Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει την συνέλευση της ολομέλειας της επιτροπής του θεολογικού διαλόγου Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών το 2021

Άλλη μια αποφράδα ημέρα για την Παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία σημειώθηκε στο Φανάρι. Μια προδοσία που επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο, σχεδόν εθιμοτυπικά, πλημμυρίζοντας με ιερή αγανάκτηση τον πιστό λαό του Θεού. Από την άλλη ίσως είναι καλύτερα έτσι, να καθαρίσουν τα πράγματα και να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα μέσα μας με τι έχουμε να κάνουμε. Ότι δηλαδή τόση αίρεση και τόση πλάνη σε Πατριάρχες και σε μητροπολίτες δεν συνάντησε η εκκλησιαστική ιστορία ούτε στα χρόνια της μεγάλης αναταραχής, της περιόδου της Εικονομαχίας.

Το έχουν προφητεύσει πολλοί σύγχρονοι άγιοι το κατάντημα ετούτο του Οικουμενικού Πατριάρχου και σχεδόν όλων των προκαθημένων της Εκκλησίας. Μίλησαν για το τέρας του Οικουμενισμού, για την Παναίρεση που αλλοιώνει τον κλήρο και το λαό, μίλησαν για προδοσία της Πίστης συντελούμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μίλησαν για μιαρά συλλείτουργα και δαιμονικές συμπροσευχές, αλλά όλα αυτά δεν αγγίζουν τους ιθύνοντες. Μια σοβαρή εξήγηση που δίνεται από αγιασμένους γεροντάδες, για την αποχαύνωση και αναισθησία των ταγών της Εκκλησίας, είναι ότι δεν έχουν Πίστη, ότι δεν πιστεύουν στην Τριαδική Θεότητα· γι αυτό την προδίδουν τόσο εύκολα!

Είδαμε στο orthodoxia.info το ρεπορτάζ αυτό:

Βαρθολομαίος: Η διαίρεση δίνει ώθηση για την αποκατάσταση της ενότητας

Σύμβολο της κοινής επιθυμίας για την αποκατάσταση πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον καθιερωμένο συνεορτασμό των Θρονικών Εορτών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, υποδεχόμενος τον καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βατικανού στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η παρουσία αντιπροσωπειών Κωνσταντινούπολης και Ρώμης στις θρονικές γιορτές των Αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για την διατήρηση ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στο Φανάρι και το Βατικανό, αλλά και ως «παλμογράφος» για την πορεία του διμερούς θεολογικού διαλόγου.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μετά το πατριαρχικό συλλείτουργο με τον Αλεξανδρείας Θεόδωρο παρουσία της αντιπροσωπείας από το Βατικανό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που διαπιστώνεται στις εργασίες της μεικτής επιτροπής διαλόγου της Ορθόδοξης με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε δυο κρίσιμα κεφάλαια, το Πρωτείο και τη Συνοδικότητα στη δεύτερη χιλιετία. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις κινήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε επίπεδο συμβολικό, κυρίως όμως στο θεολογικό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ