελλάδα; Αυτά τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα πού θα τα θάψουμε; Δεν κάνουμε περιβαλλοντικές μελέτες.

Το δεύτερο κακό των ανεμογεννητριών δε θέλουμε να το συζητάμε. Εξάγουμε συνάλλαγμα. Είμαστε πτωχοί. Έχουμε ανεργία και κάθε δύο μήνες δανειζόμαστε από την Ευρώπη χρήματα με 1,5%, για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδος.

Αυτή είναι η ανάπτυξις; Ερωτώ. Μ’ ακούει κανένας; Μ’ ακούει ο περιφερειάρχης;

Αυτή είναι η ανάπτυξις της Ελλάδος; Το να δανειζόμαστε κάθε δύο μήνες από το εξωτερικό, όταν μπορούμε εκμεταλλευόμενοι τα δικά μας τα κοιτάσματα να ξεπληρώσουμε όλα τα χρέη μας, να δυναμώσουμε το Στρατό;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ : κ. Φώσκολε, ποιά είναι η μέση διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Είναι 20 χρόνια. Κάθε 20 χρόνια πρέπει να ανανεώνεται. Λοιπόν, οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν παράγουν, είναι προβληματικές, κ. Σαχίνη, είναι τρομακτικά προβληματικές! Για να βάλω την ίδια ισχύ, όπως ένας σταθμός λιγνιτικός των 300 MW, θα ξοδέψω γύρω στα 700 εκατομμύρια για την ανεμογεννήτρια. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε είκοσι χρόνια πρέπει να βάζω 700 εκατομμύρια. Ένας λιγνιτικός σταθμός κρατάει 45 χρόνια. Ένας σταθμός της ίδιας ισχύος που είναι με ανεμογεννήτριες κρατάει είκοσι χρόνια. Γι’ αυτό και επιδοτούμε τις ανεμογεννήτριες. Τις επιδοτούμε! Καταστρεφόμαστε! Επιδοτούμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Επιδοτούμε το ένα! Επιδοτούμε το άλλο! Από πού επιδοτούνται αυτά; Από τους φόρους τους δικούς σας και τους δικούς μας! Και βγαίνουμε και επαιτούμε μετά.

Είναι ντροπή, είναι ντροπή και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κατά την γνώμη σας, η συζήτησι πιστεύετε ότι γίνεται σε λάθος βάση; Δηλαδή, ότι εδώ έχει στηθεί ένα κόλπο τζίρου εκατομμυρίων, δισεκατομμυρίων πράσινης ανάπτυξης…

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Δισεκατομμυρίων! όχι εκατομμυρίων…

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: …Μάλιστα! Πράσινης ανάπτυξης που αφορά χώρες που τα παρασκευάζουν, και την ίδια ώρα εμείς δε συζητάμε για το δικό μας ορυκτό πλούτο. Αυτό λέτε;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Μα και η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία έχουνε πάρει παράταση των λιγνιτικών τους μονάδων μέχρι το 2050. Μάλιστα η Γερμανία είχε βάλει, πριν ένα μήνα, μία καινούρια λιγνιτική μονάδα των1000 MW, μιάμιση φορά το δυναμικό της «Πτολεμαΐδος 5», η οποία θα κρατήσει μέχρι το 2065. Ποιον κοροϊδεύουμε; Εδώ πέρα γίνεται…, κ. Σαχίνη, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Εντάξει; Λοιπόν! Πάρα πολλοί πολιτικοί μπαίνουνε φτωχοί και βγαίνουν πλούσιοι. Νομίζω ότι σας έδωσα την απάντηση.

Δεν μπορείς να αγοράζεις ανεμογεννήτριες. Είναι αντιοικονομικές. Είναι αντιπεριβαλλοντικές.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ : Κ. Φώσκολε, πιστεύετε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τις εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες, με το φυσικό αέριο που εσείς υποστηρίζετε, εξ αρχής, ότι έχει πλούσια κοιτάσματα νοτιο-νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης; Από σας έχουμε μάθει τις περίφημες λεκάνες του Ηροδότου και όχι μόνο. Πιστεύετε ότι κινδυνεύουμε να το χάσουμε αυτό το τρένο;

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Ε, δε νομίζω. Κάποια μέρα θα ξυπνήσουμε, αυτά τα κοιτάσματα τα θέλουν οι Ευρωπαίοι. Και ασφαλώς επειδή οι Αμερικανοί θέλουνε να περιορίσουνε τους Ρώσους από την Ευρώπη, κάποια μέρα θα μας οδηγήσουνε οι Αμερικανοί στην αξιοποίηση. Εμείς δεν κάνουμε ποτέ μας τίποτε. Εμείς ακολουθούμε.

Εγώ ντρέπομαι αυτή τη στιγμή, δέκα χρόνια που πολεμάμε, από τότε που ξεκίνησε ο Μανιάτης, από το 2011 μέχρι σήμερα, να έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, να γίνουμε πλούσιοι, να το ξέρουμε ότι είμαστε πλούσιοι, και να οδηγούμεθα στην φτώχεια! Αυτό είναι εγκληματικό! Πραγματικά είναι εγκληματικό! Έχουμε τέτοιο πλούτο και βγαίνουμε και δανειζόμαστε! Δε θέλω να πω πιο βαριές λέξεις αυτή τη στιγμή. Εντάξει;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θέλω πριν σας αποχαιρετήσω, να σας ρωτήσω αν όλο το κλίμα, έτσι όπως το εισπράττετε από τον Καναδά, το γεωπολιτικό, με τις διαρκείς απειλές της Τουρκίας, πιστεύετε ότι θα οξυνθεί, αν θέλετε και για λόγους ενεργειακών πόρων, αφού η Τουρκία φαίνεται να είναι πεισμένη ότι μεταξύ Λιβύης και Κρήτης υπάρχει πλούτος και χρησιμοποιεί την κρατική της εταιρεία. Χρησιμοποιεί γεωτρύπανα.

 ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει ο τεράστιος πλούτος. Επίσης, επειδή η Τουρκία έχει χάσει το μπαλάκι, μη κοροϊδευόμαστε αυτή τη στιγμή, δεν θέλει μόνο να ελέγχει τον πλούτο που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κεντρική Μεσόγειο, αλλά θέλει να ελέγχει επίσης και τη διακίνηση προϊόντων που έρχονται από την Κίνα και τον Περσικό κόλπο, περνάνε διώρυγα Σουέζ με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Θέλει να στραγγαλίσει, όχι την Ελλάδα, θέλει να στραγγαλίσει την Ευρώπη. Προσπαθήστε να το καταλάβετε. Θέλει να ελέγχει την ναυσιπλοΐα την οποία αυτή τη στιγμή την ελέγχει η Ελλάδα. Κάτω από την Κρήτη περνάνε ανά μισή ώρα ένα πλοίο με εμπορεύματα ή ενέργεια προς τα λιμάνια της δυτικής Ευρώπης, κυρίως Ρότερνταμ και Αμβέρσας. Εάν αυτοί εγκατασταθούνε στη Λιβύη, τότε θα ελέγχουνε και τηνναυσιπλοΐα. Η Κρήτη δεν είναι μόνο βάσις Αμερικανική. Ελέγχει την ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα πράγματα εμείς θα τα χάσομε. Παίζομε παιχνίδια ηλιθίων αυτή τη στιγμή εσκεμμένως. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όλος ο Ελληνικός λαός, τρέφει τους Γερμανούς, τους Κινέζους, και τους Ρώσους, κι εμείς πεινάμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Εισάγουμε ενέργεια που σημαίνει εξάγουμε συνάλλαγμα. Απλά πράγματα. Εμείς οι πεινασμένοι εξάγουμε συνάλλαγμα. Πεινάμε, δανειζόμαστε, εξάγουμε συνάλλαγμα. Λοιπόν, είναι απλά πράματα. Το είπε η ΑΔΜΗΕ, 86% εισάγομε. Εισαγωγή σημαίνει πληρώνω. Εντάξει. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της άφρονης οικονομικής πολιτικής.

Δεν ξέρω, εγώ δεν έχω βρει ένα οικονομολόγο που να ΄χει λίγο μυαλό. Με συγχωρείτε για τη φράση. Εντάξει. Δε βλέπουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει προς την καταστροφή; Καταστροφή! Και οικολογική καταστροφή και οικονομική καταστροφή! Και βαδίζουμε και στη στρατιωτική καταστροφή! Παντού! Παντού! Θέλουμε αυτά τα πράγματα. Είναι ντροπή!

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ : Αντώνης Φώσκολος, θέλω να τον ευχαριστήσω σε μία συνέντευξη ποταμός. Είπε αυτό που πιστεύει,… και το πιστεύει με πάθος. Καλή σας ημέρα από το Ηράκλειο, κ. Φώσκολε, να είστε καλά

ΑΝ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Καλημέρα σας!


[i]) ΑΔΜΗΕ=Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας http://www.admie.gr/i-etaireia/apostoli/

[ii]) Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

[iii]) Γιάννης Μανιάτης, διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

[iv]) PGS=Διεθνούς φήμης νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS – www.pgs.com)

[v]) Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 

Το κόλπο δις που κρύβει η «πράσινη ανάπτυξη» – Γιατί δεν αξιοποιούνται οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες