Επικαιρότητα

Ευχές για το Κουρμπάν Μπαϊράμ και προσευχή στο Τέμενος από τη Ι.Μ. Διδυμοτείχου

εικόνα άρθρου: Ευχές για το Κουρμπάν Μπαϊράμ και προσευχή στο Τέμενος από τη Ι.Μ. Διδυμοτείχου

Και ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Απόστολος Πορτοκαλίδης, εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου στην πρωινή προσευχή στο Τέμενος.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Έγινε γνωστό πως μια ιδιαίτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στην ακριτική πόλη του Διδυμοτείχου. Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός παραβρέθηκε με τον Μουφτή Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν σε μαγαζί της πόλης επ’ ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Κουρμπάν Μπαϊράμ. Εκεί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφώνησαν αμφότεροι πάνω σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Έχει αξία να τονιστεί ότι τις παραμονές της κατανυκτικής περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου θεώρησε κόσμιο και πρέπον να συναντηθεί με τον τοπικό Μουφτή προκειμένου να του εκφράσει τις ευχές του για τη μουσουλμανική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ. Είναι απορίας άξιο πώς θα μπορούσε μία τέτοια ενέργεια να είναι θεάρεστη. Ακόμη, πώς θα μπορούσε να είναι ευλογημένη η συνάντηση ενός Μητροπολίτη της Ελλαδικής Εκκλησίας για την ανταλλαγή ευχών με τον έτερο σε ηγετική θέση αλλότριας θρησκείας.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως δύο τινά συμβαίνουν και καταλύουν εκ βάθρων αυτήν τη συνάντηση. Πιο συγκεκριμένα, με αυτήν του την κίνηση ο Δεσπότης αναγνωρίζει ιερότητα και θρησκευτικότητα σε μια έτερη θρησκεία η οποία βρίσκεται μακριά από την Αλήθεια του Χριστού μας. Μάλιστα δεν πρόκειται απλά για μία πλανεμένη θρησκεία, αλλά για τον έναν από τους δύο μεγάλους εχθρούς της πίστης μας, τον μουσουλμανισμό. Αυτό αναφέρεται και επιβεβαιώνεται από τη σχετική ομιλία του π.Θεοδώρου Ζήση. Ο άλλος μεγάλος εχθρός της Ορθοδοξίας μας είναι φυσικά ο παπισμός.

Ο Μητροπολίτης θα έπρεπε να γνωρίζει πως ο Μουφτής δεν έχει την αλήθεια, η πίστη του δε σώζει και κατά συνέπεια οι ευχές του είναι άκυρες. Επιπλέον, ως απότοκο αυτής της υποκριτικής επικοινωνίας δεν επέρχεται η ωφέλεια του ποιμνίου, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι οι μωαμεθανοί και οι χριστιανοί έχουν κοινά στοιχεία που τους ενώνουν. Είναι σαφές, πως όχι μόνο δε μεταδίδεται ανόθευτη η πίστη μας, αλλά διαιωνίζεται το μπέρδεμα και η θολούρα.

Ένα ακόμη στενάχωρο και αποκαρδιωτικό γεγονός είναι ότι πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος κατέλαβε βάρβαρα την Αγια-Σοφιά, τη μαγάρισε και τη μετέτρεψε σε ναό δαιμόνων. Ταυτόχρονα, το όμοιο έπραξε και με άλλους χριστιανικούς ναούς που βρίσκονται στην Τουρκία κάνοντάς τους και αυτούς τζαμιά. Το επόμενο πρωινό, όπως πληροφορούμαστε από το σχετικό δημοσίευμα στο σάιτ της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Απόστολος Πορτοκαλίδης, εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου στην προσευχή στο Τέμενος. Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν, έγκειται στο ότι έχει χαθεί η ουσία και το μέτρο και έχει απολεσθεί ο στόχος. Μία άλλη ουσία φθαρτή και ένας πλάνος στόχος έχουν υποκαταστήσει τα γνήσια και αληθινά. Πρωτεύον δεν είναι η ανόθευτη πίστη στον Ένα και αληθινό Θεό που σώζει, αλλά οι διαπροσωπικές σχέσεις, το κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτή η πλανεμένη συναλληλία του διαβόλου που βλέπουμε να οργιάζει στις μέρες μας και βάζει τους Ορθόδοξους να συνευρίσκονται με πάσης φύσεως αιρετικούς και αλλόθρησκους για να λυθούν δήθεν, τα προβλήματα του κόσμου. Όμως, τίποτα δε λύνεται, αφού τους σέρνει από τη μύτη ο διάβολος.

Ο Αρχιμανδρίτης κ. Πορτοκαλίδης άραγε γνωρίζει τους Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας που απαγορεύουν αυτού του είδους τις συναναστροφές με αιρετικούς, αλλόθρησκους και ετερόδοξους; Παραθέτουμε τον ΛΒ της εν Λαοδικείας Τοπικής Συνόδου: «ότι ου δει αιρετικών ευλογίας λαμβάνειν, αίτινες εισίν αλογίαι μάλλον, ή ευλογίαι» και τον Κανών ΞΕ΄των Αγίων Αποστόλων: «Ει τις κληρικός ή λαϊκός, εισέλθοι εις συναγωγήν Ιουδαίων, ή αιρετικών προσεύξασθαι, και καθαιρείσθω και αφοριζέσθω». Οι Κανόνες αυτοί, επικυρώθηκαν από τις Δ΄, ΣΤ΄και Ζ΄ Οικουμενικές Συνόδους. Είναι αξιοπερίεργο ότι, ενώ ένας απλός χριστιανός δεν τολμά και δεν επιθυμεί να εισέλθει σε χώρους λατρείας αλλόπιστων, ούτε και να ανταλλάξει ευχολόγια μαζί τους, ο ίδιος όντας Αρχιμανδρίτης και ιερέας του Υψίστου παραβρέθηκε στο Τέμενος την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής. Δεν έχει αντιληφθεί πως δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, αλλά ενδεδυμένος το Σχήμα που φέρει είναι εκπρόσωπος του Χριστού επί της γης; Δε χωράνε κοινωνικές κοσμικές αβρότητες στα θέματα της πίστεως. Δεν πρόκειται για θέμα προσωπικής φιλίας, αλλά τη στάση της επίσημης Εκκλησίας προς τους αλλόπιστους. Αυτή ακριβώς ήταν η ώρα για τον συγκεκριμένο αρχιμανδρίτη να εφαρμόσει την αγία ανυπακοή προς τον μητροπολίτη του.

Συμπερασματικά, αυτό που προκαλεί οξύ προβληματισμό στην περίπτωση του Αρχιμανδρίτη, είναι αν όντως έχει άγνοια των Κανόνων της Πίστης μας. Γνωρίζουμε βέβαια, πως ο συγκεκριμένος Αρχιμανδρίτης έχει σπουδάσει θεολογία και εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η συμπεριφορά του δε βασίζεται στην άγνοια αλλά είναι μία συνειδητή επιλογή. Επιπλέον, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γεγονός που μας κάνει να αναρωτηθούμε αν ο λόγος των στενών επαφών του με τους αλλόπιστους, είναι ένα τεκμήριο της οικουμενιστικής πεποίθησης, απαραίτητο για να λάβει ως αντάλλαγμα το οφφίκιο του Μητροπολίτη στο μέλλον. Ο καιρός θα το δείξει…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Τα νταούλια του Ισλάμ στο ιφτάρ και στο σαχούρ στην Θράκη ελεύθερα, οι Επιτάφιοι όμως;
Μητροπολίτες, Μουφτήδες και γυναίκα Πρωθυπουργού, για μια Διακήρυξη άνευ σημασίας. Έλλειπε ο Ιησούς Χριστός! [ΒΙΝΤΕΟ]
Κληρικός της εν Ουκρανία νέας σχισματικής Εκκλησίας στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου
Το υπόμνημα-πόρισμα των Συνοδικών Επιτροπών για την Ουκρανική Αυτοκεφαλία
Ευχές της Μητροπόλεως Μαρωνείας για την εορτή του Κουρμπάν Μπαϊραμίου

Σχετικά άρθρα

Κατά ιερομ. Νικήτα Παντοκρατορινού για τις εκκλησιολογικές του αιρέσεις και την συκοφάντηση του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά

του Αγαθόνικου. Σε ομιλία του για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά ο Αγιορείτης γέρων διαστρέφει την εκκλησιαστική μας ιστορία και εκμεταλλεύεται το κύρος του Αγίου, για να προωθήσει τις αιρέσεις του

Μεγάλη προδοσία από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου!

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου είναι ο μέγας βοηθός στην διαδικασία για την αναγνώριση της εκκλησίας τους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.