Επικαιρότητα
Έτοιμη η λύση για το Δημογραφικό
9 Ιούν 2021
Άρθρο της Παναγιώτας Μπουραντά
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Με τον πιό επίσημο τρόπο προπαγανδίζεται η ενσωματωση των μεταναστών ως η μόνη λύση του δημογραφικού. Για την διαιώνιση του Ελληνικού Έθνους ούτε λόγος από τους κρατούντες…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ένα από τα εντονότερα προβλήματα της εποχής που αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι αυτό της υπογεννητικότητας. Μπορεί να μην γίνεται άμεσα αντιληπτό καθώς υπολανθάνει κάτω από άλλα περισσότερο καταπιεστικά, όπως η οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος που έχει στην καθημερινότητά μας ή πιο πρόσφατα, την τελευταία χρονιά, η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Πράγματι, διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο ότι το έτος 2019 ήταν χρονιά ορόσημο, καθώς σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων από το 1932, οι οποίες ανήλθαν στις 83.763 ενώ οι θάνατοι έφτασαν τις 124.965. Η αρνητική «ψαλίδα» μεταξύ θανάτων και γεννήσεων έχει αρχίσει από το 2011, μια χρονιά μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, και διαρκεί μέχρι σήμερα ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, δεν αναμένεται να κλείσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, με κάποιους επιστήμονες (κοινωνιολόγους, στατιστικολόγους) να κάνουν λόγο για αρνητικό ισοζύγιο θανάτων/γεννήσεων έως και τα επόμενα 20 χρόνια στην πατρίδα μας. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα το 2020, όπου η πανδημία του κορωνοϊού ενίσχυσε την υπογεννητικότητα, με τους ειδικούς να αναμένουν δυστυχώς νέο αρνητικό ρεκόρ τη χρονιά αυτή.
Το 2011 που πραγματοποιήθηκε η τελευταία απογραφή πληθυσμού-κατοικιών, και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ανακοινώθηκε ότι η χώρα είχε μόνιμο πληθυσμό 10.816.286 κατοίκων. Εξ αυτών, μόνο 9.904.286 είχαν την ελληνική υπηκοότητα. Το 2021 είναι επίσης έτος απογραφής, η οποία λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έφερε η πανδημία, θα διεξαχθεί από το Σεπτέμβριο. Αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα, ιδίως ενόψει των πολλών «ελληνοποιήσεων» που έγιναν την τελευταία δεκαετία λόγω αλλαγής του νόμου χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας όσο και της αθρόας εισροής μεταναστών και προσφύγων που έχει, με την ένα ή τον άλλο τρόπο, εγκαταστήσει μεγάλους αριθμούς αλλοδαπών στη χώρα.
Πίσω πάλι στο θέμα της υπογεννητικότητας, πολλοί αναρωτιούνται για τα αίτια αλλά και για τις λύσεις. Τοποθετούν την βασικότερη αιτία στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία και τη οικονομική στενότητα στις οικογένειες να θρέψουν και να προσφέρουν τα καλύτερα εφόδια για τα παιδιά τους. Η στενότητα αυτή, που έχει απειλήσει την επιβίωση ακόμη και των ίδιων των νέων ανθρώπων, πριν κάνουν παιδιά, έχει αποτρέψει πολλούς, τους περισσότερους νέους που βρίσκονταν στην κατάλληλη παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία την προηγούμενη δεκαετία, από το να δημιουργήσουν οικογένεια. Άλλους οδήγησε στη μετανάστευση και άλλους στην άχαρη ζωή του να δουλεύουν όλη μέρα για πενιχρούς μισθούς, που μόλις αρκούν για επιβίωση του ενός.
Στα πλαίσια αυτά, εντοπίζοντας το πρόβλημα σε αίτια οικονομικής και κοινωνικής παθογένειας, οι λύσεις που προτείνονται από τους ειδήμονες έχουν κυρίως οικονομικό προσανατολισμό. Θα πρέπει (σύμφωνα με ό,τι προτείνουν) να διαμορφωθεί καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, επιδοματική πολιτική, καλύτερα εργασιακά ωράρια για τους γονείς ώστε να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά, προνόμια για μονογονεϊκές οικογένειες, ακόμα και άρση των έμφυλων διακρίσεων στη δημιουργία οικογένειας (αναγνώριση ως «οικογένειας» δηλαδή τη συμβίωση με παιδιά ατόμων του ιδίου φύλλου)…
Φυσικά, δεν γερνάει (ή μειώνεται) μόνο η Ελλάδα, γερνάει όλη η Ευρώπη. Το πρόβλημα εντοπίζεται λίγο ως πολύ σε όλο το δυτικό κόσμο. Ως μια ακόμα λύση συζητείται, λάθρα, από τους ειδικούς, ακόμα και από τους πολιτικούς, η αντιμετώπιση του δημογραφικού από αλλοδαπούς μετανάστες. Η «λύση» μάλιστα αυτή, βλέπουμε εν τοις πράγμασι να υλοποιείται, χωρίς ειλημμένη, φανερή τουλάχιστον, και επίσημα θεσμοθετημένη απόφαση και χωρίς ενημέρωση των ελλήνων πολιτών (π.χ. μέσω προεκλογικής ανακοίνωσης και δέσμευσης ώστε να τύχει επικύρωσης ή απόρριψης από τη ψήφο του λαού). Βλέπουμε, λοιπόν, πως τα τελευταία έτη έχει αλλάξει το δίκαιο της ιθαγένειας, χαλαρώνοντας πολύ τις προϋποθέσεις που μπορούν, τουλάχιστον οι ανήλικοι, να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια (υπηκοότητα κατά τον παραδοσιακό όρο). Η αθρόα εισροή οικονομικών μεταναστών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και το λεγόμενο πρόβλημα του προσφυγικού έχει φέρει στη χώρα σημαντικούς πληθυσμούς αλλοδαπών, κυρίως νεαρής ηλικίας, που τελικά διαμένουν για μεγάλα διαστήματα έως και μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ ειδικά τους τελευταίους η διεθνής και εγχώρια πολιτική βούληση επιθυμεί να κρατήσει επί ελληνικού εδάφους.
Έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμα και ιεράρχες να έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ των μεταναστών που «θὰ μείνουν καὶ θὰ ριζώσουν ἐδῶ, τὰ παιδιά τους θὰ νιώθουν τὴν γῆ μας Πατρίδα τους», «θα πάρουν για νύμφες και γαμπρούς, τα παιδιά μας» ενώ η ελληνική «ἐγκαταλελειμμένη σήμερα χέρσα γῆ, θὰ καλλιεργεῖται ἀπὸ νιόφερτους γεωργοὺς ποὺ θὰ ἀξιοποιοῦν τὰ εὔφορα χώματά μας καὶ ζῶα, βοοειδὴ καὶ αἰγοπρόβατα, θὰ καταναλώνουν τὸ θαλερὸ χορτάρι τῆς ὑπαίθρου μας ποὺ σήμερα τὸ καίει ἀνεκμετάλλευτο ὁ ἥλιος».
Πολλές οι προτεινόμενες «λύσεις» αλλά καμία δεν φαίνεται προς το παρόν εφικτή.
Θα πρέπει όμως και εμείς οι Έλληνες πολίτες να σκεφτούμε, ποια πατρίδα θέλουμε να έχουμε στο μέλλον. Έχουμε συναίσθηση του τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Εκτιμούμε τον ελληνικό πολιτισμό; Μας συνδέει τίποτα με την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας; Ή θέλουμε αντικατάσταση απλώς του ντόπιου πληθυσμού με ανθρώπινο δυναμικό για να μην μείνει πίσω η οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία; Μόλις χθες η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοβουλίας γνωστής τράπεζας για το δημογραφικό, δήλωσε: «αναγκαίο να δούμε το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Η ομαλή ένταξή τους δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας». Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη στην ίδια εκδήλωση και ο Επίτροπος στην Ε.Ε. και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατ’ ακριβολογία, όμως, και όπως προκύπτει και από τα ίδια τα λόγια τους, δεν πρόκειται για επίλυση του δημογραφικού με μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων αλλά ουσιαστικά για αντικατάσταση του πληθυσμού από άλλους πληθυσμούς, τόσο με την εγκατάσταση εδώ των αρχικών προσφύγων και μεταναστών, όσο και με τις γεννήσεις τέκνων από αυτούς τα επόμενα χρόνια.
Σκέφτομαι ότι πριν λίγες μόλις δεκαετίες οι παππούδες μας, και οι γονείς μας ακόμα έως τα παιδικά τους χρόνια, ζούσαν σε συνθήκες πολύ μεγαλύτερης υλικής φτώχειας και μεγάλωσαν βάζοντας κυριολεκτικά ένα πιάτο φαγητό στο κέντρο του τραπεζιού, στο οποίο βουτούσαν όλοι το ψωμί. Να μην μιλήσουμε για λίγο παλαιότερα, όταν τον καιρό της τουρκοκρατίας οι πρόγονοί μας αντιμετωπίζοντας πείνα, αρπαγή, χαράτσια, εξισλαμισμό, καθημερινό αφανισμό, διατήρησαν ανόθευτη και την πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και έκαναν παιδιά έχοντας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης για να μην χαθεί το έθνος. Γι’ αυτούς δεν ήταν ευκολότερο να τα εγκαταλείψουν όλα, για να εξασφαλίσουν τη θέση του αφέντη, που τόσο τους υπόσχονταν οι Τούρκοι προκειμένου να εξισλαμιστούν;
Γι’ αυτό, όσο κι αν πασχίζουν οι «ιθύνοντες» φοβούμαι ότι δεν θα βρουν λύση. Ο προσανατολισμός τους είναι αποκλειστικά υλικός. Καλύτερο οικονομικό περιβάλλον δεν πρόκειται να έρθει σύντομα, αφού τα περιβάλλοντα αυτά δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να δημιουργηθούν μέσα σε μια μέρα, η επιδοματική πολιτική δεν μπορεί να συντηρήσει μια οικογένεια, πολύ δε περισσότερο από ένα κράτος ουσιαστικά πτωχευμένο. Οι γεννήσεις δεν θα αυξηθούν ποτέ όσο επιτρέπονται οι εκτρώσεις και όσο οι νέοι στρέφονται χωρίς σκέψη προς αυτές για να αποφύγουν τις ευθύνες. Ούτε όσο προσπαθούν να θεσμοθετηθούν θεσμοί «άνομης οικογένειας» ατόμων ιδίου φύλλου, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να παράξουν με φυσικό τρόπο παιδιά, παρά μόνο να υφαρπάξουν παιδιά που σε άλλα χέρια θα μπορούσαν να έχουν πιο ισορροπημένη ανατροφή και πιο δίκαιη μοίρα ή να παραγγείλουν παιδιά μέσω παρένθετων μητέρων.
Η μοίρα του έθνους μας είναι στα δικά μας χέρια. Μάλλον, στη δική μας συνείδηση και στον δικό μας αγώνα. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των προγόνων μας που, χωρίς πολλές απαιτήσεις, αντιμετώπιζαν τη ζωή με καρτερία αλλά χωρίς τη διάθεση να «πουλήσουν» αυτό που έχουν μέσα τους. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Δεν είναι οι συνθήκες υλικής ευμάρειας που θα αυξήσουν τις γεννήσεις. Είναι η δική μας υπομονή, χωρίς να αποποιούμαστε τον καθημερινό αγώνα, συνοδευόμενη από την απλή πίστη στο Θεό ότι όλα θα διευθετηθούν και με μικρή προσπάθεια για χριστιανική και μυστηριακή ζωή με τη βοήθεια καλού πνευματικού. Είναι θα έλεγα και βαθύτατα πνευματικό. Να συνειδητοποιήσουμε τις προσωπικές και εθνικές μας αμαρτίες. Όσο συνεχίζονται οι χιλιάδες εκτρώσεις στη χώρα μας, ποτέ δεν θα λυθεί το δημογραφικό. Όσο προσπαθούν οι πολιτικοί να θεσμοθετήσουν «οικογένεια» στους ομοφυλόφιλους από εκεί που δεν υπάρχει, δεινά θα μας έρχονται ως έθνος και όχι ευλογία. Αν δεν θελήσει ο Θεός να αλλάξουν τα πράγματα, όσα μέτρα και να πάρουν οι αρμόδιοι, αποτέλεσμα δεν θα έρθει. Αν όμως δώσουμε στον Θεό έστω και μικρές αφορμές να κινήσει την Χάρη του, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει.
ΥΓ: Το θέμα είναι «καυτό». Κατά τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του άρθρου, ανακοινώθηκε στην τηλεόραση η πρωτοβουλία πολύ γνωστής τράπεζας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Επιφυλασσόμεθα να μελετήσουμε τις δράσεις που θα αναληφθούν στα πλαίσια της παραπάνω πρωτοβουλίας, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή δεν θα αναλωθεί απλώς σε δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους για αντιμετώπιση του κόστους εξωσωματικής γονιμοποίησης ή σε επιτροπές «διαλόγου» που αναλύουν τα αυτονόητα. Σεβαστή η ανάγκη των άτεκνων ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά θα θέλαμε από την τράπεζα, αν όντως σκοπεύει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, να σταματήσει τους πλειστηριασμούς των κατοικιών που οι λοιπές οικογένειες στεγάζουν τα παιδιά τους.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Με αλλοεθνείς και αλλόθρησκους μετανάστες θέλει να λύσει το δημογραφικό μας η Νέα Τάξη
– Να διορθώσουμε το δημογραφικό με γεννήσεις μεταναστών, που θα μας βοηθήσουν και στην Aνάπτυξη!!!
– Ποια λύση βρήκε η Κυβέρνηση για το Μεταναστευτικό!