Μον. Σεραφείμ Ζήσης

Η ακοινωνησία της ορθοδόξου ΚΠόλεως & των Κυπρίων τον 15ον αιώνα [Βίντεο]

εικόνα άρθρου: Η ακοινωνησία της ορθοδόξου ΚΠόλεως & των Κυπρίων τον 15ον αιώνα [Βίντεο]
Ομιλία του μοναχού π. Σεραφείμ Ζήση

Στην παρούσα άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, εξετάζεται το πρόβλημα της ακοινωνησίας την ορθοδόξου Κων/πόλεως με την Εκκλησία της Κύπρου και οι προϋποθέσεις αποκατάστασης των εκκλησιαστικής ένωσης των δύο Εκκλησιών στις αρχές του 15ου αιώνα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Από το 1191 όταν η Κύπρος έπεσε στα χέρια των φράγκων κατά την Γ’ σταυροφορία η Εκκλησία της νήσου κράτησε τα ορθόδοξα δόγματα αλλά τέθηκε υπό την διοικητική υπαγωγή του Πάπα. Λόγω αυτής της κατάστασης η πνευματική σχέση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Κύπρου διακόπηκε.

Στις αρχές του 15ου αιώνα τέθηκε το ζήτημα της ένωσης της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης με την Εκκλησία της Κύπρου. Η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης ανάθεσε στον λόγιο Στουδίτη μοναχό Ιωσήφ Βρυέννιο, μία από τις αγιότερες και σπουδαιότερες μορφές του Βυζαντίου κατά στα τέλη του 14ου και τις αρχές του 15ου αιώνα, να εξετάσει τις προϋποθέσεις για την ένωση των Εκκλησιών Κωνσταντινούπολης και Κύπρου.

Η εξέταση της περιόδου αυτής και της θεολογικής παρακαταθήκης του Ιωσήφ Βρυεννίου είναι εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη με την διαφορά ότι στην θέση των Κυπρίων Ορθοδόξων που πρόδωσαν την αυτονομία τους στους Λατίνους βρίσκεται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ποιος είναι ο Ιωσήφ Βρυέννιος; Ποια είναι η διδασκαλία του για την Εκκλησία; Ποιες θα ήταν οι καταστρεπτικές συνέπειες από την τυχόν ένωση με τους Κυπρίους; Πώς οι ορθόδοξοι Κύπριοι επίσκοποι κρατούσαν τα ορθόδοξα δόγματα αλλά αναγνώριζαν την ιεροσύνη του Πάπα; Γιατί ο Βρυέννιος θεωρεί αιρετικούς τους Κυπρίους ενώ δεν αναγνωρίζουν τα λατινικά δόγματα; Ποιά η αναλογία με το σήμερα; Είναι δυνατόν κάποιος που με λόγια και έργα αθετεί την πίστη να είναι ορθόδοξος; Είναι ποτέ δυνατόν να ενωθεί το ψέμα με την αλήθεια; Γιατί η άρνηση ένωσης με τους Κυπρίους αποτελεί ποιμαντική μέριμνα και οικονομία για τους Κυπρίους; Σε καιρό που κινδυνεύει η πίστη είναι δικαιολογημένο να σιγά κανείς; Πως εφαρμόζεται και τότε και σήμερα το ο “κοινωνών ακοινωνήτω ακοινώνητος εστί”; Είναι δυνατόν να υπάρξει μυστική ομολογία και ένωση; Αυτά και άλλα πολλά αναλύει ο π. Σεραφείμ για την περίοδο εκείνη με τις τόσες αναλογίες με την παρούσα εποχή.

Τέλος ο π. Σεραφείμ απαντάει σε επίκαιρες ερωτήσεις που αφορούν τα εμβόλια, αν είναι το σφράγισμα του αντιχρίστου, τις διώξεις κατά όσων δεν εμβολιάζονται, την αποτείχιση, την καλπάζουσα ασέβεια των ημερών μας, τις προφητείες για την αποκατάσταση και την λάμψη της Ορθοδοξίας και την ανάγκη να αγωνιζόμαστε ασχέτως τί θα γίνει.

π. Σεραφείμ Ζήσης,” H ακοινωνησία της ορθοδόξου KΠόλεως & των Kυπρίων τον 15ο αιώνα”

Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», ο οσιολογιώτατος μοναχός π. Σεραφείμ Ζήσης, μίλησε με θέμα: “Η ακοινωνησία της ορθοδόξου ΚΠόλεως & των Κυπρίων τον 15ον αιώνα”

Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά, την 4 Αυγούστου 2021 στο κανάλι του youtube εδώ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατριάρχης Ρουμανίας – υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας τουτέστιν του θρησκειακού αχταρμά

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των αιρέσεων και θρησκευμάτων για το… καλό του Ρουμανικού λαού

Το θαύμα του Αγίου Φωτός. Αναίρεση της εναντίον του πολεμικής [ΒΙΝΤΕΟ 2019]

Ομιλία του μοναχού π. Σεραφείμ Ζήση. Πολλή φασαρία τό τελευταῖο διάστημα γίνεται, γιά τό θαῦμα τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Παναγίου Τάφου. Ὁ ὁσιολογιώτατος μοναχός π. Σεραφείμ Ζήσης, ὡς πρώην ἁγιοταφίτης μοναχός, καταθέτει τήν ἁγιοπατερική θέση, παράδοση καί ἐμπειρία τῆς Ἐκκλησίας!

Κατά ιερομ. Νικήτα Παντοκρατορινού για τις εκκλησιολογικές του αιρέσεις και την συκοφάντηση του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά

του Αγαθόνικου. Σε ομιλία του για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά ο Αγιορείτης γέρων διαστρέφει την εκκλησιαστική μας ιστορία και εκμεταλλεύεται το κύρος του Αγίου, για να προωθήσει τις αιρέσεις του

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.