Επικαιρότητα

Φρανκ Στάϊνμάιερ… Κουνώντας το δάχτυλο στη Ρωσία…

εικόνα άρθρου: Φρανκ Στάϊνμάιερ… Κουνώντας το δάχτυλο στη Ρωσία…
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Τι είπε ο Γερμανός Πρόεδρος για τη Μόσχα στο ΠΣΕ και τι απάντησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως κόλαφος χαρακτηρίστηκε η ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Στάϊνμάιερ, στην 11η Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου «Εκκλησιών», που διεξάγεται στην Καρλσρούη.

Συνοπτικά, αφού δήλωσε περιχαρής για τη συμμετοχή του στη συνέλευση, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό της αίθουσας, επικαλούμενος το συναίσθημα. Αναφέρθηκε στον αντισημιτισμό που επικρατεί και στη σπουδαιότητα της προστασίας των εβραϊκών κοινοτήτων, εξέφρασε, με ιδιαίτερη φόρτιση, την άποψή του σχετικά με το ουκρανικό -τόσο πολιτικά όσο και εκκλησιαστικά- και καταδίκασε την προπαγάνδα και τον εθνικισμό της Ρωσίας.

Κλείνοντας την ομιλία, προσπάθησε να σκιαγραφήσει με μελανά χρώματα το ήθος του Πατριαρχείου της Μόσχας (το οποίο έμμεσα συνδέεται με την πολιτική του κράτους), τονίζοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι: «Κάθε Χριστιανός που έχει ακόμη την πίστη του, το μυαλό του και τα λογικά του, δεν μπορεί να δει το Θέλημα του Θεού σε όλο αυτό».

Οι αντιδράσεις από τη Ρωσία ήταν άμεσες, με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιο να χαρακτηρίζει την ομιλία ως «παράδειγμα αγενούς πίεσης από έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της κρατικής εξουσίας».

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι οι κατηγορίες του Γερμανού Προέδρου είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς στην πραγματικότητα η Μόσχα κατέβαλε τεράστιες ανθρωπιστικές προσπάθειες για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, και αποτελούν ισχυρή παρέμβαση στον ειρηνευτικό χαρακτήρα του συνεδρίου.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και από την μεριά της Ευαγγελικής «Εκκλησίας» της Γερμανίας, η οποία δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά της για τα επίμονα και αγενή σχόλια του Γερμανού Προέδρου. Τα τελευταία, όπως δήλωσε, υποσκάπτουν τον διαμεσολαβητικό χαρακτήρα και τη νοοτροπία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Συμβούλιο «Εκκλησιών». Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε και στην ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΠΣΕ, η Ρωσική αντιπροσωπεία είχε κληθεί ομόφωνα στη συνέλευση, από όλους τους συμμετέχοντες, και στόχος ήταν να βρεθούν κοινά σημεία συμφωνίας και όχι διαφωνίας. Γεγονός που, μάλλον, δεν έλαβε υπόψη του ο κ. Στάϊνμάιερ όταν αγόρευε, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, προκειμένου να σπιλώσει το Πατριαρχείο Μόσχας που στέκεται εμπόδιο στις νεοταξικές επιταγές του σήμερα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά: 
Τον Αύγουστο η 11η Σύνοδος του ΠΣΕ, η πρώτη μετά το Κολυμπάρι
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) δημιούργημα της Μασονίας και των Ροκφέλλερ.
Συνέντευξη σκοπιμότητας (;) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο Επίσημο site του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ)

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.