Της φίλης και συνεργάτιδας της Κατάνυξης Ε.Α.

Όταν το νεκρό σώμα δεν έχει καμία παραπάνω αξία πέραν του να γίνει λίπασμα για τα φυτά, δεν συντελείται απλά μία προσβολή του νεκρού, αλλά του τελειότερου δημιουργήματος του Θεού…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ζούμε σε μία υλιστική κοινωνία που ο εγωιστής άνθρωπος ενδιαφέρεται για το εφήμερο παρόν και αδιαφορεί για το αιώνιο. Το παραλήρημα αυτό, μπορεί να τον οδηγήσει σε πράξεις που επί της ουσίας υποβιβάζουν την αξία της υπόστασής του. Η είδηση πως άνοιξε το πρώτο γραφείο τελετών που μετατρέπει τους νεκρούς σε φυσικό λίπασμα για τα φυτά, πράγματι θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθή αξιολόγηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής και οξύνει τον προβληματισμό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει ως φυσικό επακόλουθο της ρηχότητας του πνεύματος των ανθρώπων.

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Katrina Spade πραγματοποίησε μακροχρόνια έρευνα μέχρι να ιδρύσει τη δική της εταιρεία Recompose, η οποία άρχισε να μετατρέπει τους πρώτους πελάτες της σε φυσικό λίπασμα για τα φυτά. Η εταιρεία, έχοντας ως προμετωπίδα την οικολογική φροντίδα των πεθαμένων, φιλοξενεί ήδη 10 σώματα και στοχεύει να τα αυξήσει σε 40 μέχρι το τέλος του έτους. Σχετικό άρθρο, μας πληροφορεί ότι «Το Recompose τοποθετεί τα πτώματα σε “δοχεία” ή λευκούς εξαγωνικούς χαλύβδινους σωλήνες, σε μια αποθήκη στο Κεντ της Ουάσιγκτον. Ξύλινα τσιπ, άχυρο αποθηκεύονται επίσης στα αγγεία, τα οποία παρέχουν τη βέλτιστη ποσότητα θερμότητας, νερού και οξυγόνου για να διασπάσουν το σώμα. Το χώμα που προκύπτει από αυτή την διαδικασία θα στεγνώσει για δύο εβδομάδες έως ένα μήνα προτού δωθεί στην οικογένειες ή δωριστεί σε ένα έργο οικολογικής αποκατάστασης».

Αξίζει σε όλους μας να δοθεί το έναυσμα για έναν υγιή προβληματισμό και για μία γόνιμη κριτική επί του θέματος, ώστε να αντιληφθούμε μήπως κάποιοι με πρόσχημα την επιστήμη και με υπόσχεση την πρόοδο, επιθυμούν να εφαρμόσουν μηδενιστικές πρακτικές. Στην παρούσα περίπτωση, που το νεκρό σώμα δεν έχει καμία παραπάνω αξία πέραν του να γίνει λίπασμα για τα φυτά, δεν συντελείται απλά μία προσβολή του νεκρού, αλλά του τελειότερου δημιουργήματος του Θεού και κατ’ επέκταση βλασφημείται και ο ίδιος ο τέλειος Δημιουργός. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί θετικά μία διαδικασία, η οποία καταμαρτυρά το μέγεθος της πνευματικής και ηθικής κρίσης. Δεν αποκλείεται η οξύμωρη αναγωγή του ανθρώπου σε «θεό» κατά τη διάρκεια της ζωής του και από την άλλη ο υποβιβασμός του σώματός του όταν πεθαίνει, δηλαδή η μετατροπή του σε λίπασμα, να δέχεται επιρροές από τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό όπου το σώμα θεωρείται “ακάθαρτο”. Έτσι, υποβάλλοντάς το σε διαδικασίες οι οποίες θα το καταστήσουν ένα ωφέλιμο «προϊόν» για τη φύση, ίσως θεωρούν πως εξαγνίζεται η εγκλωβισμένη σε αυτό ψυχή, προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη μετενσάρκωση.

H φιλικότητα προς το περιβάλλον θα πρέπει να ελεγχθεί με όρους ενεργειακού αποτυπώματος. Όπως και στην περίπτωση της καύσης των νεκρών αποδείχθηκε πως για την πλήρη αποτέφρωση του ανθρώπινου σώματος θα πρέπει η θερμοκρασία του κλιβάνου να κυμανθεί από 1400-1800 F (850-1200oC) και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για 45 έως 90ˈ, εκτοξεύοντας εξαιρετικά επικίνδυνες χημικές ουσίες που επιδεινώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οπότε, το επιχείρημα υπέρ του περιβάλλοντος, είναι άτοπο. Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους καινοτόμες πρωτοβουλίες που αφορούν τα νεκρά σώματα των ανθρώπων και τον χειρισμό τους μετέπειτα, είναι έργα του διαβόλου. Ίσως η υποδούλωση σε μία ιδεολογία που βασίζεται στο ψέμα πως όλη η ουσία βρίσκεται στην επίγεια ζωή του ανθρώπου και σε συνδυασμό με τον υλισμό, την αθεΐα και τον αγνωστικισμό, να κατακλύζεται ο άνθρωπος από τέτοια κενότητα και να βυθίζεται σε τέτοια απελπισία ώστε να αξιολογεί το ανθρώπινο σώμα (και δηλαδή τον ίδιο του τον εαυτό) σαν λίπασμα για τα φυτά. Αυτή την αναλογία και τον εξευτελισμό, μόνο η απουσία του Θεού μπορεί να τη δημιουργήσει! Φυσικά, εκφράζεται μέσω αυτής της εωσφορικής ιδιορρυθμίας, η αλαζονεία και το αταπείνωτο πνεύμα του ανθρώπου, ο οποίος πράττει ως παντογνώστης και παντοδύναμος επειδή αρνείται τον Σωτήρα Χριστό.

Εμείς, ως ορθόδοξοι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μία διαδικασία που δεν αποδίδει καμία πράξη τιμής και σεβασμού στο ανθρώπινο σώμα και ταυτόχρονα αδιαφορεί για το σύμβολο της ελπίδας και της αναστάσεως. Τα μέλη του ανθρώπινου σώματος είναι μέλη Χριστού «οὐκ οἴδατε ὅτι τά σώματα ὑμῶν μέλη Χριστοῦ ἐστιν; (Α Κορ. 6,15), και γι’ αυτό ο πιστός γεμίζει ελπίδα προσδοκώντας την επανένωση των αθάνατων ψυχών με τα άφθαρτα σώματα. Έτσι, το σώμα του ανθρώπου δεν αποτελεί ιδιοκτησία του, αλλά Νύμφη που είναι αποτρόπαιο να χλευάζεται γενόμενη λίπασμα για τα φυτά. Διότι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος απαλλάσσει το σώμα του ανθρώπου από τα δεσμά του θανάτου και τη δουλεία του διαβόλου. Το σώμα στην αγία μας ορθόδοξη πίστη, είναι ιερό και κηδεύεται σύμφωνα με το πρότυπο ταφής του Κυρίου δίνοντας το μήνυμα της Ανάστασης των Νεκρών και της Ζωής του Μέλλοντος Αιώνος. Μέσα από τα λείψανα των Αγίων αποδεικνύεται η σοφία του Θεού και η δύναμη της Θείας Χάριτος, η οποία νικά τη λογική που επιβάλλει τη φθορά του ανθρώπινου σώματος και περνά στην αφθαρσία. Με τέτοιου είδους θαυματουργίες -και ακόμα μεγαλύτερες- ο Αληθινός Θεός δείχνει στον άνθρωπο τη μεγαλοσύνη Του, δείχνει τον δρόμο της Σωτηρίας, μεταφέρει την ελπίδα της Αναστάσεως, τη λαμπρότητα της Αλήθειας. Αυτό το βάθος, την ποιότητα και την πληρότητα που προσφέρει η Ορθόδοξη Πίστη δεν μπορεί εννοηθεί από τους ασεβείς ανθρώπους, γι’ αυτό βασανίζονται ψάχνοντας να βρουν τρόπους να εξιλεωθούν στη μεταθανάτια ζωή…

«οἱ τά ἀγαθά ποιήσαντες εἰς ἀνάστασιν ζωῆς, οἱ δέ τά φαῦλα πράξαντες εἰς ἀνάστασιν κρίσεως». (Ιωάν. 5, 29).

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Διάβολος θέλει να εξαφανίσει το ανθρώπινο σώμα: Εγκρίθηκε το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών στον…
π.Νικόλαος Μανώλης, Τα ιερά Λείψανα και η Καύση νεκρών [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
π.Νικόλαος Μανώλης, Αποτέφρωση νεκρών σωμάτων [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ριτσώνα [φώτο]
«Προς το λαό: Αποτέφρωση των ανθρωπίνων σωμάτων, αξιοπρεπής λύση ή ωμή ανακύκλωση;»
Ευχόμαστε να μην καταφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην κατασκευή αποτεφρωτηρίου