Σοφία Μακεδονοπούλου

Γιατί το φετινό Συνέδριο Νεολαίας του Πατριαρχείου ονομάστηκε «Α’ Συνέδριο Ορθοδόξων νέων στην Τουρκία»;

εικόνα άρθρου: Γιατί το φετινό Συνέδριο Νεολαίας του Πατριαρχείου ονομάστηκε «Α’ Συνέδριο Ορθοδόξων νέων στην Τουρκία»;
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Φαναριώτικα κόλπα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το απόγευμα της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου Νεολαίας του Πατριαρχείου στην Πόλη. Στο παρελθόν έχουν διοργανωθεί δύο μεγάλα συνέδρια νεολαίας, το 2000 και το 2007, με τη συμμετοχή νέων από όλες τις Επαρχίες του Θρόνου. Ο Πατριάρχης όμως το συγκεκριμένο Συνέδριο στο Δελτίο Τύπου το αποκαλεί «τό Α΄ Συνέδριον Ὀρθοδόξων νέων ἐν Τουρκίᾳ».

Συμφωνα με το Δελτίο Τύπου το συνέδριο έχει ως στόχο τη διεξοδική συζήτηση περί ζητημάτων τα οποία αφορούν στις σχέσεις των Ορθοδόξων των εν Τουρκία με τη Μητέρα Εκκλησία. 

Οι γλώσσες του Συνεδρίου ήταν τέσσερις: ελληνική, τουρκική, ρωσική και αγγλική. Στο Συνέδριο συμμετέχουν νέοι από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, καθώς και νέοι διαφόρων εθνικοτήτων, που αποτελούν ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία (Αντιοχειανοί, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί, Βούλγαροι, Γκαγκαούζοι κ.α.).

Το συνέδριο, λοιπόν, έχει τον τίτλο «Συνέδριο Νεολαίας του Πατριαρχείου στην Τουρκία». Οι αφίσες είναι μεταφρασμένες και στα τουρκικά και στη συναυλία που ακολούθησε συνυπήρξε ο ελληνικός με τον τουρκικό πολιτισμό.

Φρονούμε πως το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στην ασιατική πλευρά της Πόλης, θέλησε να αναδείξει την ύπαρξη του ορθοδόξου στοιχείου και δη της νεολαίας στην Τουρκία. Προσπάθησε έμμεσα να ασκήσει πιέσεις και για την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως συχνά λέει ο Πατριάρχης: Δεν νοείται να μην επιτρέπεται η επαναλειτουργία της Σχολής στις μέρες μας, στο πλαίσιο της σύγχρονης και δημοκρατικής Τουρκίας, ενώ η ίδια λειτουργούσε παλαιότερα, σε απολυταρχικότερες και σκοτεινότερες εποχές για την Τουρκία.

Είναι πράγματι αυτό ένα παράδοξο! Γιατί η Τουρκία, που παλεύει να αποδείξει το δημοκρατικό και ευρωπαϊκό της προφίλ, αρνείται πεισματικά να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης; Μιας Σχολής που δεν κρύβει το οικουμενιστικό της προφίλ και από την οποία θα εξέρχονται οι μελλοντικοί Πατριάρχες; 

Μήπως ο Ερντογάν σαν γνώστης και παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Οικουμενισμού στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και αντίστοιχα του Οικουμενιστικού Αμερικανοκίνητου Πατριαρχείου και γενικά τον ρόλο του Πατριαρχείου στην παγκόσμια συγκυρία; Μήπως με αυτόν τον τρόπο κρατάει ισορροπίες με τη Ρωσία; (η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει σχηματίσει δυνατή συμμαχία με Κίνα, Ινδία και Αίγυπτο). Επομένως, μήπως την αιτία της απαγόρευσης επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης πρέπει να την αναζητήσει ο Πατριάρχης στον εαυτό του; Στη σύνολη πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αποκορύφωμα τη χορήγηση του Ουκρανικού Κακοκέφαλου και την αδίστακτη ρήξη με την Εκκλησία και το Κράτος της Ρωσίας; 

Η μετάνοια και η ολική επαναφορά στην ορθόδοξη πορεία και πίστη είναι η λύση του προβλήματος, η Συμμαχία με τον Μόνο Δυνατό θα φέρει τις ευλογίες. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Φάκελος “Σχολή της Χάλκης”
​Νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 1ον)

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.