Επικαιρότητα

Halloween στα ελληνικά σχολεία

εικόνα άρθρου: Halloween στα ελληνικά σχολεία
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Μοντέρνα παιδαγωγική! Μόνο να περνάμε καλά! Αφού περνάμε καλά, όλα καλά!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Για τους περισσότερους από εμάς η 1η Νοεμβρίου που πλησιάζει δεν σήμαινε τίποτα. Το φθινόπωρο χρωματιζόταν αποκλειστικά και μόνο από τις γλυκύτατες μορφές του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νέστωρα, από επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του ένδοξου ΟΧΙ, καθώς και από την προσμονή της τρυφερής Σαρακοστής που κυοφορεί τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Ομολογούμε ότι το halloween δε μας είχε απασχολήσει ιδιαίτερα σε προσωπικό επίπεδο. Έχει δύο τρία χρόνια που πήρε το αυτί μας μια αναφορά σε αυτό το “έθιμο” στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών στο δημοτικό σχολείο χωρίς όμως να δώσουμε την δέουσα σημασία…

Ώσπου η κατάσταση στα σχολεία άλλαξε! Μηνύματα άρχισαν να έρχονται από δασκάλους αγγλικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα προσωπικά μας ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, που μας ενημέρωναν για εορτασμούς του Halloween την 1η Νοεμβρίου στα σχολεία με το έθιμο trick or treat, πως τα παιδιά μπορούν να ντυθούν ανάλογα ή να φορέσουν κάποια αξεσουάρ και μας παρακαλούσαν να ενημερώσουμε αν το παιδί μας έχει κάποια αλλεργία, για να φροντίσουν για τα ζαχαρωτά…. 

Μετά από έρευνα του θέματος αποκαλύφθηκε πως για τους καθηγητές αγγλικών τα σχολικά δρώμενα για τον εορτασμό του Halloweeh θεωρούνται μέρος της διαθεματικής πολιτισμικής προσέγγισης, όπως η παρουσίαση της γιορτής των ευχαριστιών ή της γιορτής του Guy Fawkes κ.α. Στην ίδια λογική, οι καθηγητές της γερμανικής και γαλλικής γλώσσας παρουσιάζουν ανάλογα έθιμα των αντίστοιχων χωρών. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών, όταν είχε τη μορφή των φακέλων μαθήματος, γίνονταν επισκέψεις σε συναγωγές, τζαμιά κλπ, και όπου τα παιδιά τελούσαν λατρευτικές πράξεις διαφόρων θρησκειών( π.χ. προσευχή σε μουσουλμανικό χαλάκι), κάτι όμως που κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικό

Είναι όμως το ίδιο η συμμετοχή στο halloween με τη γιορτή π.χ. της πατάτας ή του λουκάνικου; Οι δάσκαλοι, σε σχέση με το halloween, διατείνονται βέβαια πως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να παρουσιάσουν το έθιμο μόνο ενημερωτικά και σαν ευκαιρία να διδαχθεί η γλώσσα. Σύμφωνα με την άποψή τους τα παιδιά θα το θυμούνται μονάχα ως την γιορτή που τους δίνουν καραμέλες. Προς τι τα μασκαρέματα τότε; Κι όχι απλά μασκαρέματα, αλλά μόνο δράκουλες, διάβολοι και βαμπίρ κυκλοφορούν την 1η Νοεμβρίου στους διαδρόμους των σχολείων μας!

Μα είμαστε σοβαροί; Και περιμένουμε προκοπή, όταν εορτάζεται στο ελληνικό σχολείο η μέρα των νεκρών και των πνευμάτων; Απορημένοι ακούμε άλλους γονείς – που τελούν σε πλήρη σύγχυση και έχουν από έναν παιδοψυχολόγο παραμάσχαλα-  από τη μια να διερωτώνται για το αν είναι παιδαγωγικά σωστό να πάνε με τα παιδιά τους τη Μεγάλη Πέμπτη στην Εκκλησία, γιατί είναι πολύ βάρβαρο το θέαμα να βλέπουν τον Χριστό νεκρό στο Σταυρό, και από την άλλη να μην έχουν κανένα πρόβλημα να ντύσουν το παιδί τους βαμπίρ και να γιορτάσουν τη μέρα των νεκρών. Είναι οι ίδιοι που δεν πάνε τα παιδιά τους ούτε σε κηδείες αγαπημένων προσώπων, δήθεν για να μην πληγωθούν.

Μοντέρνα παιδαγωγική! Μόνο να περνάμε καλά! Αφού περνάμε καλά, όλα καλά! Μόνο αυτό χρειάζεται η ψυχή του παιδιού όμως;

Φέτος, λοιπόν, αντιδράσαμε στις επιταγές του σχολείου και η 1η Νοεμβρίου προστέθηκε στη λίστα με τις ημέρες που τα παιδιά μας δεν πάνε σχολείο…Μας ενόχλησε βαθιά που πιο πολύ σημασία δίνουμε στις αλλεργίες απ’ ότι,τι στις ψυχές των παιδιών μας…. Αν δεν πιστεύει κανείς, πώς να αντιληφθεί την ψυχική και πνευματική ζημιά που υφίστανται τα παιδιά; Αλλά και αυτή η αβασάνιστη υιοθέτηση κάθε αμερικανιάς είναι πολύ ενοχλητική! 

Τί αίσθηση κι αυτή… ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Στη θέση του Χριστού που εξεβλήθη από το Ελληνικό σχολείο ήρθε η Μαγεία και ο παγανισμός. Όμως γρήγορα η αίσθηση αυτή του “άδικου” αντικαταστάθηκε μέσα μας από μια βαθειά ανάπαυση. Πρώτον, γιατί είχαμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα θέμα σαν αυτό με τα παιδάκια μας, να τα διαφωτίσουμε και να χαρούμε από την αποδοχή και την κατανόηση που δείχνουν στον Λόγο του Θεού, αφού, όπως είναι φυσικό, πρώτα τα ίδια απολαμβάνουν την ευλογία της μη συμμετοχής. 

Έπειτα δοξάσαμε τον Άγιο Θεό που είναι πιστός στις επαγγελίες Του και δίνει τη χάρη Του σε όποιον Τον αγαπάει και Τον τιμά! Που στην πολύπαθη χώρα μας και στην δαιδαλώδη κατάσταση που σαν κοινωνία και Εκκλησία βιώνουμε με την παγκοσμιοποίηση, τον Οικουμενισμό και την πανθρησκεία, ο Θεός δίνει ευκαιρίες, για να μάθουν τα παιδάκια μας από πολύ μικρή ηλικία μία πάρα πολύ σημαντική δεξιότητα, την δεξιότητα να λένε “ΌΧΙ”. Τη δεξιότητα της αγίας ανυπακοής, της αντίστασης, της απομάκρυνσης από το κακό, την αξία της ελευθερίας.

 Η εφαρμογή του αγιογραφικού λόγου “ἀπόστητε, ἀπόστητε, ἐξέλθατε ἐκεῖθεν καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε” εξ απαλών ονύχων, είναι η ελπίδα μας… Ο σπόρος της ιεροκανονικής Αποτείχισης είναι η καλύτερη προίκα τους για το μέλλον. Γιατί τα παιδιά μας δεν είναι δυνατόν να  πορευτούν με δανεική πίστη, τη δική μας, αλλά πρέπει να αποκτήσουν την δική τους βιωματική πίστη. 

Πλέον γνωρίζουμε και συναισθανόμαστε πως η καλή μας ομολογία σβήνει πλήθος αμαρτιών. Πως αν και τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε μια δύσκολη εποχή˙ αν και ο τρόπος της ζωής μας/τους δεν είναι ο υποδειγματικός˙ αν και μέσα στην οικονομία σε όλους τους τομείς σχεδόν ζουν και κινούνται καθημερινά, ωστόσο οι ευκαιρίες αυτές που τους δίνονται για ομολογία και μη συμμετοχή σε τέτοια δαιμονικά έθιμα, μόνο καλό τους κάνει˙ τα συγκινεί, τα γεμίζει και τα χαριτώνει˙ τα αλλοιώνει προς το καλύτερο˙ τα ενισχύει και τα ενδυναμώνει˙ τα πληροφορεί… 

Αντίθετα τα παιδιά που απερίσκεπτα συμμετέχουν, με ευθύνη των γονιών τους, δίνουν δικαιώματα στον διάβολο και δέχονται δαιμονικές επιρροές. Παθαίνουν σοβαρές “πνευματικές αλλεργίες” και έχουν έκδηλα συμπτώματα, αλλά οι ακατήχητοι εκκοσμικευμένοι ή αρνητές γονείς δεν ξέρουν, δυστυχώς, να τα ξεχωρίσουν….

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως όσο κι αν διατείνονται πως δεν πρόκειται για μάθημα θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά για απλή παρουσίαση μιας άλλης κουλτούρας, κάνουν μεγάλο λάθος. Ακόμη και σάιτ φιλικά προς το σχολιαζόμενο έθιμο και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει, παραδέχονται πως: “Κανείς δεν μπορεί να παραθεωρήσει την πνευματική δαιμονική υπόσταση αυτών των εορτών. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μια από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και οτι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, βρίσκεται στο ζενίθ.”  

Επίσης η Κατάνυξη μας ενημέρωνε παλαιότερα πως: “Ὁ σατανιστής Anton Lavey στή σατανιστική βίβλο του κατατάσσει τό Halloween ὡς μία ἀπό τίς δύο σημαντικότερες γιορτές τοῦ σα­τα­νι­στι­κοῦ ἡμερολογίου, ἐνῶ ἡ γιορτή περιλαμβάνεται στό ἡ­με­ρο­λό­γιο πού ἀκολουθοῦν οἱ μάγισσες (Wicca). Ἡ γιορτή πραγ­μα­το­ποι­εῖ­ται σήμερα τόσο ἀπό τούς σατανιστές, ὅσο καί ἀπό μάγισσες (πρός τιμήν τῆς Μητέρας Γῆς), ἀλλά καί ἀπό σύγχρονους παγανιστές”. Και πως “καλό θά εἶναι οἱ χριστιανοί νά εἶναι ἰδιαίτερα προσεκτικοί μέ τή συμμετοχή τους ἤ τή συμμετοχή τῶν παιδιῶν τους σέ αὐτή τή γιορτή, ἡ ὁποία ἐπιχειρεῖται τά τελευταῖα χρόνια νά εἰσαχθεῖ στήν πρωτοβάθμια ἐκ­παί­δευ­ση, λαμβάνοντας ὑπ᾽ ὄψη τους, πώς τό Halloween ἀποτελεῖ μία σύγχρονη ἐκδοχή τοῦ ἀρχαίου κελτικοῦ παγανισμοῦ, ἡ ὁποία βεβαίως εἶναι ἀσυμβίβαστη μέ τήν ὀρθόδοξη χριστιανική πίστη.”

Τι άλλο να πούμε;

Πονάμε για την κατάσταση της πολύπαθης πατρίδας μας, η οποία διοικείται από ανίδεους Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, συμβούλους και κάθε είδους υπευθύνους, που εισηγούνται τη “μύηση” των παιδιών με βιωματικό τρόπο σε αξίες της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Εποχής. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί πως, όπως ο εκκλησιασμός, η διοργάνωση μιας εθνικής εορτής, ενός σχετικού θεατρικού, η παρέλαση, τα χορευτικά, τα ποιήματα δεν είναι μάταια, αλλά εργαστήρια όπου με βιωματικό τρόπο ενσταλάζονται στις ψυχές των παιδιών μας αγνές, πανανθρώπινες, ηρωικές, αξίες και ιδανικά, με τον ίδιο τρόπο με δραστηριότητες όπως το trick and treat  και άλλα ξενόφερτα, αλλά και τα καρναβάλια, ενσταλάζονται στις ψυχούλες των παιδιών  κούφιες, κίβδηλες, βρώμικες αξίες, δαιμονικές, που δεν θα έχουν να προσφέρουν τίποτα στα παιδιά μας στις δύσκολες στιγμές του βίου τους. Αλλά και τις εύκολες θα τις αλλοιώνουν και θα τις κουτσουρεύουν….

Η μαθητεία στα δρώμενα της Εκκλησίας και του Έθνους μας προσφέρει στα παιδιά μυστικά δώρα, ανεκλάλητα, που σε ανύποπτο χρόνο εκδηλώνονται, τρέφουν την ψυχή και το πνεύμα, γεμίζουν το “ταμείο” της ψυχής μας και βάζουν γερά θεμέλια και για το Έθνος μας. Οι παλιοί γνώριζαν τι έκανε ένα Έθνος μεγάλο. Εμείς γνωρίζουμε;

“Η μεγαλοσύνη των Εθνών δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα”, Κωστής Παλαμάς.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά
Το Halloween και τα συναφή· αθώα ή πονηρά; [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
Πρώην μάγισσα αποκαλύπτει την Σατανική Τελετουργία που συμβαίνει στο αμερικανικό Ηalloween (BINTEO)
Τηλεκπαίδευση και καρναβάλι

Σχετικά άρθρα

Έως πότε εκούσιοι δεσμώτες μέσα στον κατάμαυρο, δαιμονικό κουρνιαχτό;

του Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας. "Σημεῖο βρασμοῦ δέν ἔχει ἀπομείνει ἄραγε κανένα, πού νά μᾶς κάνει να σηκωθοῦμε καί νά ἀποφασίσουμε νά πετάξουμε ἀπό πάνω μας τόν ὑλικό καί πνευματικό ζυγό;"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.