Επικαιρότητα
Γιατί υποφέρει το περιβάλλον Παναγιώτατε;
13 Νοέ 2021
Τριάντα χρόνια στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης, η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά πρέπει να λέγεται…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ουδεμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η νέα τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Ευρισκόμενος στον θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον πρώτο χρόνο μέχρι τον τριακοστό, έχει κυλήσει πολύ νερό στον μύλο του Οικουμενισμού. Κάποια πράγματα είναι χρήσιμο να τα ξαναθυμόμαστε.
Την Κυριακήν της Σαμαρείτιδος, κατ’ έτος, τελείται εν τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω η εορτή της «συνάξεως» επί τη ιερά μνήμη «πάντων των εν Αγίοις Πατέρων ημών Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως».
Το πρώτον η εορτή αύτη εθεσπίσθη προτάσει του νυν ευκλεώς Πατριαρχούντος Αυθέντου και Δεσπότου ημών κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄. Ούτως η Α.Θ.Π., ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, άμα τη εκλογή Του εν έτει 1991, προέτεινεν εις την Ενδημούσαν Σύνοδον κατά την συνεδρίαν της 24ης Οκτωβρίου 1991 την θέσπισιν κοινής εορτής πάντων των προκατόχων Αυτού Αγίων Πατριαρχών, από του ιδρυτού της Βυζαντίδος Εκκλησίας, Πρωτοκλήτου Ανδρέου, και του υπ’ αυτού κατασταθέντος πρώτου επισκόπου αυτής Στάχυος(38-54μ.Χ.) έως και του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄(1813-1818μ.Χ.) απαγχονισθέντος παρά την θύραν της Μητροπόλεως Ανδριανουπόλεως την 18ην Απριλίου 1821.
«Ούτω θα έχομεν την ευκαιρίαν ίνα επικαλούμεθα την χάριν και την προς Κύριον μεσιτείαν αυτών υπέρ της Μητρός Εκκλησίας και υπέρ ημών αυτών» είπεν ο Πατριάρχης ημών εις εκείνην την συνεδρίαν.
Συνοδική δε αποφάσει, κατά την συνεδρίαν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της 19ης Νοεμβρίου 1991, εθεσπίσθη η εορτή αύτη και έκτοτε εορτάζεται πανηγυρικώς και εκκλησιοπρεπώς εις την καθέδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δη δια τελέσεως Πατριαρχικής και Συνοδικής Λειτουργίας
Σήμερα 30 χρόνια μετά, αποκαμωμένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης διακυρήττει σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο πως θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο Πατριάρχης άχρηστων διαθρησκειακών διαλόγων για τη σχετικοποίηση της αλήθειας, που οδηγούν στο αξίωμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων σύμφωνα με το οποίο: «ο καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει αλλά να μην διεκδικεί την αποκλειστικότητα της αλήθειας και του δρόμου της σωτηρίας».
Θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου, μιας απόπειρας νομιμοποίηση και Συνοδικής κατοχύρωσης της παναιρέσεως του Οικουμενισμού εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο ένας εκ των δύο Οικουμενιστών – πρωταγωνιστών που προκάλεσαν νέο σχίσμα στην Ορθοδοξία, με αφορμή το Ουκρανικό αυτοκέφαλο, αλλά βαθύτερες αιτίες.
Και τέλος Θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο “Πράσινος” Πατριάρχης, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, απευθυνόμενος στους λαούς της γης ως μια αλλόκοτη αντανάκλαση της Greta Thunberg.
Συστήνεται ως υπερασπιστής του φυσικού περιβάλλοντος, τη χρονική συγκυρία κατά την οποία, το περιβάλλον επιβαρύνεται ασύστολα και κατά στρέφεται, από την απληστία πολυεθνικών κολοσσών και όχι από την έλλειψη ευαισθησίας των λαών.
Γιατί δεν θέλει να μοιάσει τους προκατόχους του, τους Άγιους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως;
Στον πολυτελή λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και του οικουμενισμού στον οποίο έχει εγκλωβιστεί, η μοναδική διέξοδος και το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, είναι η πίστη στον ένα και μόνο αληθινό Θεό.
Είναι ζήτημα πίστεως, η κατρακύλα της κοινωνίας μόνο που το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι.
Έλλειμμα πίστεως, έλλειμμα Ορθόδοξου βιώματος και κυριαρχίας του πνεύματος πλάνης είναι τα χαρακτηριστικά που καταγράφονται ιστορικά, όταν στον θρόνο της Βασιλεύουσας επικρατούσε μια αιρετική διδασκαλία.
Με πόνο ψυχής περιγράφουμε την κατάσταση και τις ομοιότητες με την εποχή μας, γιατί δεν ξυπνάει ένα πρωΐ κάποιος και αποφασίζει να γίνει αιρετικός.
Η απόκλιση από το ορθό δόγμα, ξεκινά από έναν κακό σπόρο, αποκτά ρίζες κατά τις σπουδές σε παπικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα και “ανθίζει” σε στον θεολογικό ανθόκηπο αιρετικών προκατόχων.
Η αυλή της Πατριαρχίας Αθηναγόρα, ήταν γόνιμη για την άνθιση του πνεύματος πλάνης.
Ετσι και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα μιας 30ετους Πατριαρχεία, σαν μια πικρή σκυταλοδρομία ετεροδιδασκαλίας.
Ευχόμαστε ειλικρινά, καλή μετάνοια και επιστροφή, έστω και την ενδεκάτη, να ξανά “πρασινίσει” το πνευματικό περιβάλλον του Φαναρίου και να γίνει πανήγυρις στον Ουρανό, από την χορεία πάντων των Αγίων Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Ανάποδα σε μονόδρομο ο Οικουμενικός Πατριάρχης
– Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Πάπας μαζί σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα
– Παγκόσμια διακυβέρνηση ζητάει ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή