Επικαιρότητα

Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Θρονική Γιορτή της παπικής “Εκκλησίας” της Ρώμης

εικόνα άρθρου: Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Θρονική Γιορτή της παπικής “Εκκλησίας” της Ρώμης

Η μετάφραση έγινε μέσω της google και έχει ορισμένα προβλήματα. Παρόλα αυτά, ο καθένας καταλαβαίνει τη δαιμονική επιρροή, τον εωσφορισμό δηλαδή, στις εκατέρωθεν δηλώσεις. Φανάρι και Βατικανό, χέρι χέρι, οδεύουν προς την φρικτή Κόλαση. Η αναδημοσίευση έγινε από εδώ.


— Σχολιασμός katanixi.gr —

Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελούμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη του Τελμεσσού, συμπρόεδρο της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Μεγάλου Μητρούτη του Επισκόπου Μαξίμου και του Αιδεσιμότατου Διακόνου Βοσπόρου Ο Μαγκάφας, συγγραφέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έφθασε στη Ρώμη στις 27 Ιουνίου 2019 για να συμμετάσχει στη Θρονική γιορτή της Εκκλησίας της Ρώμης. Στις 28 Ιουνίου, συμμετείχαν στις συνομιλίες με τα μέλη του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα των δύο Εκκλησιών καθώς και τα μελλοντικά βήματα της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ του Καθολικού Χουρ και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Μοναστήρι της Μποζέ (Ιταλία) για να συνεχίσει τη μελέτη ενός κειμένου με τίτλο «Πρωταρχική και Συνδαιμονία στη Δεύτερη Χιλιετία και Σήμερα». Ακολούθησε η παραλαβή του από τον Πάπα Φραγκίσκο σε ιδιωτικό ακροατήριο, παρουσία του Σεβασμιότατου Κούρτ Κοχ, Προέδρου του Ποντιφελικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, και του Υφυπουργού Αντικαρέως Παλμιέρη, Υφυπουργού του Ποντιφικού Συμβουλίου.

Στο ακροατήριο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωβής της Τελμεσσής διάβασε την ακόλουθη επιστολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, απευθυνόμενο στην Αγιότητά του Πάπα Φράνσις:

Η Αγιότητά σας,

Για άλλη μια φορά, το φως της μέρας των ιερών, ένδοξων και όλων αξιέπαινων Αρχηγών των Αποστόλων, του Πέτρου και του Παύλου, έγειρε. Ως εκ τούτου, εμείς προσυπογράφουμε την αδελφή της Εκκλησίας της Ρώμης, “που προεδρεύει στην αγάπη” (Άγιος Ιγνάτιος, στους Ρωμαίους) μεταφέροντας τις αδελφικές συγχαρητήριες ευχές μας στην Αγιότητά σας, που εκφράζεται αυτοπροσώπως μέσω της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας μας, η οποία αποστέλλεται με την ευκαιρία της Θρονικής Γιορτής της Εκκλησίας σας σύμφωνα με την καθιερωμένη ευλογημένη παράδοση.

Σήμερα, η Εκκλησία της Ρώμης, όπου οι αρχηγοί των Αποστόλων έλαβαν το στέμμα του μαρτυρίου, γεμίζουν με το φως. Όπως είπε κάποτε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σε αυτήν την γιορτή, “η εμφάνιση σε εμάς σήμερα και των δύο αυτών φωτιστικών φωτίζει μαζί την Εκκλησία, επειδή η συνάντησή τους παράγει ένα πλούσιο φως και όχι μια έκλειψη. […] Το φως δεν παράγεται από το ένα και λαμβάνεται από το άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε η ακτινοβολία του τελευταίου να ποικίλει μερικές φορές ανάλογα με την απόσταση μεταξύ τους. Αντίθετα, και οι δύο μοιράζονται εξίσου στον Χριστό, την αιώνια Πηγή αιώνιου φωτός, και έχουν φτάσει στο ίδιο ύψος, δόξα και λάμψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συναντήσεις αυτών των φώτων σηματοδοτούν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους ο ένας στον άλλο, φωτίζοντας δύο φορές τις ψυχές των πιστών ». (Ομόλυμ. 28, 4)

Η σημερινή τελετή είναι πράγματι μια συναγωγή, μια συνάντηση, μια συνάντηση που καλεί τις αδελφές Εκκλησίες μας να αγκαλιάσουν φιλανθρωπικά. Δυστυχώς, λόγω των διαφόρων δυσκολιών της κοινής μας ιστορίας, το φως της σημερινής συνάψεως σκοτεινιάζεται από το γεγονός ότι οι αδελφές Εκκλησίες μας δεν μπορούν ακόμα να μοιραστούν στο κοινό κύπελλο της Ευχαριστιακής Συναξιάς. Παρ ‘όλα αυτά, η αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών μας παραμένει η ειλικρινής μας ελπίδα, κύριος σκοπός των προσευχών μας και στόχος του διαλόγου της αλήθειας που έχει καθιερωθεί μεταξύ των Εκκλησιών μας.

Είμαστε ευχαριστημένοι που η Κοινή Διεθνής Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών μας, η οποία εργάζεται εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια, έχει προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό έγγραφο με τίτλο “Κύριος και Συνασπισμός στη Δεύτερη Χιλιετηρίδα και Σήμερα”. Όπως πληροφορούμαστε, ο Συντονιστής Η επιτροπή που συνήλθε τον περασμένο Νοέμβριο στην φιλόξενη Μονή της Μποζέ πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και προσευχόμαστε ότι η μελλοντική συνάντηση τον επόμενο Νοέμβριο θα καταφέρει να ολοκληρώσει ένα κείμενο που θα συζητηθεί στην επόμενη Ολομέλεια της Επιτροπής. Πράγματι, η ενασχόληση με αυτό το σημαντικό θέμα είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η κοινωνία μεταξύ των Αδελφών Εκκλησιών μας.

Η κοινή μας συμμετοχή στη συνωστία της Ευχαριστίας προϋποθέτει ότι προχωρούμε μαζί στην ίδια πορεία. Στην πραγματικότητα, το περπάτημα μαζί (σύνοδος) είναι μια άλλη εικόνα της Εκκλησίας, ή μάλλον, ένας άλλος ορισμός της Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό, η συνοδικότητα προέρχεται από τα βάθη του μυστηρίου της Εκκλησίας. Δεν είναι απλώς θέμα κανονικής παράδοσης, αλλά θεμελιώδους θεολογικής και εκκλησιολογικής αλήθειας. Χωρίς συνοδικότητα, η ενότητα της Εκκλησίας είναι αποκομμένη, η ιερότητα των μελών της μειώνεται σε απλή ατομική ηθική και αρθρώσεις σχετικά με την αρετή, η καθολικότητα θυσιάζεται υπέρ συγκεκριμένων ατομικών, συλλογικών, εθνικών και άλλων κοσμικών συμφερόντων ή προθέσεων και το αποστολικό μήνυμα πέφτει θύμα διάφορων αιρέσεων και παρανοιών της ανθρώπινης λογικής.

Η Αγιότητά σας έχει επανειλημμένως επαναλάβει ότι ο δρόμος της συνοδικότητας είναι ο τρόπος που ο Θεός περιμένει την Εκκλησία κατά την τρίτη χιλιετία. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε το έγγραφο της Ραβέννας της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου, η συνοδικότητα αλληλοεξαρτάται από την υπεροχή. Αυτό σημαίνει ότι η συνοδικότητα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της υπεροχής, όπως και η υπεροχή πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της συνοδικότητας. (Έγγραφο Ravenna, 43)

Σε περιόδους δυσκολίας στον κόσμο και στις εκκλησίες μας, η σκέψη για υπεροχή και συνοδικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών μας, αλλά και για τη σταθερότητα των εκκλησιών μας. Όπως ο επιφανής προκάτοχός σας στη Βίβλο της Ρώμης, ο Πάπας Βενέδικτος, μόλις διατύπωσε, «αν η Εκκλησία στο βάθος της συμπίεσης της με την Ευχαριστία, τότε η προεδρία της αγάπης φέρει μαζί της ευθύνη για ενότητα, η οποία έχει σημασία εντός η Εκκλησία αλλά ταυτόχρονα η ευθύνη για να διακρίνει κανείς τι είναι Χριστιανός απέναντι στην κοσμική κοινωνία. »(J. Ratzinger, Pilgrim Fellowship of Faith: Η Εκκλησία ως Κοινωνία, Σαν Φρανσίσκο: Ignatius Press, 2005, σελ. 233-234 )

Με αυτό το πνεύμα, χαρήκαμε μαζί σας τον περασμένο Ιούλιο στο Μπάρι με τους επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, όπου συγκεντρώναμε για να προσευχηθούμε και να προβληματιστούμε για την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Η τοποθεσία του Μπάρι, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Νικολάου της Μύρας, που τιμάται τόσο από τους Καθολικούς όσο και από τους Ορθοδόξους, ήταν ασφαλώς σύμβολο αυτής της έντονης επιθυμίας για ενότητα. Και όπως υπογράμμισε το Ιερό και Μεγάλο Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, «Η αληθινή ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με τη δύναμη των όπλων, αλλά μόνο μέσω της αγάπης που« δεν επιδιώκει τη δική της »(1 Κο 13.5). Το πετρέλαιο της πίστης πρέπει να χρησιμοποιείται για να κατευνάσει και να θεραπεύσει τις πληγές των άλλων, όχι για να αναζωπυρώσει νέες πυρκαγιές μίσους. “(Εγκύκλιος, 17)

Η Αγιότητά σας, αγαπητός αδελφός Φραγκίσκος, καθώς γιορτάζουμε σήμερα την Θρονική Γιορτή της Εκκλησίας της Ρώμης, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την κοινή μας πρόοδο στην «συνάντηση» των Εκκλησιών μας. Προσευχόμαστε ότι τα εσωτερικά προβλήματα στις εκκλησίες μας δεν μπορούν ούτε να βλάψουν ούτε να σταματήσουν αυτόν τον ευλογημένο στόχο. Με αυτή την έννοια, μπορεί ο Κύριος και ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός να σας παραχωρήσουν την υγεία, τη δύναμη και την επιμονή στο πρωταρχικό σας υπουργείο. Σας αγκαλιάζουμε αδελφικά, με την αδελφότητα σας, τους σεβαστούς Ιεράρχες και τους πιστούς Χριστού της Εκκλησίας σας, και παραμείνουμε με πολύ αγάπη και τιμήν τον Χριστό τον Θεό μας, τον οποίο ζητάμε να ενισχύσουμε τις κοινές μας προσπάθειες και να μας οδηγήσει στην ενότητα.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την εικοστή ένατη Ιουνίου του 2019

Αγιότητα σας,  αγαπημένο αδελφό εν Χριστώ,

+ Βαρθολομαίος,  Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως-Νέα Ρώμη και Οικουμενικός Πατριάρχης

Η Αγιότητά του Πάπα Φραγκίσκου απάντησε με την ακόλουθη δήλωση:

Σεβασμιώτατε, Αγαπητοί αδελφοί στο Χριστό,

Σας προσφέρω ένα εγκάρδιο χαιρετισμό και θερμή υποδοχή σε σας, τα διακεκριμένα μέλη της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα οποία ο αγαπημένος αδελφός μου Βαρθολομαίος και η Ιερά Σύνοδος έστειλαν με την ευκαιρία της πανηγύρεως των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η παρουσία σας εκδηλώνει τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης και την κοινή μας προσπάθεια να ταξιδέψουμε προς την πληρότητα της κοινωνίας για την οποία υποτάσσουμε με την καθαρή θέληση του Ιησού (Ιω 17:21). Η γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, η οποία εμπίπτει την ίδια ημέρα στα λειτουργικά ημερολόγια της Ανατολής και της Δύσης, μας καλεί να ανανεώσουμε την φιλανθρωπία που δημιουργεί ενότητα.

Ταυτόχρονα, η γιορτή αυτή μας θυμίζει το αποστολικό θάρρος της διακήρυξης, η οποία συνεπάγεται επίσης τη δέσμευση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της εποχής μας. Και αυτό είναι πιστότητα στο Ευαγγέλιο. Όσον αφορά την ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση, μου αρέσει να σκεφτόμαστε την προσοχή που δίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προστασία της δημιουργίας. ήταν πηγή έμπνευσης και για μένα. Δεδομένης της ανησυχητικής οικολογικής κρίσης που βιώνουμε, η προώθηση της φροντίδας για την κοινή κατοικία μας δεν είναι μόνο για εμάς τους πιστούς όσο και για όλους τους άλλους μια πιεστική ανάγκη που δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί αλλά και ένας συγκεκριμένος τρόπος να υπηρετούμε τον γείτονά μας στο πνεύμα του Ευαγγελίου. Θεωρώ επίσης ως θετικό σημάδι τη συνεργασία μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με άλλα επίκαιρα ερωτήματα,

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια των ποιμενικών μου ταξιδιών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, είχα τη χαρά να συναντήσω τους Πατριάρχες Νεόφιτ και Δανιήλ και τις Ιερά Σύνοδοι τους και να μπορέσω να θαυμάσω την πίστη και τη σοφία αυτών των ποιμένων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως στις διαφορετικές συναντήσεις μου με τον αδελφό μου Βαρθολομαίο και με άλλους αρχηγούς των Εκκλησιών, ήμουν σε θέση να εκτιμήσω τον πνευματικό πλούτο που υπάρχει στην Ορθοδοξία. Σας διαβεβαιώνω ότι άφησα τις χώρες αυτές με μεγαλύτερη επιθυμία για κοινωνία. Είμαι όλο και περισσότερο πεπεισμένος ότι η αποκατάσταση της πλήρους ενότητας μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων θα επιτευχθεί μέσω του σεβασμού των συγκεκριμένων ταυτοτήτων και της αρμονικής συνύπαρξης σε νόμιμες μορφές διαφορετικότητας. Το Άγιο Πνεύμα, για αυτό το θέμα, είναι αυτό που δημιουργεί δημιουργικά μια πολλαπλότητα δώρων, τους εναρμονίζει και τους φέρνει σε αυθεντική ενότητα, που δεν είναι ομοιομορφία, αλλά μια συμφωνία πολλών φωνών φιλανθρωπίας. Ως Επίσκοπος της Ρώμης θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι, για εμάς τους Καθολικούς, ο σκοπός του διαλόγου είναι η πλήρης κοινωνία σε νόμιμες μορφές διαφορετικότητας, όχι μονότονη ισοπέδωση, πολύ λιγότερο απορρόφηση.

Γι ‘αυτόν τον λόγο, θεωρώ πολύτιμη στις συναντήσεις μας να μοιραστούμε τις ρίζες μας, να ανακαλύψουμε εκ νέου την καλοσύνη που ο Κύριος έχει σπείρει και να αναπτυχθεί σε όλους μας και να το μοιραζόμαστε, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και να βοηθούμε ο ένας τον άλλον να μην φοβόμαστε τον διάλογο και συγκεκριμένη συνεργασία. Το σκάνδαλο των διαιρέσεων που δεν έχουν πλήρως θεραπευθεί μπορεί να απομακρυνθεί μόνο από τη χάρη του Θεού καθώς ταξιδεύουμε μαζί, συνοδεύοντας στην προσευχή τα βήματα του άλλου, διακηρύσσοντας το Ευαγγέλιο σε αρμονία, εργάζοντας για να εξυπηρετήσουμε όσους έχουν ανάγκη και να συζητήσουμε στην αλήθεια, χωρίς να αφήσουμε τον εαυτό μας να είναι εξαρτάται από προηγούμενες προκαταλήψεις. Έτσι, με την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια που αγαπά ο Κύριος, θα πλησιάσουμε πιο κοντά και θα καταφέρουμε να εκτιμήσουμε πληρέστερα τη δική μας ταυτότητα. Θα μεγαλώσουμε στη γνώση και στην αμοιβαία αγάπη. Θα βιώσουμε το γεγονός ότι, για όλες τις διαφορές μας,

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί αδελφοί, σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας και για την ευγενική έκφραση της εγγύτητάς σας. Σας ζητώ να μεταφέρετε τα θερμά μου αδελφικά χαιρετισμούς στην Αγιότατη Βαρθολομαίο και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Και σας παρακαλώ, παρακαλώ, να κρατήσετε για μένα μια θέση στις προσευχές σας. Είθε ο Θεός Παντοδύναμος και Ελεήμων, με τη μεσολάβηση των Αγίων Αποστόλων, ο Πέτρος, ο Παύλος και ο Ανδρέας, ο αδελφός του Πέτρου, να ευλογούν και να στηρίζουν τις προσπάθειές μας στην πορεία προς την πλήρη κοινωνία.

Η αντιπροσωπεία δέχθηκε στη συνέχεια για μεσημεριανό γεύμα από την Αγιότητά του Πάπα Φραγκίσκου.

Στις 29 Ιουνίου τα μέλη της αντιπροσωπείας παρευρίσκονται στην Πανηγυρική Παναγία για την γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Σχετικά άρθρα

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα Αποτείχισης από τον Μητροπολίτη Περιστερίου;  

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία βρέθηκε ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις εργασίες του Conference of European «Churches» (Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών «Εκκλησιών»), από 9 μέχρι 11 Δεκεμβρίου 2024.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.