Επικαιρότητα
Η Αλήθεια
25 Σεπ 2021
Ποιος είναι η Αλήθεια;
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Η ανθρώπινη φύση διψάει για την αλήθεια. Πάντοτε. Από τη δημιουργία αυτού του κόσμου. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Μπορεί ο άνθρωπος να ζει μέσα σε έναν ψεύτικο κόσμο, να χρησιμοποιεί το ψέμα για να (νομίζει ότι έτσι θα) επιβιώσει, όμως βαθιά μέσα του λαχταρά να βρει την αλήθεια.
Η πρώτη απόπειρα απόκρυψης της αλήθειας στην ιστορία του ανθρώπου συναντάται στην Παλαιά Διαθήκη (Π.Δ., Γένεσις, κεφ. 3, 8-13): «Τότε άκουσαν το θόρυβο που έκανε ο Κύριος ο Θεός, καθώς περπατούσε στον κήπο το δειλινό, και κρύφτηκαν απ’ αυτόν ο Αδάμ και η γυναίκα του ανάμεσα στα δέντρα του κήπου. Αλλά ο Κύριος ο Θεός φώναξε τον Αδάμ και του είπε: «Πού είσαι;» Εκείνος απάντησε: «Σε άκουσα στον κήπο, φοβήθηκα και κρύφτηκα, γιατί είμαι γυμνός». «Ποιος σου είπε πως είσαι γυμνός;» ρώτησε ο Θεός. «Μήπως έφαγες από το δέντρο που σου είχα απαγορέψει να φας;» Ο Αδάμ αποκρίθηκε: «Η γυναίκα που μου έδωσες, εκείνη μου πρόσφερε έναν καρπό και έφαγα». Ο Κύριος ο Θεός ρώτησε τη γυναίκα: «Γιατί το έκανες αυτό;» Εκείνη απάντησε: «Το φίδι με εξαπάτησε και έφαγα».
Ψήγματα της αλήθειας κατείχαν οι αρχαίοι Έλληνες, που με τον πλούτο των γνώσεών τους περί της φιλοσοφίας της ζωής, μας κληροδότησαν τον πολιτισμό τους. Βέβαια, αυτός ο πολιτισμός δεν θα είχε καμμία αξία αν παρέμενε κούφιος και αδειανός από τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. (Κ.Δ., κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφ. ιβ’, 20-23): «Ήσαν δέ τινες Έλληνες εκ τών αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τή εορτή. Ούτοι ούν προσήλθον Φιλίππω τώ από Βηθσαϊδά τής Γαλιλαίας, καί ηρώτων αυτόν λέγοντες. Κύριε, θέλομεν τόν Ιησούν ιδείν. Έρχεται Φίλιππος καί λέγει τώ Ανδρέα, καί πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος λέγουσι τώ Ιησού. Ο δέ Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων. Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου.»
Ο Πλάτωνας, με την Πολιτεία του, είχε συλλάβει, ως ένα βαθμό, ότι η ζωή που ζούμε είναι απατηλή, είναι μια σκιά, και ότι η αλήθεια και το φως βρίσκονται στην απέναντι πλευρά.
Μέσω του Σωκράτη, «περιγράφει ένα σύνολο ατόμων που ζουν όλη τους τη ζωή αλυσοδεμένοι στον τοίχο μιας σπηλιάς, αντικρύζοντας έναν κενό τοίχο. Οι άνθρωποι αυτοί κοιτούν τις σκιές που σχηματίζονται στον τοίχο, από αντικείμενα που περνούν μπροστά από μια φωτιά πίσω τους, και δίνουν ονόματα σε αυτές τις σκιές. Οι σκιές είναι η πραγματικότητα των φυλακισμένων. Οι κρατούμενοι κάποια μέρα σπάνε τα δεσμά τους και ανακαλύπτουν ότι η πραγματικότητά τους δεν είναι αυτή που νόμιζαν. Ανακαλύπτουν τον ήλιο, ο οποίος είναι ακατανόητος για κάποιον που δεν τον έχει δει ποτέ». (Βικιπαιδεία, Αλληγορία του Σπηλαίου).
Πριν από την έλευση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον κόσμο, η αναζήτηση της αλήθειας χαρακτηριζόταν από την πλάνη. Την μοναδική Αλήθεια κατέχει ο Υιός και Λόγος του Θεού, την οποία μας διέδωσαν οι Απόστολοι μέσω των Ευαγγελίων.
Ο Πόντιος Πιλάτος, λίγες ώρες πριν από το Πάθος Του, ρωτάει τον Κύριο (Κ.Δ., κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφ. ιη’, 37-38): «είπεν ούν αυτώ ο Πιλάτος. Ουκούν βασιλεύς εί σύ; Απεκρίθη Ιησούς. Σύ λέγεις ότι βασιλεύς ειμί εγώ. Εγώ εις τούτο γεγέννημαι και εις τούτο ελήλυθα εις τόν κόσμον, ίνα μαρτυρήσω τή αληθεία. Πάς ο ών εκ τής αληθείας ακούει μου τής φωνής. Λέγει αυτώ ο Πιλάτος. Τί εστίν αλήθεια; Καί τούτο ειπών πάλιν εξήλθε πρός τούς Ιουδαίους καί λέγει αυτοίς. Εγώ ουδεμίαν αιτίαν ευρίσκω εν αυτώ».
«Τί εστίν η αλήθεια;» Ποια είναι η αλήθεια; Αν ο Πιλάτος γνώριζε, αν τα πνευματικά του μάτια ήταν ανοιχτά, θα έκανε την εξής ερώτηση: «Τίς εστίν η αλήθεια;» Ποιος είναι η αλήθεια; Και ακριβώς για τον λόγο ότι η Αλήθεια είναι ο Χριστός μας, στην ερώτηση/απορία του Πιλάτου σιώπησε.
Η αλήθεια σιωπά, είναι ήσυχη, πράη, απαλή. Δεν έχει ανάγκη τις φωνές. Δεν χρειάζεται να ορύεται, να επιχειρηματολογεί, να κραυγάζει. Γιατί είναι αδιαπραγμάτευτη. Και είναι εκκωφαντική η σιωπή της.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra