π. Θεόδωρος Ζήσης

Η άλωση της πόλης (1453). Τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε (ΜΕΡΟΣ Α’)

εικόνα άρθρου: Η άλωση της πόλης (1453). Τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε (ΜΕΡΟΣ Α’)
Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Είναι ανάγκη να μας ανασκαλεύουμε τη μνήμη μας και να θυμόμαστε όλα τα γεγονότα αυτά…


Για ποιους λόγους επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό

Ο ένας λόγος είναι εορτολογικός και καλό είναι να θυμόμαστε όλοι τα σφάλματα και τα λάθη μας, Να θυμόμαστε για ποιους λόγους για ποια αιτία επέτρεψε ο Θεός να αλωθεί Κωνσταντινούπολη υπό των αλλόθρησκών Τούρκων και να διδασκόμαστε.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δυστυχώς φαίνεται πως υπάρχουν αναλογίες με την Τουρκία και την τωρινή κατάσταση. Ακούσαμε τον Ερντογάν σε αυτή τη φιέστα που έδωσε προχθές στην Κωνσταντινούπολη να επαναλαμβάνει τα επιτελικά του σχέδια και να λέει ότι ο Μωάμεθ δεν κατάλαβε μόνο την Κωνσταντινούπολη, κατέλαβε την Αθήνα, την Πελοπόννησο, τον Μοριά, να λέει πως κατέλαβε τη Βοσνία και τη Σερβία. 

Ουσιαστικώς έχουμε μπροστά μας την επιδίωξη ενός νέου σουλτάνου να επεκτείνει την κυριαρχία και να επαναφέρει την Οθωμανική αυτοκρατορία στα όρια στο οποίο την είχε ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να μας ανασκαλεύουμε τη μνήμη μας και να θυμόμαστε όλα τα γεγονότα αυτά. 

Ο ρόλος της Δύσεως

Υπάρχει μάλιστα και μία άλλη αναλογία ότι και τότε η Δύση με τον Πάπα υποσχόταν στρατό και  βοήθεια στην κινδυνεύουσα Πόλη την οποίαν όμως ποτέ δεν έστειλε η έστειλε ελάχιστη βοήθεια για τα μάτια του κόσμου.

Τώρα βλέπουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας να εξακολουθούν να ενισχύουν την Τουρκία ακόμη και μέσα στο ΝΑΤΟ. Και τους Φράγκος ιδιαίτερα τους Γερμανούς να εξοπλίζουν την Τουρκία και να κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν και στην Ελλάδα την μικρή θεωρούμενη Ελλάδα η οποία προσπαθεί με εξοπλισμούς να αμυνθεί σε αυτές τις επεκτατικές βλέψεις του νέου σουλτάνου.

π. Θεόδωρος Ζήσης, Η άλωση της πόλης (1453). Τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε.(ΒΙΝΤΕΟ 2022)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων (Α’ Οικ. Συνόδου) [2024]

Κήρυγμα του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση Κυριακή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Α’ Οικουμενικής Συνόδου Κήρυγμα π. Θεόδωρου Ζήση Ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ – Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων (Α’ Οικ....

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.