Επικαιρότητα

Φτάνει πια με τα κονδύλια! Καταποντίζουν την Αθωνική Πολιτεία!

εικόνα άρθρου: Φτάνει πια με τα κονδύλια! Καταποντίζουν την Αθωνική Πολιτεία!
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Oι Μονές, οι χώροι οι αγιασμένοι, εκεί όπου οι παλαιοί Πατέρες έδωσαν αίμα για να λάβουν πνεύμα, μετατρέπονται σε θέρετρα και σε τουριστικούς προορισμούς Ευρωπαίων τουριστών…

 Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το πάλαι ποτέ προπύργιο της Ορθοδοξίας, το Άγιο Όρος μετατρέπεται τους επόμενους μήνες σε εργοτάξιο, καθώς οι Μονές εντάχθηκαν σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν 20 νέα έργα στην Αθωνική Πολιτεία, προϋπολογισμού άνω των 18.5 εκατομμυρίων ευρώ!

Όπως αποδείξαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, τα αφεντικά της Ευρώπης έμειναν ευχαριστημένα από την υπάκουη και δουλοπρεπή στάση της Επιστασίας του Αγίου Όρους και των Ηγουμένων των περισσοτέρων Μονών. Έτσι, μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, στέφθηκε με «επιτυχία» ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων-υποχωρήσεων!

Αναλυτικά οι νέες χρηματοδοτήσεις

 • Στερέωση και αποκατάσταση του κελύφους της Ιεράς Καλύβης των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Σκήτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, προϋπολογισμού 325 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση του κτίσματος του παλαιού Βαγεναριού του Ιερού Κελλίου  Αγίου Νικολάου «Δοντά» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, 389,5 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση του παλαιού Αρσανά της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, 464 χιλ. ευρώ.
 • Δομική και λειτουργική αποκατάσταση τμήματος της βορειοανατολικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, 1 εκατ. 862 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση του Ιερού Κελλίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 1 εκατ. 59 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ΄- Οσίου Σάββα στη Σκήτη της Αγίας Άννης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, 302,5 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του Αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στις Καρυές, 1 εκατ. 692 χιλ. ευρώ.
 • Πλήρης στερέωση και αποκατάσταση με τελικό σκοπό την επανάχρηση του Γ’ τμήματος του δομικού συγκροτήματος της Ανατολικής Πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, η οποία καλύπτει ολόκληρη σχεδόν την ανατολική πλευρά της Ιεράς Μονής και τα κτίσματά της σήμερα αποτελούν τα παλαιότερα εναπομείναντα κτίσματα στη Μονή, 1 εκατ.  649 χιλ. ευρώ.
 • Ανακατασκευή της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Β’), της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, 675 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση του κελλιού του Αγίου Νικολάου, περιοχή Καψάλα (Καρυές) της Ιεράς Μονής Ιβήρων, 888 χιλ. ευρώ
 • Αποκατάσταση της στέγης και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγρασίας του Κυριακού Ναού της Ιεράς Νέας Σκήτης της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, 314 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση της νότιας κόρδας του μοναστηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, 1 εκατ. 760 χιλ. ευρώ.
 • Νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Ιεράς Μονής Ιβήρων, με αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης, 1 εκατ. 454 χιλ. ευρώ
 • Αποκατάσταση της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου Α’ στην Ιερά Νέα Σκήτη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, με την παράλληλη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της, 407,5 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Αποτελεί την παλαιότερη και ίσως την πιο σημαντική πτέρυγα εντός του περιβόλου της υπερχιλιετούς Μονής, καθώς οι κατασκευές του χρονολογούνται από τα μέσα του 10ου αιώνα έως και τον 16° αιώνα, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του κτήτορα της Μονής Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, 1 εκατ. 512 χιλ. ευρώ.
 • Αποκατάσταση κτιρίων του Aντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, 1 εκατ. 397 χιλ. ευρώ
 • Αποκατάσταση και ανάπλαση του Καθίσματος Παναγία της Ιεράς Μονής Γρηγορίου και του περιβάλλοντος χώρου, 630 χιλ. ευρώ.
 • Ανακατασκευή και μερική αναστήλωση της Ιεράς Καλύβης «Ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, 768 χιλ. ευρώ
 • Αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Προκοπίου, ο οποίος χρονολογείται τον 11ο αιώνα, στο ομώνυμο Κελλί της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 576 χιλ. ευρώ
 • Αποκατάσταση Ιεράς Καλύβης Αγίου Γεωργίου Α΄ Ιεράς Σκήτης Αγίας Άννης, Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, 405 χιλ. ευρώ.

Η περαιτέρω χρηματοδότηση έχει ως στόχο την «αναβάθμιση και τον εκσυγχονισμό του κτιριακού αποθέματος του Αγίου Όρους, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική αξία του και να λυθούν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα». Αυτό στα φανερά, γιατί στα κρυφά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα κλείσουν ακόμα περισσότερο τα στόματα των Αγιορειτών και δεν θα αντιδράσουν καθόλου. Καθυποταγμένοι ως αποδέκτες “δωρεών”,  θα συνεχίσουν και ακόμα περισσότερο να συνεργούν στα αμαρτωλά και δεινά σχέδια που ετοιμάζουν οι παγκοσμιοποιητές. 

Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: Mα καλά, δεν πήρανε το μάθημά τους οι Αγιορείτες Ηγούμενοι; Aφού, όσοι έλαβαν το λάδωμα του διαβόλου μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, πιέστηκαν για παραχωρήσεις και για εφάμαρτες σιωπές προδίδοντας την Αγία Πίστη μας.  Οι Άγιοι Πατέρες όμως μιλούν ξεκάθαρα για τον πνευματικό νόμο και πως ο διάβολος παίρνει τα δικαιώματα του από την κάθε πτώση και υποχώρηση. Έτσι, οι Αγιορείτες οδεύουν τώρα σε ένα κολάσιμο μονόδρομο, όπως ξεκάθαρα μας περιγράφει ο αγιασμένος ασκητής γέροντας Γαβριήλ από το Κελί του Αγίου Χριστοδούλου εν Πάτμω.

Φάνηκαν για ακόμα μια φορά αδόκιμοι και άγουροι πνευματικά, αιώνιοι νεοσσοί, άγευστοι της Θείας Χάριτος, εραστές των γήινων και φθαρτών, περίγελος των δαιμόνων… Και επιδίδονται τώρα σαν μανιασμένοι σε ακόμα μεγαλύτερες εκτροπές, καθώς όλο και περισσότερο καταλαμβάνονται από το δαιμονικό πνεύμα της εκκοσμίκευσης και καταπίνονται από τον βύθιο δράκοντα. Πλέον δεν αρκούνται στα αναστηλώματα, αλλά ζητούν χρηματοδοτήσεις για αισθητικές παρεμβάσεις. Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος για την εγκατάσταση ανέσεων, όπως η εγκατάσταση τηλεθέρμανσης στην Ιερά Μονή Ιβήρων…

Oι Μονές, οι χώροι οι αγιασμένοι, εκεί όπου οι παλαιοί Πατέρες έδωσαν αίμα για να λάβουν πνεύμα, μετατρέπονται σε θέρετρα και σε τουριστικούς προορισμούς Ευρωπαίων τουριστών. Εκεί όπου η ακτημοσύνη, η εκούσια πτωχεία και το αμέριμνο του βίου θεωρούνταν αναγκαία προϋπόθεση στο κυνήγι της Θείας Χάριτος και στην απόκτηση της καθαρής προσευχής.

Αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι τα ποθούμενα, ούτε καν τα ζητούμενα. Έχει διαστραφεί ο αθωνικός μοναχισμός, έχει μεταλλαχτεί. Έχει προσκολληθεί με πείσμα στα του κόσμου τούτου… Άλλωστε εργάστηκαν για να το πετύχουν αυτό οι δαιμονοκίνητες κεφαλές της Εσπερίας. Και το πέτυχαν σε έναν μεγάλο βαθμό…

Μια στάλα εγρήγορσης, μια στάλα διάκρισης δεν απέμεινε σε αυτά τα Ηγουμενοσυμβούλια; Τι θαρρούν· ότι νοιάστηκε η διεφθαρμένη Ευρώπη να μην γκρεμιστούν τα αγιορείτικα κτίσματα; Αυτή η Ευρώπη που αρδεύεται από τα μολυσμένα ύδατα του Πάπα, είναι δυνατόν να φέρει καλό στο Άγιο Όρος;

Στώμεν καλώς!

Ευχόμαστε η Κυρία Θεοτόκος, η Έφορος και Προστάτης να σταματήσει την κατηφόρα που Περιβολιού της που μετατρέπεται σε θερμοκήπιο ζιζανίων και να φωτίσει έναν Ηγούμενο να πει αυτό το Στώμεν Καλώς! Να σημάνει αυτό το αρχαγγελικό σάλπισμα τη λήξη του ολέθρου και της πτώσης! Να ανοιχτούν τα μάτια των καλογέρων και να δουν ότι χτίζοντας τους τοίχους των Μονών με τον μαμμωνά των Ευρωπαίων, γκρεμίζουν τα τείχη τα πνευματικά του Κάστρου της Ορθοδοξίας, του αληθινού Αγίου Όρους!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Συνέδριο με θέμα το Άγιο Όρος
Άγιο Όρος: Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
– Με Ευρωπαϊκά κονδύλια φωτοβολταϊκά στο Άγιον Όρος

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.