Ελένη Καμπούρη

Γιατί μόνο ψυχολόγοι να ανακουφίζουν την ανθρώπινη ψυχή;

εικόνα άρθρου: Γιατί μόνο ψυχολόγοι να ανακουφίζουν την ανθρώπινη ψυχή;

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Κανείς δεν μπορεί να νοιαστεί για το ανθρώπινο πλάσμα όπως ο ίδιος ο Δημιουργός του.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Γιατί μόνο ψυχολόγοι να ανακουφίζουν την ανθρώπινη ψυχή;

Της Ελένης Καμπούρη

Σε κάθε εποχή η Ορθοδοξία είχε να αντιμετωπίσει ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες. Στην εποχή μας είναι δύσκολο να πεις ότι νηστεύεις, αλλά είναι “trendy” να πεις ότι είσαι vegan (χορτοφάγος). Είναι “cool” να λες ότι κάνεις γιόγκα και διαλογισμό, αλλά όχι ότι προσεύχεσαι. Είναι “must” η αδιάκριτη και απροϋπόθετη αγάπη προς όλους και πολύ “in” να ξενυχτάς βλέποντας netflix, παρά να διαβάζεις Βίους Αγίων ή Αγία Γραφή. Σηκώνεσαι με ευκολία να βγάλεις τον σκύλο σου βόλτα στις 7 το πρωΐ την Κυριακή, αλλά όχι για να εκκλησιαστείς. Έτσι, ανάμεσα σε όλα αυτά είναι και πολύ εύκολο και μοδάτο να ακουμπάς την θλίψη σου στον ψυχολόγο και όχι στον πνευματικό. 

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεύμα της εποχής και την υγειονομική κρίση που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, θεωρήθηκε καινοτόμα ή πρωτοπόρα ιδέα και άκρως απαραίτητη κίνηση να εγκατασταθεί ψυχολόγος στα κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη για να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που πενθούν για τον θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων, όπως μας ενημερώνει σχετικό δημοσίευμα1

Πάντα υποστηρίζαμε μέσα από την Κατάνυξη ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα αλλά και ψυχή. Kαι φυσικά, όταν η ψυχή νοσεί, τότε σωματοποιείται το άγχος και η υπέρμετρη θλίψη και εκδηλώνονται διάφορες ψυχοσωματικές ασθένειες. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο πολίτης θέλει να ακουμπήσει το πρόβλημά του σε κάποιον άλλο, θεωρώντας αυτό περισσότερο ουσιαστικό και αποτελεσματικό; Είναι γνωστό στην ορθόδοξη παράδοση ότι ο ρόλος του Ιερέα-εξομολογητή-πνευματικού είναι καταλυτικός στην διαχείριση των δύσκολων στιγμών των ανθρώπων. Το πετραχήλι ενός παραδοσιακού και ορθόδοξου πνευματικού προσφέρει ανακούφιση, ξεκούραση και παρηγοριά στην κάθε πονεμένη ψυχή. Για ποιο λόγο λοιπόν να θεωρείται ευεργετική αποκλειστικά μόνο η παρουσία ενός ψυχολόγου σε έναν τέτοιο χώρο και όχι η παρουσία ενός έμπειρου πνευματικού; Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι προς όλους και να δείξουμε σεβασμό σε όλες τις πεποιθήσεις, τότε θα πρέπει να επιτραπεί και στην επικρατούσα θρησκεία της χώρας, την Ορθοδοξία, να αξιοποιήσει τους λειτουργούς της, αποδεικνύοντας παντού αυτό που τόσα χρόνια πραγματοποιεί με τεράστια επιτυχία. Την διακονία προς τον συνάνθρωπο με σκοπό να τον ειρηνεύσει. Όσοι έχουν βιώσει την ζωντανή σχέση του πιστού με το πετραχήλι του πνευματικού, μπορούν να καταλάβουν την ποιοτική διαφορά που υπάρχει από μια ψυχρή συνεδρία σε έναν ψυχολόγο. Επειδή όμως πολλοί δεν το γνωρίζουν αυτό, τουλάχιστον ας επιτραπεί και στους δύο φορείς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπο. Ας επιτραπεί και σε ψυχολόγους και σε πνευματικούς να προσφέρει ο καθένας από την πλευρά του αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση κι αν παρθεί, θα μας βάλει σε σκέψεις και θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα Μυστήρια της Πίστεώς μας αποδομούνται συστηματικά και διώκονται. Ας μας αποδείξουν ότι κάνουμε λάθος.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει και οι ίδιοι οι Ιερείς να φέρονται ως πραγματικοί λειτουργοί του Υψίστου και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκεί κάνοντας τυπικά μια δημοσιοϋπαλληλική δουλειά. Αν δεν φέρονται πραγματικά και ουσιαστικά ορθόδοξα, τότε δεν θα εμπνέουν και το ποίμνιο να τους πλησιάσει. Πρέπει να δείξουν στον πιστό ότι μπορεί να ακουμπήσει πάνω τους, να εξομολογηθεί και να ελαφρύνει ο πόνος του. Αυτό για γίνει, πρέπει να σκεφτούν αγιοπατερικά και χριστοκεντρικά, γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν. Πρέπει να γίνουν πραγματικοί κοινωνοί του ανθρώπινου πόνου κι όχι οι ψυχροί λειτουργοί του δεκάλεπτου της ανθρώπινης κηδείας, όπου τυπικά και ανόρεχτα ακούν το πρόβλημα και την θλίψη.  

Ας ευχηθούμε ο Δήμος ή η Πολιτεία να σκύψουν ποιοτικά και ουσιαστικά πάνω στον ανθρώπινο πόνο, γιατί στους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για εκπτώσεις στη Πίστη ή στις δυσκολίες που μας κυκλώνουν, όσο κι αν κάποιοι εντέχνως προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν ή να τα εργαλειοποιήσουν. Σεβόμενοι το αυτεξούσιο κάθε ψυχής, όπως ακριβώς μας δίδαξε ο ίδιος ο Άγιος Τριαδικός Θεός, ας προσπαθήσουμε να δείξουμε πραγματική και ουσιαστική αγάπη στον συνάνθρωπο κι όχι αυτή της της νέας οικουμενιστικής και μεταπατερικής εποχής. Κανείς δεν απορρίπτει τον ρόλο των φροντιστών της ψυχικής υγείας και την προσπάθεια που καταβάλλουν για να αποκωδικοποιήσουν την ανθρώπινη ψυχή. Όμως κανείς δεν μπορεί να νοιαστεί για το ανθρώπινο πλάσμα, όπως ο ίδιος ο Δημιουργός του. Αν θέλουν, λοιπόν, οι κρατικοί φορείς να δείξουν το φιλεύσπλαχνο πρόσωπό τους, τότε ας επιτρέψουν στον Δημιουργό των πάντων να βοηθήσει και να παρηγορήσει το πλάσμα Του, δίνοντας την ευκαιρία στην Εκκλησία να διακονήσει τις ανθρώπινες θλιμμένες ψυχές, αρκεί εκείνη να ορθοτομεί τον Λόγο της Αλήθειας.


1.https://www.protothema.gr/greece/article/1090915/thessaloniki-psuhologo-topothetise-o-dimos-sta-koimitiria-tis-thermis/

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Στην Ελλάδα δεν ακολουθείται το πρωτόκολλο ταφής των θανόντων από Covid-19, αλλά από Ebola
Μας σκάβουν το λάκκο
«Όσοι κυριαρχούνται από φόβο θανάτου βιώνουν την καταθλιπτική δουλεία»· αυτό ισχύει στο έπακρο σήμερα!
– Η στατιστική μίλησε: «δεν είναι αυτό που νομίζεις!»
– Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 3ο από 3)
– Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 2ο από 3)
– Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 1ο από 3)

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.