Επικαιρότητα

Η Αγία Σοφία είναι μόνο η αρχή

εικόνα άρθρου: Η Αγία Σοφία είναι μόνο η αρχή

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί στις 10 Ιουλίου 2020 με διάταγμα του Ερντογάν. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι να μην εξαρτάται πλέον από το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, αλλά από τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων (Diyanet)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ποιά είναι η Diyanet;

Δημιουργημένη το 1924 η Διεύθυνση των θρησκευτικών υποθέσεων,  έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό όργανο επανισλαμισμού της τουρκικής κοινωνίας.

Διαχειρίζεται 84.684 τζαμιά στην Τουρκία και αμείβει τους ιμάμηδες, τους θεολόγους, τους μουεζίνηδες  και τους ιεροκήρυκες. Τα 2.000 τζαμιά του τουρκικού Ισλάμ στο εξωτερικό βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι, εκδοτικό οίκο και τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης.

Χάρη στους παιδικούς σταθμούς για παιδιά από 3-6 ετών που διαθέτει (εκτός από τα πολλά σχολεία και τα λύκεια για ιμάμηδες), κάνει κορανική κατήχηση, με στόχο την «απόλυτη εμβάπτιση των μικρών παιδιών σε έναν θρησκευτικό τρόπο ζωής».

Μαθήματα στο σουνιτικό ισλάμ είναι υποχρεωτικά στα δημόσια σχολεία και έχουν ανοίξει αίθουσες προσευχής μέσα στα πανεπιστήμια.

Με προϋπολογισμό που φτάνει τα 11,5 δισεκατομμύρια λίρες Τουρκίας (ή 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ), με 170.000 δημόσιους υπαλλήλους, η Diyanet είναι αναμφίβολα το πιο επιτυχημένο ιδεολογικό επίτευγμα του Τούρκου προέδρου από  το 2003 που βρίσκεται στην εξουσία.

Ποιος είναι Πρόεδρος της Diyanet;

Όταν ο Αλί Έρμπας ηγείται της προσευχής στην Αγία Σοφία, ανεβαίνει στο minbar (μια εξέδρα) κρατώντας ένα σπαθί στο χέρι του. Όχι το οποιοδήποτε σπαθί, αλλά ένα γιαταγάνι (yatagan), που στη λεπίδα του είναι χαραγμένος στίχος από το Κοράνι: «Για 481 χρόνια, τα κηρύγματα της Παρασκευής παραδίδονταν πάντα με το σπαθί στο χέρι. Αν το θέλει ο Αλλάχ, ανανεώνουμε αυτήν την παράδοση, το σύμβολο της κατάκτησης ».

Με το λευκό του τουρμπάνι, το φωτεινό κεντητό καφτάνι του, το περίτεχνο σπαθί του, τα φλογερά κηρύγματα του, ο Αλί Έρμπας είναι το κεντρικό πρόσωπο στην Αγία Σοφία κάθε Παρασκευή.

Ο 59χρονος γαλλόφωνος και αραβόφωνος θεολόγος, Prof Dr. Ali ERBAŞ , έχει φιλόδοξα σχέδια για την νέα του προστατευόμενη. Θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την κορανική σχολή της Αγίας Σοφίας, ώστε να λειτουργεί όπως το έκανε κατά τη διάρκεια των λαμπρών χρόνων της, με μαθήματα Κορανίου που παραδίνονται παντού”.

Τα τζαμιά «είναι σχολεία», όπου ο Αλί Έρμπας θέλει να «εκπαιδεύσει τους νέους και τα παιδιά». Ένα σχέδιο που ευθυγραμμίζεται με τα θέλω του Ερντογάν, αποφασισμένου να διαμορφώσει «μια ευσεβή γενιά».

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι οποιαδήποτε «επίθεση στον επικεφαλής του Diyanet είναι σαν να επιτίθενται  στο Κράτος».

Αντί επιλόγου

Η Τουρκία έχει κολλήσει σε αυτό τον πολιτιστικό πόλεμο του οποίου οι ρεβανσιστικές πολιτικές ενισχύουν τον αυταρχισμό και την πόλωση, τα οποία, με τη σειρά τους, αποδυναμώνουν την κοινωνική ειρήνη στη χώρα. Εάν η Τουρκία δεν βρει έναν τρόπο να προχωρήσει από τις ανταγωνιστικές αφηγήσεις και τις αναμνήσεις της Κεμαλικής / Οθωμανικής διχοτόμησης, η οικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας, στην οποία ποικίλοι τρόποι ζωής και ταυτότητες μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, θα παραμείνει έργο αδύνατο.Serhun Al[1]


[1] Serhun Al is a political scientist at Izmir University of Economics in Turkey and the author of Patterns of Nationhood and Saving the State in Turkey: Ottomanism, Nationalism, and Multiculturalism (2019).

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGraΔείτε σχετικά:
Μέτοικος, Με αφορμή την ύβριν του Ναού της Αγίας Σοφίας
Ο.Χ.Σ Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ένα διαφορετικό κατηγορώ για την βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφιάς
Περί της μεταβολής της Αγιάς Σοφιάς Κων/πόλεως- Νέας Ρώμης σε ισλαμικό τζαμί
Ύπνος βαθύς και ατάραχος
Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος
Νεκτάριος Δαπέργολας, Η Αγιά-Σοφιά, ο Ερντογάν και μια ακόμη ευκαιρία αφύπνισης
Σχόλιο στο άρθρο: Η Αγία Σοφία και οι λανθασμένες μεταφράσεις
Πώς καταδέχεστε ένας μουφτής να σας βάζει τα γυαλιά;

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.