Ελευθέριος Κοσμίδης

Γιατί οι επιτροπές θεολογικών διαλόγων συνεχίζουν τις εργασίες τους;

εικόνα άρθρου: Γιατί οι επιτροπές θεολογικών διαλόγων συνεχίζουν τις εργασίες τους;
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Εμπαιγμός του ποιμνίου τα οικουμενιστικά “κατορθώματα” των διαλόγων της αγάπης δίχως αλήθεια & δογματική ακρίβεια…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση

Διαβάσαμε στο επίσημο ανακοινωθέν την Εκκλησίας της Ελλάδος: “Μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων-Αγγλικανών επισκέφθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2022 τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο συνοδευόμενα από τους συμπροέδρους, Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο πρώην Ιρλανδίας κ. Ρίτσαρντ.

Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου φιλοξενούνται οι εργασίες της Επιτροπής, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων”.

Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων-Αγγλικανών λαμβάνουν χώρα στους φιλόξενους χώρους του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος που βρίσκεται στην Ι. Μονή Πεντέλης. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα μέλη της επιτροπής και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, γνωστό εμψυχωτή Οικουμενιστικών συμπροσευχών.  

Τα νέα κατορθώματα (άλλης) μιας επιτροπής θεολογικών διαλόγων

Φυσικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Ήδη από προηγούμενες ανακοινώσεις της επιτροπής γνωρίζαμε πως πρέπει να αγρυπνούμε για κείμενα και αποφάσεις οικουμενιστικού – άρα αιρετικού – περιεχομένου. 

Ο Μητροπολίτης Βελγίου προφασίστηκε έναν άτυπο, επί 500 χρόνια, διάλογο, που μετά τις Πανορθόδοξες σε Ρόδο και Σαμπεζύ (Γενεύη – Ελβετίας) “, θεώρησε η Ορθόδοξη Εκκλησία ότι θα είναι χρήσιμο πιθανόν να έχουμε έναν επίσημο διάλογο με την αγγλικανική κοινωνία(..). Έτσι, επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρα Κοκκινάκη, ξεκίνησε αυτή η επίσημη επιτροπή του διαλόγου μεταξύ των εκκλησιών”. Κάθε χρόνο πλέον συγκαλείται η ολομέλεια της επιτροπής του διαλόγου μεταξύ της αγγλικανικής κοινωνίας και της ορθοδόξου Εκκλησίας, στους οποίους “..περισσότερο από πενήντα χρόνια, έχουμε αποδεχθεί διαφορά κείμενα και τα ονομάζουμε agreed statements, συμφωνημένα κείμενα

Θεματολογία

Τα κείμενα αυτά λαμβάνουν το όνομα της πόλης που φιλοξενεί την ολομέλεια και έτσι το κείμενο της επιτροπής φέτος θα λέγεται «Πεντέλειο». Το τελευταίο κείμενο ήταν το Καντέρμπερι agreed statement και είχε θέμα το περιβάλλον. Φέτος έχει θέμα την ευθανασία, αλλά με τη θετική έννοια, όχι με την έννοια ότι θέλουμε να βάλουμε τέλος στη ζωή.

Εκπροσωπήσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών 

Εκπροσωπούνται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας, Ρουμανίας, Γεωργίας και της αρχαιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αλβανίας.
Απουσιάζουν αυτή τη φορά το Πατριαρχείο Μόσχας και το πατριαρχείο Βουλγαρίας, καθώς και οι Εκκλησίες της Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Οι αποκαλύψεις του Αγγλικανού συμπροέδρου

Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος έδωσε στο έργο και στην αποστολή της επιτροπής τρεις διαστάσεις: 

1η Η εντολή του Κυρίου μας «ίνα πάντες εν ώσι» το οποίο δεν είναι μια περιστασιακή παρατήρηση, αλλά μια ουσιαστική εντολή η οποία μας καθοδηγεί. 

2η Όσο περισσότερο μαθαίνουμε αυτά που μας ενώνουν και τα οποία μοιραζόμαστε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι η αγάπη που μας ενώνει είναι αληθινή και αυθεντική. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από όσους γνωρίζουν την ιστορία της αγγλικανικής εκκλησίας, πόσο βαθιά είναι η σχέση με την πατερική παράδοση. 

3η Ένα μήνυμα, η τρίτη διάσταση της αποστολής, είναι το δίδαγμα ότι δεν πρέπει να μιλούμε σαν ένα δωμάτιο που αντηχούν παράλληλοι μονόλογοι. “Πρέπει να απευθυνόμαστε και στον κόσμο εκεί έξω, ο οποίος υποφέρει, ο οποίος χάνει την πίστη του, ενίοτε σε εμάς και ίσως αυτό να οφείλεται στην έλλειψη της μεταξύ μας ενότητας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει”.

Ευθανασία υπό την εκκλησιολογία του Μητροπολίτη Περγάμου και κοινή δήλωση

Στη συνέχεια ο Αγγλικανός “Αρχιεπίσκοπος” αποκάλυψε πως: “Το έργο που διεξάγουμε τώρα γύρω από το τέλος της ζωής, το ζήτημα της ευθανασίας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Από τη συλλογή των εγκεκριμένων κειμένων της επιτροπής μας το πρώτο αφορούσε τον τριαδικό Θεό. Ήταν, δηλαδή, κείμενο καθαρότερα εκκλησιολογικό. Υπό την προεδρία βέβαια του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη”. Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη του και τον διαβεβαίωσε ότι εργάζεται με όση δύναμη έχει, για να προχωρήσουν αυτές οι κοινές δηλώσεις (!!!)

Το εύλογο ερώτημα

Οι περισσότερες προσπάθειες των διαλόγων του 20ου αιώνα που συνεχίζονται και στον αιώνα μας έχουν κατεύθυνση την ένωση άνευ όρων των Εκκλησιών.

Εργάζονται πυρετωδώς για την εγκαθίδρυση της παναίρεσης του Οικουμενισμού στη Ορθοδοξία.

Εργάζονται με υπομονή σε βάθος χρόνου και σε γλώσσα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, για την αποδυνάμωση των όποιων αντιδράσεων και την σύγχυση του ποιμνίου.

Η διαθρησκειακοί και διαχριστιανικοί διάλογοι έχουν από καιρό απωλέσει τον ιεραποστολικό τους χαρακτήρα. Δεν κηρύττουν Χριστό, δεν προσκαλούν στην Ορθοδοξία όσους δεν Τον γνωρίζουν και δεν προσκαλούν σε μετάνοια τους πλανεμένους αιρετικούς.

Αντίθετα υποχωρούν σταθερά σε δογματικά θέματα πίστεως, με αποκορύφωμα την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου στην Κρήτη, όπου επιχειρήθηκε και επίσημα η συνοδική κατοχύρωση της παναιρέσεως του Οικουμενισμού στην Ορθοδοξία και θεμελιώθηκε η νέα αιρετική εκκλησιολογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα, με ένα βαθύτατο σχίσμα να σοβεί στα σπλάχνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Πατριάρχες και Αρχιερείς (που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων) να επιδίδονται σε ένα δαιμονικό αγώνα για το πρωτείο του Πάπα της Ανατολής. 

Υπό αυτές τις κοινά παραδεκτές συνθήκες τίθεται ένα εύλογο ερώτημα:

Γιατί συνεχίζονται οι διάλογοι αυτοί;

Καλή μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Διαδικτυακή συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου της Αγγλικανικής Κοινωνίας με την Ορθόδοξη…
Ανακοινωθέν Συνάντησης Συντακτικής Επιτροπής Ορθοδόξων-Αγγλικανών 27-28.06.2019
Ο Μητροπολίτης Περγάμου και η αιρετική διδασκαλία περί «Ευχαριστιακής Εκκλησιολογίας»

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.