Επικαιρότητα

Φιλανθρωπική συναυλία της Ι.Μ. Πατρών με αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου που αποτεφρώθηκε στην Βουλγαρία

εικόνα άρθρου: Φιλανθρωπική συναυλία της Ι.Μ. Πατρών με αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου που αποτεφρώθηκε στην Βουλγαρία

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 17 Σεπτεμβρίου, η ηλεκτρονική σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών δημοσίευσε την ανακοίνωση με τίτλο “ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ“.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: “Στο πλαίσιο των Ιερών Πρωτοκλητείων 2019 θα πραγματοποιηθή στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών μεγάλη φιλανθρωπική Συναυλία από τον καλλιτέχνη Γεώργιο Νταλάρα, με την συμμετοχή και άλλων Καλλιτεχνών . Η συναυλία θα πραγματοποιηθή στο γήπεδο Μπάσκετ Απόλλωνα Πατρών στις 27 Νοεμβρίου 2019».
————————————————————————————–
Αυτή η φιλανθρωπική Συναυλία της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών είναι ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου!!!
Η ηλεκτρονική σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών έχει προσθέσει και την αφίσα της συναυλίας αυτής, στην οποία αναγράφεται η φράση  “Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου».

Επίσης και το διαφημιστικό βίντεο της Φιλανθρωπικής Συναυλίας (που βρίσκεται στην ανακοίνωση της ΙΜ. Πατρών) αναφέρει τη φράση “μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών” καθώς και τη φράση “Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου». 
————————————————————————————–

Θα θέλαμε να παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες για τον Μάνο Ελευθερίου:
Ο Μάνος Ελευθερίου κοιμήθηκε στις 22 Ιουλίου 2018, αλλά η σορός του, μετά από επιθυμία του ίδιου, αποτεφρώθηκε στη Βουλγαρία καθώς στη χώρα μας δεν επιτρέπονται οι αποτεφρώσεις (εδώ). 
Επίσης, η οικογένεια του σχολίασε στα social media (εδώ): «Η σορός του Μάνου Ελευθερίου μεταφέρθηκε σήμερα στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Σε μια χώρα που εν ριπή οφθαλμού μπορεί να καείς ζωντανός, απαγορεύεται να καείς νεκρός».
Τέλος, όπως φαίνεται στην αφίσα της συναυλίας, σημεία προπώλησης εισιτηρίων είναι “όλοι οι ιεροί Ναοί” καθώς και “τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (Βότση 34, 1ος όροφος)”.

Έπειτα από τα προηγούμενα ρωτούμε το μητροπολίτη Πατρών:

Γνωρίζετε σεβασμιώτατε ότι “τα στερνά τιμούν τα πρώτα” που λέει ο θυμόσοφος λαός θέλοντας να δείξει την αξία της συνέπειας λόγου και έργου κατά τη διάρκεια του βίου κάποιου; Αυτό εφαρμόζεται ακριβώς στο πρόσωπο του τιμωμένου εκλιπόντος, καθώς σύμφωνα με το αρχαίο γνωμικό “αρχή άνδρα δείκνυσι”. Συμφώνως με την πίστη του, επέλεξε την εωσφορική μέθοδο της καύσης του σώματός του. Η τιμή που του αποδίδετε, παραπέμπει σε εξαγιασμό της τελευταίας του επιθυμίας και πνευματικής αθώωσης και επιδοκιμασίας της πράξης που ενήργησε η οικογένειά του υπακούοντας στην επιθυμία του. Τί διδάσκετε στο ποίμνιό σας; Ότι μπορούμε να τιμούμε δημόσια, παροτρύνοντας το λαό να πράξει αυτό, έναν άνθρωπο που αρνήθηκε την διδασκαλία του Χριστού με την απαράδεκτη από χριστιανικής άποψης ενέργειά του; Τελικά μήπως διδάσκετε φανερά ότι μπορούν οι χριστιανοί να επιλέγουν την αποτέφρωση για τους εαυτούς τους και η Εκκλησία ακολούθως θα τους τιμά; Ξεχνάτε πως εξ όσων ισχύουν, δεν επιτρέπεται από την Εκκλησία, ούτε η εξόδιος ακολουθία να ψαλλεί στο νεκρό που πρόκειται να αποτεφρωθεί;…

Αλλά επειδή εσείς, σεβασμιώτατε, μας έχετε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε παράξενες αποφάσεις και ενέργειες, για το συγκεκριμένο θέμα θα αφήσουμε μια απλή μοναχή, μια απλή μοναχή που ξεπερνά σε ανδρικό φρόνημα πολλούς παλικαράδες και φωνακλάδες, να σας κατηχήσει στο θέμα της αποτέφρωσης. Φαίνεται πως η συνείδησή σας δε σας ενοχλεί σχετικά με αυτό και θα θέλαμε λίγο να την ταρακουνήσουμε, ώστε ως επίσκοπος να επιτελείτε σαφέστερα το έργο σας, σύμφωνα με τις αγιοπατερικές επιταγές της Εκκλησίας μας. Αμέσως μετά τη διαφήμιση της “σπουδαίας” φιλανθρωπικής εκδήλωσης της Μητρόπολής σας, παραθέτουμε ένα εκπληκτικό, ομολογιακό κείμενο, επιστολή προς την Καθημερινή, της μοναχής Ιουστίνας, σχετικά με την αποτέφρωση, με την ευχή να φωτιστείτε!
————————————————————————————–

Στο πλαίσιο των Ιερών Πρωτοκλητείων 2019 θα πραγματοποιηθή στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών μεγάλη φιλανθρωπική Συναυλία από τον καλλιτέχνη Γεώργιο Νταλάρα, με την συμμετοχή και  άλλων Καλλιτεχνών . 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθή στο γήπεδο Μπάσκετ Απόλλωνα Πατρών στις 27 Νοεμβρίου 2019.

————————————————————————————–

Στοχασμός, θλίψη και αποτέφρωση

Επιστολή της μοναχής Ιουστίνας, Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου, στην εφημερίδα Καθημερινή της 6/11/2019

Κύριε διευθυντά

Είμαι μια μοναχή της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου, που επί 55 χρόνια της πολύτιμης ζωής μου αφιέρωσα για να ζήσω μια άλλη ποιότητα ζωής. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, ο Θεός γνωρίζει – όμως, έχω μέσα μου μια πληρότητα για ό,τι προσπάθησα.

Με έκπληξη είδα στο «Κ» της κυριακάτικης «Καθημερινής», 13ης Οκτωβρίου, αφιέρωμα, και με εξώφυλλο μάλιστα, στο «αρχιτεκτονικό θαύμα» όπως το αποκαλείτε του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.

Είσθε ένας αξιοπρεπής δημοσιογράφος, με παιδεία και σας ερωτώ: Αυτό είναι το πολιτιστικό αποκορύφωμα του ανθρωπίνου προσώπου ή ο εξευτελισμός; Το σώμα του ανθρώπου δεν είναι βιομηχανικό κατάλοιπο, που το φτιαρίζεις σαν απόβλητο. Ο άνθρωπος είναι, αν το πιστεύετε, «εικόνα και ομοίωσις Θεού» και αξίζει τιμής, σεβασμού και αξιοπρέπειας, ακόμη και στον θάνατό του. Πηγαίνετε στα ενδότερα του «κοσμήματος» να φρίξετε με την όλη διαδικασία και να φτύσετε ακόμη και το νερό που πίνετε. Ακόμη και το σκυλί σου το θάβεις στην άκρη του κήπου σου, και έχεις γι’ αυτό δύο δάκρυα.

Λυπηθήκατε τις κάποιες χιλιάδες που ξοδεύουν κάποιοι γι’ αυτήν την απεχθή διαδικασία αναζητώντας την αλλού. Δεν άκουσα να λυπάται κανείς για τα εκατομμύρια που δίδονται στις εκτρώσεις, στην κραιπάλη, στα ναρκωτικά, στα «καλλυντικά», στη μόδα, στους οίκους ανοχής, στους πολέμους, στην προσφυγιά, στις σφαγές, στις βρώμικες συναλλαγές, στην προσπάθεια κάποιων ισχυρών, για να είναι πιο δυστυχισμένος ο κόσμος.

Τι υποκρισία! Όχι δική σας, αλλά αυτής της παραπαίουσας κοινωνίας στη δύστυχη Ελλάδα όπως την κατήντησαν σήμερα.

Μια χώρα χωρίς παιδεία, χωρίς ηθικές αξίες, χωρίς ιδανικά. Ο,τι διεστραμμένο και ανώμαλο είναι πρόοδος στους «καθυστερημένους» Ελληνες χωρίς Θεό, και κανείς δεν διαμαρτύρεται, ούτε προσμετράει το κόστος· η βία και η αναρχία είναι δημοκρατία και ο άκρατος υλισμός θεότης, στο τίποτα της υπάρξεώς μας.

Δεν με ενοχλεί τόσο η άποψίς τους, αν και αποκρουστική, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και εκφράζει τον ψυχισμό του, υγιή ή αρρωστημένο, με τις πράξεις του. Με ενοχλεί η άποψις, ότι ήμασταν οπισθοδρομικοί και ξαφνικά, επιτέλους, προοδεύσαμε και γίναμε πολιτισμένοι.

Υπάρχουν στη χώρα μας δύο κάστες πολιτών: οι προοδευτικοί κουλτουριάρηδες, που δικαιούνται επιδεικτικής απόψεως στα μέσα ενημερώσεως, και τα ταπεινά «υπόλοιπα επικρατείας», που κάνουν το «λάθος» να κάνουν τον σταυρό τους.

Μην ξαναπάει κανείς στο Άουσβιτς, ούτε πουθενά αλλού για να θυμώσει και να «φρίξει» με τα κρεματόρια των ναζί. Σε 70 χιλιόμετρα μόνο, μπορεί να διαβάσει τη «φρικτή» ιστορία της ανθρωπότητος και να «μισήσει» τα θηρία που την κατέφαγαν. Μόνο 70 χιλιόμετρα τζάμπα! Αλλά εκεί στη Ριτσώνα δεν είναι Άουσβιτς, είναι «πολιτισμός» στο αρχιτεκτονικό αυτό θαύμα, δεν είναι ναζί, έχει και αναψυκτήριο, να ξεχάσουν τον πόνο τους, και τον εαυτό τους τον ίδιο, αφού ξεφορτώθηκαν πανεύκολα τον νεκρό, δεν λερώθηκαν καν να σκύψουν στον τάφο του. Θλίψις, οργή, απέχθεια για το πώς κατήντησε το έσωθεν του Ελληνα.

Ο Χριστός αργεί! Δεν χωράει στη ζωή μας, μας καθυστερεί από την κούφια καθημερινότητά μας. Ο Χριστός και η Εκκλησία του δεν αναζητεί πελάτες. Αγάπη αποζητεί από καθαρή καρδιά, «ότι αυτός πρώτος ηγάπησε τον κόσμον».

Σας ζητώ συγγνώμη και ευχαριστώ για τη δημοσίευση της επιστολής μου.

Δεν είναι οργή. Είναι θλίψις γι’ αυτήν τη θολωμένη, δύστυχη Ελλάδα, που χαίρεται μόνο γιατί έμεινε στον «πολιτισμό» του ευρώ!

ΙΟΥΣΤΙΝΑ, Μοναχή

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

3 Δεκ

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Aγαπητόν ποίμνιον, προστατέψετε τον εαυτό σας

“Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εκείνοι οι ταγοί της Εκκλησίας μας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο και το αφήνουν να κατασπαράζεται“ Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου,  02/11/81 Αγαπητοί μου, προσέξτε....

Ο Άγιος Φιλάρετος ο ελεήμων [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Δανείζει Θεῷ ὁ ἐλεῶν πτωχόν, κατὰ δὲ τὸ δόμα αὐτοῦ ἀνταποδώσει αὐτῷ" (Παρ. 19,17) Οποιος ελεεί τον πτωχόν δανείζει τον Θεόν. Ανάλογα δέ με την ελεημοσύνην του θα λάβη και εκ μέρους του Θεού την ανταπόδοσιν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.