Επικαιρότητα

Φιλάρετος: αν το Φανάρι ήρε από μένα το ανάθεμα, τότε ο Επιφάνιος δεν είναι καν ιερέας

εικόνα άρθρου: Φιλάρετος: αν το Φανάρι ήρε από μένα το ανάθεμα, τότε ο Επιφάνιος δεν είναι καν ιερέας

Φιλάρετος: αν το Φανάρι ήρε από μένα το ανάθεμα, τότε ο Επιφάνιος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι μητροπολίτης, δεν είναι καν ιερέας

Ο επικεφαλής της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -Πατρ. Κιέβου» [UOC KP] δεν αναγνωρίζει ως έγκυρο το ανάθεμα που του υπεβλήθη, και ως εκ τούτου δεν πιστεύει ότι έγινε άρση αυτού του αναθέματος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 2018.

Ο Φιλάρετος Ντενισένκο δεν συμφωνεί ότι είναι «ο πρώην μητροπολίτης Κιέβου» (έτσι τον αποκαλεί το Φανάρι), αλλά δηλώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το Πατριαρχείο Κιέβου ήταν πατριάρχης και είναι και τώρα. Αυτό είπε σε μια συνέντευξη στο πρόγραμμα Persona Grata του Ουκρανικού ραδιοφώνου.  

Ο Φιλάρετος δήλωσε ότι από την αρχή δεν αναγνώρισε τον αναθεματισμό του και διαβεβαιώνει ότι και ολόκληρο το Ουκρανικό έθνος δεν τον αναγνώρισε. Ήταν αυτή η διαβεβαίωση που τον βοήθησε να χειροτονήσει έναν μεγάλο αριθμό επισκόπων για το UOC KP. Ωστόσο η γνώμη του είναι ότι η συζήτηση σχετικά με την άρση του αναθέματος το 2018 υπονομεύει την πεποίθηση ότι οι χειροτονίες αυτές ήταν έγκυρες.  

«Είναι καλό αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2018 ήρε από μένα το ανάθεμα», συλλογίζεται ο Φιλάρετος. «Ωστόσο, μέχρι το 2018 ήμουν ή δεν ήμουν αναθεματισμένος; Αν ήμουν, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ιεράρχες (OCU – Ed.) δεν έχουν ισχύ. Και ο Επιφάνιος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι μητροπολίτης, δεν είναι καν ιερέας. Εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2018 ήρε από μένα το ανάθεμα, τότε ολόκληρη η επισκοπή είναι άκυρη!» 

Νωρίτερα ο Φιλάρετος δήλωσε ότι η πραγματική ενοποίηση ολόκληρης της Ουκρανικής Ορθοδοξίας στην OCU δεν συνέβη, αφού οι δύο επίσκοποι της UOC (Συμεών και Αλέξανδρος) που πήδηξαν στο βαγόνι της OCU ουσιαστικά δεν είχαν ενορίες.


Μετάφραση Φαίη

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.