Ελένη Καμπούρη

Γιατί η ΔΙΣ εθελοτυφλεί και πολιτικολογεί;

εικόνα άρθρου: Γιατί η ΔΙΣ εθελοτυφλεί και πολιτικολογεί;
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όμως η Εκκλησία δεν έχει χρώματα, δεν πρέπει να στηρίζει πολιτικές παρατάξεις και κόμματα ή να επιδίδεται σε προπαγάνδα ή κοσμική διπλωματία. Πρέπει να μείνει έξω από όλα αυτά και να μην παίρνει το μέρος κανενός…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

H Εκκλησία της Ελλάδας, διά στόματος της ΔΙΣ, αποφάσισε να αρθρώσει λόγο παρηγορητικό για όλους τους εμπλεκόμενους στην πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας ή Ουκρανίας – Ρωσίας.

Διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα: “Μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο θα αναγνωσθεί στους ναούς της χώρας την προσεχή Κυριακή 20 Μαρτίου, στέλνει προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος(…) Η απόφαση για την έκδοση της Εγκυκλίου ελήφθη ύστερα και από την εκτενή συζήτηση που έγινε κατά την πρώτη ημέρα των τακτικών εργασιών της ΔΙΣ την Δευτέρα 14 Μαρτίου”.

Διαβάζοντας όλη την εγκύκλιο κάποιος με προσοχή, ο οποίος δεν είναι θεολόγος αλλά ένας απλός πιστός, διαπιστώνει πολύ εύκολα ότι δεν πρόκειται τόσο για ένα παρηγορητικό κείμενο απέναντι σε πιστούς οι οποίοι αγωνιούν και ανησυχούν για τις πολεμικές συρράξεις, όσο για ένα κείμενο το οποίο παίρνει ανοιχτά πολιτική θέση.

Ενώ θα έπρεπε να προτρέπει τους πιστούς να επιδοθούν σε μετάνοια και εγκάρδια προσευχή, για να τερματιστεί όλη αυτή η κόλαση του πολέμου και να εστιάσει στο θρησκευτικό και χριστιανικό μήνυμα που πρέπει να εισπράξουν οι πιστοί, επιδίδεται σε μια προσπάθεια να μπλέξει τα γεωπολιτικά με την θρησκεία. Όμως η Εκκλησία δεν έχει χρώματα, δεν πρέπει να στηρίζει πολιτικές παρατάξεις και κόμματα ή να επιδίδεται σε προπαγάνδα ή κοσμική διπλωματία. Πρέπει να μείνει έξω από όλα αυτά και να μην παίρνει το μέρος κανενός.

Ένας πόλεμος δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται. Είναι κυρίως αυτά που δε φαίνονται και φυσικά για να τον επιτρέπει ο Κύριος, σημαίνει ότι έχει τους λόγους Του. Δε θα γίνουμε εμείς οι ερμηνευτές του Θείου θελήματος όσο κι αν ένας πόλεμος είναι φρικτός! Ο Θεός έχει άλλα μέτρα και σταθμά και φυσικά γνωρίζει και βλέπει καταστάσεις και γεγονότα τα οποία εμείς αγνοούμε και ούτε καν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν. Βλέπει καρδιές, διαθέσεις, πράξεις, κινήσεις απ’ όλους. Βλέπει τα πάντα και αξιολογεί διαφορετικά από εμάς. Βλέπει και τις δύο πλευρές που εμπλέκονται σε έναν πόλεμο και φυσικά έχουν και οι δύο ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα γεωστρατηγικό αναλυτή, διπλωμάτη, πολιτικό ή στρατιωτικό ποιος και γιατί προκάλεσε έναν τέτοιο πόλεμο. Ποιος είναι αυτός που τον υποκίνησε, ποιος είναι αυτός που τον υλοποίησε, ποιος είναι αυτός που τον συντηρεί ή ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός.

Ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του και ας δούμε πού φταίξαμε και τι μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, από όποιο κράτος κι αν προέρχεται ο πόλεμος. Είτε από την Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Δεν πρέπει να θίγουμε ούτε τα δίκαια των ρωσόφωνων ούτε τα δίκαια των Ουκρανών. Να προσευχόμαστε βαθιά, ουσιαστικά και κυρίως ορθόδοξα. Ούτε οικουμενιστικά ούτε σχισματοαιρετικά (αναγνωρίζοντας μορφώματα κίβδηλα και παράνομα). Γιατί και αυτό έχει τη σημασία του! Τα πάντα για τον Άγιο Τριαδικό Θεό έχουν τη σημασία τους. Θα αποδώσει στον καθένα το ανάλογο αντίτιμο των πράξεών του.

Ας αφήσει λοιπόν η ΔΙΣ τα πολλά και τα μεγάλα λόγια ασκώντας πολιτική και διπλωματία κι ας μην στρουθοκαμηλίζει. Ας κάνει την αυτοκριτική της να δει το πώς στέκεται απέναντι στο Θεό κι αν τηρεί το θέλημά Του, κι όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Αναγνωρίζοντας κανονικότητα στους σχισματικούς αυτοκέφαλους και εξισώνοντάς τους με τα νόμιμα Πατριαρχεία, όπως αυτό της Μόσχας του κ.Κύριλλου, απλώς κάνει χειρότερα τα πράγματα και ρίχνει λάδι στη φωτιά. Επειδή δε θέλει να αντιληφθεί τον επερχόμενο κίνδυνο και εθελοτυφλεί, δε σημαίνει ότι ο κίνδυνος σταμάτησε να υπάρχει. Έχουν σκεφτεί ότι προσβάλλουν ΚΑΙ με αυτόν τον τρόπο, την Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας; Οπότε ας κοιτάξει η ΔΙΣ να πορεύεται σύμφωνα με το θέλημά του Κυρίου μας κι ας αφήσει τις πολιτικές και κοσμικές εκτιμήσεις κατά μέρους.

Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να επικεντρωθεί η Εκκλησία στο υψηλό έργο που της αναλογεί. Να εύχεται και να προσεύχεται για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, χωρίς να παίρνει το μέρος κανενός από τους εμπλεκόμενους. Να προσεύχεται το ίδιο για όλους τους πιστούς και όλους τους άρχοντες ή τους υψηλά ιστάμενους που εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, σ’ αυτή τη φρίκη. Γιατί φταίνε πολλοί και μάλιστα φταίνε και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας. Ο Θεός τους γνωρίζει και περιμένει. Ας κρατήσει η ΔΙΣ και οι εκπρόσωποί της τη γνώμη τους για τον εαυτό τους, και ας κάνουν όλοι αυτό που έχουν χρέος να γνωρίζουν και να κάνουν καλά. Να προσεύχονται, να διακονούν, να ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο. Φυσικά πρώτα και πάνω απ’ όλα οφείλουν να ορθοτομούν τον Λόγο της Αλήθειας. Χωρίς το τελευταίο κάθε προσπάθειά τους είναι μάταιη. Αγάπη που δεν εδράζεται πάνω στην Αλήθεια είναι κύμβαλον αλαλάζον. Τις πολιτικές, διπλωματικές και γεωστρατηγικές αναλύσεις ας τις αφήσουν γι αυτούς που τις γνωρίζουν καλά.

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα από την ΔΙΣ είναι να πολιτικολογεί υπέρ κάποιας πλευράς, να φέρνει ξανά και ξανά στην επιφάνεια την αναγνώριση των σχισματικών και να ταπεινώνει επανειλημμένα την κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας. Οφείλουμε όμως να της αποδώσουμε τα εύσημα για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποφάσισε να στείλει, για τη μέριμνά της για τους πρόσφυγες και για την παρότρυνσή της στους εκκλησιαστικούς ηγέτες να πείσουν τους κοσμικούς άρχοντες της δικαιοδοσίας τους να συνεργαστούν και να παύσουν αυτόν τον πόλεμο. Ορθά αναφέρει ότι “ὁ πό­λε­μος δέν ἐ­πι­λύει ὁποι­εσ­δή­ποτε ἀν­θρώ­πι­νες δι­α­φο­ρές, ὅσο ση­μαν­τι­κές κι ἄν εἶ­ναι, σέ κοι­νω­νικό, ἐ­θνικό ἤ παγ­κό­σμιο ἐ­πί­πεδο” και ότι προτρέπει το πλήρωμα της Εκκλησίας “σέ ἐγ­κάρ­δια προ­σευχή πρός τόν Ἄρ­χοντα τῆς Εἰ­ρή­νης, τόν Κύ­ριο Ἰ­η­σοῦ Χρι­στό, μέ σκοπό νά φω­τί­σει τίς δι­ά­νοιες τῶν ἐ­χόν­των τήν κο­σμική ἐ­ξου­σία καί λαμ­βα­νόν­των ἀ­πο­φά­σεις, γιά τήν κατάπαυση κάθε πε­ραι­τέρω πο­λε­μι­κῆς ἐ­πι­βου­λῆς, τήν δι­ά­σωση τῶν ἀν­θρώ­πων καί τήν ἐ­πι­κρά­τηση παγ­κό­σμιας εἰ­ρή­νης”.

Αυτή είναι η αποστολή της ΔΙΣ και όχι να πολιτικολογεί ως άλλος γεωστρατηγικός αναλυτής.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Αρχιεπίσκοπος και η επιστολή συμπαράστασης στο σχισματικό μητροπολίτη Κιέβου
– ΟΛΟΚΛΗΡΗ H ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και η νέα Εκκλησιολογία του Φαναρίου»
– π.Θεόδωρος Ζήσης: Το “Ειρηνικό Γράμμα” του Αρχ. Ιερωνύμου δικαιώνει τις πολεμικές κατακτητικές ενέργειες του Πατρ. Βαρθολομαίου

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.