Επικαιρότητα

H Ακαδημία Βόλου ορμητήριο των σχισματοαιρετικών Ουκρανών και συγκρητιστικό εργαστήρι του Ιουδαϊσμού

εικόνα άρθρου: H Ακαδημία Βόλου ορμητήριο των σχισματοαιρετικών Ουκρανών και συγκρητιστικό εργαστήρι του Ιουδαϊσμού

Τέταρτο πρόγραμμα για «κληρικούς» και θεολόγους της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας και διαθρησκειακή συνάντηση Ορθοδοξίας-Ιουδαϊσμού

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η πνευματική αποφορά της μεταπατερικής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου ξεχύνεται για ακόμα μία φορά από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Το συγκρητιστικό εργαστήρι του Βόλου υποδέχεται και συνεργάζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με μέλη της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί διαθρησκειακή συνάντηση μελετώντας τη σχέση Ορθοδοξίας-Ιουδαϊσμού, συνθέτοντας το πανθρησκειακό μωσαϊκό της Νέας Εποχής.

Τέταρτο πρόγραμμα για «κληρικούς» και θεολόγους της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας – Μνημόνιο συνεργασίας

Σε συνεργασία με την «Ορθόδοξη» Θεολογική Ακαδημία του Βολύν [της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας], η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου υλοποίησε για τέταρτο συνεχόμενο έτος εκπαιδευτικό «πρόγραμμα» για τους σχισματικοαιρετικούς της Ουκρανίας [1].

Το πρόγραμμα με τίτλο «Θερινό Σχολείο για Ουκρανούς κληρικούς και λαϊκούς θεολόγους» διήρκεσε συνολικά έντεκα ημέρες, από τις 2 έως τις 10 Ιουλίου 2023.

Συμμετείχαν ως εισηγητές: O Μητροπολίτης Περιστερίου, Γρηγόριος, ο Παντελής Καλαϊτζίδης και ο Νικόλαος Ασπρούλης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου) και ο Γιώργος Βλαντής (Διευθυντής του Συμβουλίου «Εκκλησιών» της Βαυαρίας, Γερμανία).

Ο διευθυντής της Ακαδημίας Βόλου, Παντελής Καλαϊτζίδης, και ο κοσμήτορας της σχισματικοαιρετικής Ακαδημίας του Βολύν, π. Βολοντυμύρ Βάκιν, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων [σσ. Ορθοδόξων-Σχισματικών].

Ο Μητροπολίτης Καστορίας και η μιαρή συμπροσευχή

Το Θερινό Σχολείο των σχισματικοαιρετικών Ουκρανών περιελάμβανε επίσης συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, τον προϊστάμενο της «Πράσινης Ενορίας» της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Βόλου, π. Αμφιλόχιο Μήλτο, ενώ συμπληρώθηκε με εκδρομές:

– Στην Καστοριά, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και «συμπροσευχή» με τον Μητροπολίτη Καστορίας, Καλλίνικο
– Στα Μετέωρα
– Στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων υποστηρίζει οικονομικά το «πρόγραμμα»

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου (αγγλική γλώσσα) αποκαλύπτει ότι το εκπαιδευτικό «πρόγραμμα» υποστηρίχθηκε οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων [2].

Υπενθυμίζεται ότι ο Γεώργιος Καλαντζής κατέχει αδιάλειπτα τη θέση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων από το 2011, συμπληρώνοντας 12 χρόνια θητείας (;) και έχοντας υπηρετήσει υπό την ηγεσία των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) [3].

Διαθρησκειακή συνάντηση Ορθοδοξίας-Ιουδαϊσμού και απονομή τιμητικών διπλωμάτων από Ραβίνο

Λίγες μέρες αργότερα, την 18η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και στο αμερικανικό Ινστιτούτο Βενιαμίν Φέρεντς για την Ηθική, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ολοκαύτωμα (Benjamin Ferencz Institute for Ethics, Human Rights and the Holocaust), η πρώτη διαθρησκειακή συνάντηση με τίτλο: «Ακολουθώντας τα βήματα των Δικαίων για την προστασία του μέλλοντος» [4].

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας, αρχιμ. Φιλόθεο Μαρούδα, αποτελώντας τρόπον τινά συνέχεια παλαιότερης ομιλίας του Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνατίου, στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, σχετικά με τις σχέσεις Ορθοδοξίας και Ιουδαϊσμού. 

Από την αμερικανική πλευρά, τον λόγο έλαβαν η διευθύντρια του Ινστιτούτου, Φέρεντς Στέισυ Γκάλιν και ο ραβίνος, Μάικλ Ποντ, οι οποίοι απένειμαν τιμητικά διπλώματα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο, τον αρχιμανδρίτη Φιλόθεο και την Ισραηλιτική Κοινότητα του Βόλου.

Από την ελληνική πλευρά, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, o διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Παντελής Καλαϊτζίδης, ο αρχιμ. Φιλόθεος Μαρούδας και ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Βίκτωρ Σακκής, οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα τόνισαν τα «πολλά κοινά στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσα στα δυο θρησκεύματα»

Η διαθρησκειακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία», στα Μελισσάτικα του Βόλου, ενώ στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Φέρεντς επισκέφτηκε και την Εβραϊκή Συναγωγή του Βόλου.

  • [1] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ https://www.acadimia.org 
  • [2] Fourth Summer School for Orthodox Clergy and Lay Theologians from Ukraine https://www.acadimia.org 
  • [3] Παραμένει Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων ο Γιώργος Καλαντζής https://www.orthodoxianewsagency.gr
  • [4] Διαθρησκειακή συνάντηση ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ https://www.acadimia.org

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Η Ακαδημία Βόλου πρωταγωνιστεί στην αντιρωσική προπαγάνδα
Μνημόνιο συνεργασίας της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας και της Ακαδημίας Βόλου
Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου: Θερινό Πανεπιστήμιο για τους σχισματικούς Ουκρανούς

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Συναντήθηκαν οι παγκόσμιοι Άρχοντες του Οικουμενικού θρόνου στην Αθήνα και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Προβλημάτισε δυσάρεστα η επιλογή της 29ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Άλωση της Πόλης, για την σύγκλιση της 1ης Συνόδου Κορυφής των Παγκόσμιων Αρχόντων

 Ο πρώτος «άγιος» influencer*

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου. Ο μακαριστός Όσιος γέροντας Αγάθωνας Κωνσταμονίτης, μας νουθετούσε με τρόπο ξεκάθαρο πως οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την Ορθοδοξία είναι διάβολος

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.