εικόνα άρθρου: Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Μόρφου θέτει εκ νέου το θέμα του ψευδοουκρανικού Αυτοκεφάλου

Με την ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Μόρφου ευθύς εξαρχής παίρνει αποστάσεις από τον Νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, με μια σαφή και ελάχιστα διπλωματική ανακοίνωσή του, ενημέρωσε για την πρόθεσή του να μην παραστεί στην αυριανή τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις που υφίσταται ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος και η ιστορική Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.  

Με την ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Μόρφου ευθύς εξαρχής παίρνει αποστάσεις από τον Νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, αναγνωρίζοντας ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου τον Ονούφριο και  αρνούμενος δια της παρουσίας του να μνημονεύσει και να αναγνωρίσει τον ψευδοαρχιεπίσκοπο Ουκρανίας Επιφάνιο. 

Με την κίνησή του αυτή φέρνει εκ νέου στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου το ζήτημα του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου, το οποίο αποτέλεσε ίσως το σοβαρότερο προεκλογικό ζήτημα στην διαδικασία εκλογής νέου αρχιεπισκόπου.  Φυσικά οι αρχιερείς της Κύπρου εκλέγοντας τον Γεώργιο Πάφου έναντι του Αθανασίου Λεμεσού έλαβαν ήδη την απόφασή τους σχετικά με το Ουκρανικό ψευδοαυτοκέφαλο. Το να αλλάξουν τώρα στάση φαντάζει ουτοπικό.

Ο κ. Νεόφυτος επικαλείται τον διωγμό που υφίσταται το λίκνο της ρωσικής Ορθοδοξίας, η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Το ιστορικό μοναστήρι ανήκει στην Κανονική Ουκρανική Εκκλησία του Μητροπολίτη Κιέβου Ονουφρίου, του οποίου αποτελεί και τον τόπο διαμονής. Για την Ρωσία και το Ρωσικό έθνος η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου είναι το δικό τους Άγιο Όρος. Ο διωγμός του ηγουμένου της Μονής, Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλου, και της συνοδείας του και η προσπάθεια των Ουκρανών να το αποσπάσουν από την Κανονική Ουκρανική Εκκλησία κατά αναλογία αντιστοιχεί με προσπάθεια να αποσπαστεί από την Ελλάδα και να αφελληνιστεί το δικό μας Άγιο Όρος.  Θα ανεχόμασταν εμείς το Άγιο Όρος να γίνει Βουλγαρικό ή Ρωσικό; Πόσο μάλλον που τέτοιες σκέψεις και σχεδιασμοί όντως υπήρξαν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση συγχαίρουμε τον Μητροπολίτη Μόρφου για την στάση του, όσο και για το επίκαιρο και έγκαιρο της πράξης του. Άδραξε την ευκαιρία, προτού εκτεθεί και αδυνατήσει την θέση του. Το βέβαιο είναι πως και πιέσεις θα του ασκηθούν αλλά και διέξοδος διαφυγής με κάποιο πρόσχημα θα του δοθεί. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να τηρήσει την ορθόδοξη και γενναία στάση του αυτή μέχρι τέλους και να τον ακολουθήσουν και άλλοι μητροπολίτες. 

Παραθέτουμε όλη την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου:

Πληροφοροῦμε τὸ εὐσεβὲς χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου, ὅτι ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος θὰ ἤθελε νὰ παραστεῖ στὴν τελετὴ τῆς ἐνθρόνισης τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου τὴν Κυριακή, 08.01.2023, ὅμως προτιμᾶ νὰ παραμείνει στὸ ταπεινὸ κελλί του, προσευχόμενος, τόσο γιὰ τὸν Μακαριώτατο Κύπρου, ὅσο καὶ γιὰ τὸν δοκιμαζόμενο Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου καὶ πάσης Οὐκρανίας κ. Ὀνούφριο.

Σημειώνουμε γιὰ ὅσους δὲν γνωρίζουν, ὅτι ὁ Καθηγούμενος τῆς Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, Μητροπολίτης Βίσγκοροντ καὶ Τσερνόμπιλ κ. Παῦλος, καθὼς καὶ ἡ συνοδεία του, αὐτὲς τὶς μέρες δοκιμάζονται ἰδιαίτερα, ἀπειλοῦνται καὶ διώκονται ἀπὸ τὰ στρατεύματα τοῦ Χαζάρου προέδρου τῆς Οὐκρανίας κ. Ζελένσκι. Ἤδη μάλιστα ἔχει σφαγιασθεῖ ἕνας Ὀρθόδοξος ἱερέας τῆς κανονικῆς Ἐκκλησίας τοῦ Κιέβου. 

Ὅπως συγκεκριμένα ἀνέφερε ὁ ἐν λόγῳ Μητροπολίτης Παῦλος, ἀπὸ τὸ βράδυ τῆς 31ης  Δεκεμβρίου 2022 ἔχει ἀπαγορευθεῖ στὴν κανονικὴ Οὐκρανικὴ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία νὰ τελεῖ ἱερὲς Ἀκολουθίες στὴν «ἄνω» Λαύρα, στὸν ναό, στὴν Τράπεζα τῆς Μονῆς καὶ στὸν ναὸ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀπειλεῖται ἡ λειτουργία τῆς περίφημης Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, ποὺ διανύει μία ὑπερχιλιετὴ ἁγιασμένη ἱστορικὴ πορεία.

Νὰ εὐχηθοῦμε ὅλοι μας καλὴ στερέωση στὸν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, ἐξ ὕψους φώτιση καὶ ἐνίσχυση στὰ πολυσχιδῆ ποιμαντικά του καθήκοντα, καὶ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ στὴν πολυειδῶς χειμαζόμενη Ὀρθόδοξη Οὐκρανικὴ Ἐκκλησία.

Ἐπισκοπεῖον Μητροπόλεως Μόρφου ἐν Εὐρύχου, 06.01.2023.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.