Μαρία Κοσμίδου

Για πότε προγραμματίζεται το πρώτο συλλείτουργο Βαρθολομαίου με τον αρχιεπίσκοπο της σχισματικής Σκοπιανής εκκλησίας;

εικόνα άρθρου: Για πότε προγραμματίζεται το πρώτο συλλείτουργο Βαρθολομαίου με τον αρχιεπίσκοπο της σχισματικής Σκοπιανής εκκλησίας;
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Μεγάλη η ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος – Αντιδράσεις ακούμε και αντιδράσεις δεν βλέπουμε…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από εκκλησιαστικής πλευράς, η συμφωνία των Πρεσπών

Μετά το τελευταίο αλλά όχι έσχατο μεγάλο πλήγμα που έδωσε στην Ορθοδοξία και με δυσμενείς επιπτώσεις για την Πατρίδα μας, ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναγνωρίζοντας τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, η χαρά των γειτόνων μας δεν κρύβεται.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της σκοπιανής Επιτροπής σχέσεων με θρησκευτικές κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες, ήδη έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία του πρώτου συλλείτουργου μεταξύ του οικουμενικού πατριάρχη και του κ. Στεφάνου τον οποίο αναγνωρίζει ως αρχιεπίσκοπο. Αν και δεν ανέφερε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες, πιθανολόγησε ότι το συλλείτουργο θα τελεστεί στο Φανάρι στις 12 Ιουνίου 2022, ανήμερα της Πεντηκοστής.

Διαβάζουμε στα διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Πράγματι, οι εξελίξεις από πλευράς Φαναρίου έρχονται με τη μορφή καταιγίδας εναντίον της Ορθοδοξίας. Ενώ οι αντιδράσεις από πλευράς Ορθοδόξων Ιεραρχών και κυρίως της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν μοιάζουν καν με ψιχάλα. Η απόφαση του Πατριαρχείου αναφέρει ότι “η αγία και ιερά σύνοδος δέχεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν την Ιεραρχίαν, τον κλήρον και τον λαόν της υπό τον Αρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Εκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος, και επιχέουσα εις το τραύμα των εκείσε αδελφών ημών Ορθοδόξων “έλαιον και οίνον”.

Αυτή την ανορθόδοξη λύση, χαιρέτησε και το Πατριαρχείο Σερβίας. Στα πλαίσια της αποκατάστασης της κοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, και συλλειτούργησαν την Πέμπτη 19 Μαΐου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα, στο Βελιγράδι. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το Πατριαρχείο Σερβίας αναφέρει την Αρχιεπισκοπή ως “Μακεδονική Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”.

Θεραπεύεται η πληγή ή όχι;

Ο οικουμενικός πατριάρχης συνεχίζει να ενεργεί ως πρώτος άνευ ίσων και να αποφασίζει για κάθε Εκκλησία, ανεξαρτήτως δικαιοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό όμως δεν θεραπεύεται καμμία παλιά πληγή. Αντίθετα, ανοίγουν άλλες, μεγαλύτερες πληγές, καθώς επιχειρείται η επιβολή μιας νέας μορφής Ουνίας σε ολόκληρη την οικουμένη. Ως πότε ο κ. Βαρθολομαίος θα αναγνωρίζει “Εκκλησίες” όπου θέλει εκείνος, ξαναγράφοντας αυθαίρετα την Ιστορία κάθε τόπου; Πότε και πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν όλοι αυτοί που δεν συμφωνούν με τις ενέργειες του οικουμενικού πατριάρχη; Μεγάλη η ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαιτέρως των πρώην “Μακεδονομάχων” Ιεραρχών. Αντίδραση ακούμε και αντίδραση δεν βλέπουμε. Η αντίδραση η οποία πλέον είναι μονόδρομος, είναι η Ιεροκανονική Αποτείχιση.

Και αν δεν γίνει αυτό άμεσα, σύντομα θα διαβάσουμε στις ειδήσεις μία ωραία πρωία για το κοινό ποτήριο ορθοδόξων και παπικών. Ας προσέξουν καλά οι λεγόμενοι παραδοσιακοί, μην είναι και οι ίδιοι μέσα στην είδηση.

Η τοποθέτηση του π. Θεοδώρου Ζήση, για το θέμα της αναγνώρισης της Εκκλησίας των Σκοπίων, είναι ξεκάθαρη:

«Στενοχωρηθήκαμε όλοι διότι θεωρήσαμε ότι πρόκειται για μία επανάληψη της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών. Ουσιαστικά αναγνωρίζει το Πατριαρχείο ότι υπάρχει εκεί ένα έθνος, ανεξάρτητα από τη διευκρίνιση της μη χρήσης του όρου Μακεδονική Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά του όρου Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Διότι όπως έγινε με το Βόρεια Μακεδονία, που εγκαταλείφθηκε το Βόρεια και όπου βρεθούν οι Σκοπιανοί λένε ότι είναι Μακεδόνες, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Θα ισχυρίζονται ότι είναι η Μακεδονική Ορθόδοξη εκκλησία. Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από πλευράς εκκλησιαστικής, η συμφωνία των Πρεσπών».
Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Όσο και αν αυτοδοξάζεται ο κ. Βαρθολομαίος “γιατί βοήθησε να επανέλθει η ειρήνη και η τάξη στα Βαλκάνια”, δεν ξεχνάμε ότι στο φόντο αυτού του πίνακα, βρίσκεται πάντα ο πάπας. Που σημαίνει ότι η ειρήνη και η τάξη στα Βαλκάνια είναι μακριά. Και κυρίως, δεν ξεχνάμε ότι πάπας=διάβολος.

Μη χάσετε την ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση στην αίθουσα Ορθοδοξία του συλλόγου Άγιος Iωσήφ ο Ησυχαστής με θέμα: “Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων. Ενισχύεται η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών”.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
“Σεισμικές δονήσεις” στην Ορθοδοξία με επίκεντρο τη Βουλγαρία
– Το Φανάρι αναγνώρισε την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων 
– Ο Σκοπιανός ηγέτης Ζόραν Ζάεφ πιστεύει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δωροδοκείται!
– Σκόπια: Ο ύποπτος ρόλος της επίσκεψης του Πάπα

Σχετικά άρθρα

Ίμβρου Κύριλλος προς Ψευδομακεδόνες Ιεράρχες: Αναγνωρίστε πρώτα την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Βίντεο)

«Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη «Εκκλησία» (σ.σ. Σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας) για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη (σ.σ. Ψευδομακεδονική Εκκλησία)»

Μεγάλη προδοσία από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου!

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου είναι ο μέγας βοηθός στην διαδικασία για την αναγνώριση της εκκλησίας τους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.