Ελένη Καμπούρη

Γιατί η Τουρκική διπλωματία, με πονηριά αλεπούς, προσβάλλει ξανά την Αγιά Σοφιά;

εικόνα άρθρου: Γιατί η Τουρκική διπλωματία, με πονηριά αλεπούς, προσβάλλει ξανά την Αγιά Σοφιά;
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη

Πρόκειται για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση του ορθόδοξου μνημείου…


Νέα ήθη, νέα έθιμα ξανά από την γείτονα Τουρκία. Ξανά στο προσκήνιο η ενασχόλησή τους με τον ορθόδοξο Ιερό Ναό της καρδιάς μας, την Αγιά Σοφιά.

Αυτή τη φορά, δημοσίευμα (1) αναφέρει ότι “Εισιτήριο θα «κόβουν» όσοι τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν την Αγία Σοφία από 15 Ιανουαρίου”. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Έρσοϊ είπε τα εξής: “το τέμενος της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και τουριστικά κέντρα του κόσμου. Έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να προστατεύσουμε αυτή τη σημαντική δομή και να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία. Μια από αυτές τις ρυθμίσεις είναι να εισάγουμε εισιτήριο στους ξένους πολίτες για την επίσκεψη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου 2024”.

Μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση ανταγωνίζεται τον εαυτό της σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις και τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία και το μέλλον αυτής. Έχουμε πληροφορηθεί τα εξής μέχρι τώρα:

– Ανακοινώνουν στις 10 Ιουλίου 2020 ότι ο Ναός μετατρέπεται σε τζαμί με διάταγμα του Ερντογάν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή λειτουργούσε ως μουσείο. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι να μην εξαρτάται πλέον από το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, αλλά από τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων (Diyanet)[2].

– Ενημερωνόμαστε ότι ο περικαλλής Ναός έχει υποστεί σοβαρές φθορές από την κακοδιαχείρισή του, με τον υπεύθυνο ασφαλείας να δηλώνει άγνοια για τους βανδαλισμούς και την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας να εκδίδει αργότερα ανακοίνωση, με την οποία πληροφορεί ότι πρόκειται για φυσιολογική φθορά, κρατώντας όμως καλυμμένα πλέον τα σημεία των βανδαλισμών(3).

– Στη συνέχεια, η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμο της Αγιά Σοφιάς για εργασίες αποκατάστασης για χρόνο ίσο με «δύο γενεές», λόγω των εργασιών συντήρησης και υποστύλωσης, δίνοντας έμφαση στην αντισεισμική του προστασία και αρχιτεκτονική του αναπαλαίωση.(4)

– Διαδόθηκε η φήμη, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να πουλήσει την Αγια-Σοφιά στο Βατικανό έναντι αδράς αμοιβής που ανέρχεται στο ποσό των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την τουρκική κυβέρνηση να διαψεύδει την είδηση με την εξής ανακοίνωση: «Παρακαλείστε να μην πιστεύετε τους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την Αγία Σοφία που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες με ειδήσεις όπως: “Έχει πωληθεί” και “Η αποκατάσταση θα διαρκέσει 50 χρόνια και θα κλείσει κατά την διαδικασία αυτή”».(5)

– Και πριν ελάχιστες μέρες ξαναβγαίνει μια νέα ανακοίνωση, με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού να ανακοινώνει την επιβολή εισιτηρίου σε ξένους τουρίστες ενώ από τις 15 Ιανουαρίου θα αλλάξουν και οι είσοδοι στο μνημείο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστάτωση μεταξύ των Τούρκων πολιτών που προσέρχονται για θρησκευτικούς λόγους.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, “απολαμβάνουμε” τα ήξεις αφήξεις της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Τούρκος Πρόεδρος ρίχνει πυροτεχνήματα για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και σε όλη την ανθρωπότητα. Πρόκειται για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση του ορθόδοξου μνημείου, προσπαθώντας να περάσει τα μηνύματά του. Με την ανθρωπότητα να εξαπολύει μύδρους απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα και αλαζονεία, το καθεστώς της γείτονος δεν δείχνει να συνετίζεται παρά μόνο να κάνει κινήσεις που ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας.

Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει σε διφορούμενες δηλώσεις και ενέργειες. Από την μια λειτουργεί ως τζαμί την Αγιά Σοφιά, με τον Αλί Έρμπας να ηγείται της προσευχής, ανεβαίνοντας στην εξέδρα και κραδαίνοντας το γιαταγάνι, θυμίζοντας σε όλους την “παντοδυναμία” της γείτονος και από την άλλη “κάνει τα καλά μάτια” σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, δηλώνοντας ότι ξεκινάει εργασίες συντήρησης.

Τι να περιμένει, όμως, κάποιος από ένα κράτος που ιστορικά έχει ως βασικό του μέλημα το να κατακτά και όχι να δημιουργεί; Ένα κράτος που “κλέβει” και καρπώνεται ως δικό του πολιτισμό τα “κλοπιμαία”; Τι είδους πολιτισμό μπορεί να προσφέρει μια χώρα που δεν διαθέτει αξιοπιστία, συνέχεια και συνέπεια λόγων και πράξεων; Πότε θα καταλάβει επιτέλους ότι μόνο όταν μάθει ως κράτος να σέβεται την ελευθερία του τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, τότε μόνο θα μπορέσει να αποκτήσει πολιτισμική υπόσταση;

Μόνο η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της Τουρκίας στο κόσμο και αυτό δεν το έχουν ακόμη κατανοήσει. Δεν αρκεί να είσαι ένα μεγάλο κράτος σε έκταση ή να διαθέτεις πολυάριθμες ένοπλες δυνάμεις για να μπορείς να “σταθείς” απέναντι στο διεθνές γίγνεσθαι και στον πολιτισμό. Το γιαταγάνι ή το εισιτήριο – που φέρνει “παράδες”- σε ξένο χώρο λατρείας δεν σε κάνει πολιτισμένο και κραταιό, ούτε ο πόλεμος νεύρων απέναντι στο γείτονά σου.

Εν κατακλείδι, οι κινήσεις τακτικισμού από την τουρκική κυβέρνηση δεν πείθουν κανέναν, αντιθέτως διαταράσσουν την ομαλή συμβίωσή της με τους γείτονές της και όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η βαρβαρότητα, η κουτοπονηριά και τα όνειρα θερινής νυκτός για γαλάζιες πατρίδες και γκρίζες ζώνες πυροδοτούν μόνο προβλήματα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!
Ο Ερντογάν φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο
Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος

Σχετικά άρθρα

Ποιός θα σταματήσει τη μετατροπή των Εκκλησιών σε τζαμιά;

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Απογυμνώνεται το αφήγημα των παγκοσμιοποιητών. Ο ΟΗΕ αδύναμος να επιβάλλει την ειρήνη και η UNESCO ανύπαρκτη όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Σβήνει το ψευτορωμαίικο

του Αγαθόνικου Σκέψεις με αφορμή την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Μήπως είμαστε η χειρότερη γενιά από καταβολής Ελληνικού Έθνους;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.